Σεισμός Εύβοια: Άγνωστο το ρήγμα – Δεν είναι της Αταλάντης…

0

seismos-rixter-708“Είναι ένα μικρό ρήγμα που δεν το γνωρίζαμε, το ανακαλύψαμε τώρα και υπολογίζουμε ότι βρίσκεται σε βάθος πέντε έως δώδεκα χιλιομέτρων” λέει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, για το ρήγμα που έδωσε το διπλό σεισμό, στον Ευβοϊκό.

“Προσπαθούμε να βρούμε τα ακριβή γεωμετρικά στοιχεία του και αν υπάρχουν άλλα ρήγματα δίπλα του. Δεν έχουμε επιφανειακές εκδηλώσεις και αυτό καθιστά πιο πολύπλοκη την έρευνα” προσθέτει, μιλώντας στο Έθνος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι σεισμοί των 5,2 και 5,1 Ρίχτερ, που εκδηλώθηκαν με διαφορά τεσσάρων λεπτών, αναστάτωσαν σχεδόν τη μισή Ελλάδα. Με βοή, διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος έγιναν αισθητές στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, ενώ ταρακούνησαν την Αττική, τη Χαλκίδα και τη Λαμία.

Αρχικά θεωρήθηκε ως “ένοχο” το ρήγμα της Αταλάντης, ωστόσο οι σεισμολόγοι διέψευσαν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας ότι το ρήγμα βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από αυτό της Αταλάντης, έχει άλλη διεύθυνση, εντοπίζεται στο μέσον του Ευβοϊκού και είναι εξ ολοκλήρου υποθαλάσσιο.

Στην πλειονότητά τους οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, χαρακτηρίζοντας ομαλή τη μετασεισμική ακολουθία και υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή δεν μπορεί να δώσει πολύ μεγάλα μεγέθη σεισμών. Ορισμένοι όμως, όπως ο Ακης Τσελέντης, διατηρούν επιφυλάξεις ως προς το αν ήταν το κύριο φαινόμενο.

Μιλώντας στο Έθνος και στην Κ. Ροββά ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέρει ότι “η ανάλυση των έως τώρα δεδομένων με τον αλγόριθμο Forma δείχνει ότι επρόκειτο μάλλον για το κύριο φαινόμενο, όμως θα είμαστε απολύτως βέβαιοι στη συνέχεια”.

“Προέρχεται από ένα υποθαλάσσιο ρήγμα με διεύθυνση από Ανατολή προς Δύση σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων βόρεια της Χαλκίδας και είναι σχεδόν κάθετο με αυτό της Αταλάντης” δήλωσε.

“Το ρήγμα αυτό έχει πολύ μικρότερες διαστάσεις από της Αταλάντης, εκτιμούμε το μήκος του στα 10 χιλιόμετρα. Αυτό δείχνει ότι το σεισμικό του δυναμικό είναι περιορισμένο, δηλαδή δεν μπορεί να δώσει μεγάλα μεγέθη. Ως προς αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι ιστορικά δεν έχει ποτέ καταγραφεί μεγάλος σεισμός εκεί. Λίγο ανατολικότερα μόνο, προς τα Ψαχνά της Εύβοιας, τη διετία 2001-2003 είχαμε παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα η οποία κατέληξε με μέγεθος 4,9 ή 5 Ρίχτερ. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη δυναμικότητα στην περιοχή”, προσθέτει.

Το ίδιο επεσήμανε, μιλώντας στο Εθνος και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ανέφερε πως “η Αταλάντη έδωσε μεγάλο σεισμό το 1894 και, σύμφωνα με τις γνώσεις μας, χρειάζεται για να επαναφορτιστεί περίπου 700 χρόνια. Δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί τώρα”.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο άρθροΕξασφάλισε το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ο Δήμος Φ.Χ.
Επόμενο άρθροΔείτε τι έγινε στη κοινή συνέντευξη τύπου των 10 δημάρχων Αττικής (παρών ο Α.Βασιλόπουλος)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.