“Η χαμένη τιμή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η απορημένη κοινωνία”

0

Άρθρο του Αλέκου Γούλα:

Η χαμένη τιμή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η απορημένη κοινωνία

 

Αλέκος Γούλας –
Δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Πόλης Ενότητα» του Τάσου Κωνσταντινίδη – Πρόεδρος της “Ένωσης Γονέων ΝΦ-ΝΧ”

Τι και αν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, οι πανεπιστημιακοί θεσμοί, οι επιστημονικές ενώσεις και η κοινωνία σχεδόν σύσσωμη εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και σε άρθρα του, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με τους τίτλους των κολεγίων! Τι και αν το άρθρο 16 του Συντάγματος παρακάμπτεται δια της πλαγίου, αφού σε αυτό  αναφέρεται ρητά ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά και μόνο σε Δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα! Τι και αν η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών κατέρριψε το επιχείρημα του υπουργείου Παιδείας ότι η –επί της ουσίας– εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των ελληνικών πανεπιστημίων αποτελεί κοινοτική υποχρέωση, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016 αποδέχτηκε την αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων χωρίς να περιλαμβάνονται στα οκτώ οριζόμενα επίπεδα τα πτυχία των κολεγίων!

Η απόφαση ήταν ειλημμένη και τα περί αρίστων και Ευρωπαϊκής Ένωσης απλά  δικαιολογίες για αυτά που έπονται.

Από το Σεπτέμβρη κιόλας είχε επισημανθεί και καλλιεργηθεί το έδαφος  από αρμόδιες πηγές πως ο αριθμός των εισακτέων και μάλιστα από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021 θα μειωθεί. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει άμεσα τους μαθητές οι οποίοι φοιτούν αυτήν τη στιγμή στη Γ’ Λυκείου και θα δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις τον Ιούνιο, οι οποίοι θα βρεθούν μπροστά σε περιορισμένο αριθμό θέσεων στα τμήματα όπου θα θελήσουν να εισαχθούν. Επιπλέον με τη «βάση του 10» για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια,  πολλοί υποψήφιοι φοιτητές θα αδυνατούν να σπουδάσουν σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο! Προφανώς όμως θα είναι κατάλληλοι για ένα κολέγιο, και αργά ή γρήγορα θα έχουν όχι μόνο επαγγελματική αλλά και ακαδημαϊκή εξομοίωση με τον απόφοιτο των δημόσιων ΑΕΙ! Με το αζημίωτο βέβαια!

Τα  αποτελέσματα της ρύθμισης αυτής θα είναι οδυνηρά σε βάρος των αποφοίτων αλλά και των δημόσιων ανώτατων  ιδρυμάτων αυτής της χώρας. Ειδικότερα αυτά της περιφέρειας θα απαξιωθούν τελείως και οι επιπτώσεις πολλές και ποικίλες. Πρόκειται για μια ρύθμιση μελλοντικά επιβλαβή για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνία γενικότερα. Ποιος υποψήφιος φοιτητής από Αθήνα  θα προτιμήσει ένα αξιόλογο πανεπιστημιακό τμήμα της επαρχίας όταν δύναται να αποκτήσει τίτλο σπουδών πιο εύκολα και χωρίς άγχος στον τόπο κατοικίας του; Το American University of Athens για παράδειγμα που φιγουράρει στη 22084 θέση της παγκόσμιας κατάταξης θα είναι ισότιμο όχι μόνο επαγγελματικά αλλά και ακαδημαϊκά με το Καποδιστριακό, το Μετσόβιο, το Αριστοτέλειο κ.λπ  που βρίσκονται στα 500 καλύτερα από πλευράς αξιολόγησης!

Σε πεδίο δόξας λαμπρό εξελίσσεται η ισοτιμία των πανεπιστημιακών πτυχίων με τους τίτλους των κολεγίων για ελληνικές και ξένες  επιχειρήσεις που βρίσκουν πλέον έδαφος για κερδοφορία μέσω της πλήρους εμπορευματοποίησης της τριτοβάθμιας που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια  στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών πτυχίων.

Η συνέχεια μάλλον στις δικαστικές αίθουσες και με  μοναδική χαμένη της υπόθεσης την ελληνική οικογένεια, αφού τα πάντα έχουν το τίμημά τους …

Προηγούμενο άρθροΓεννημένοι 2002-Στρατολογία: Κατάθεση Δελτίου Απογραφής (περιοδεύων)
Επόμενο άρθροΟΑΕΔ: Προκήρυξη για 36.000 θέσεις στους δήμους
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.