Βιβή Πλατά: “Οι Πανελλαδικές στην τελική ευθεία -Απλές συμβουλές προετοιμασίας

0

Γράφει η Βιβή Πλατά, καθηγήτρια του Φροντιστηρίου «Ερασμος»:

Πολύ λίγες ημέρες έμειναν πια για την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων και

Βιβή Πλατά

η αγωνία των μαθητών έχει φτάσει στο μέγιστο σημείο.
Σε προηγούμενο κείμενο αναφέρθηκα στο επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων που θα έπρεπε να αναμένουν οι  υποψήφιοι, καταλήγοντας σε μια συμβουλή η οποία συνοψίζονταν στη φράση:

«Προστατέψτε τον εαυτό σας, προστατέψτε την υγεία σας, την ψυχολογία σας, την προετοιμασία σας και το διάβασμά σας.» 

Δηλαδή;
Τί πρέπει να κάνουμε κυρία;
Ακούστε λοιπόν ποια είναι η δική μου γνώμη.

Κοιμηθείτε.
Όλα τα ευρήματα των επιστημονικών ερευνών αναδεικνύουν τη σημασία που έχει να κοιμάται κανείς καλά και αρκετά. Αν οι υποψήφιοι θέλουν να θυμούνται καλύτερα τι έμαθαν την προηγούμενη μέρα, πρέπει να κοιμούνται καλά, ώστε να δίνουν την ευκαιρία στον εγκέφαλό τους να αφομοιώσει την μάθηση. Επιπρόσθετα ο καλός ύπνος αυξάνει την ικανότητα του εγκεφάλου για την απόδοση στη μελέτη της επόμενης ημέρας.

Προσαρμόστε τους βιορυθμούς σας στο ωράριο των εξετάσεων. Σταματήστε το διάβασμα το αργότερο στις 11.00΄μ.μ.
Πηγαίνετε μια βόλτα. Βγείτε για λίγο περπάτημα ή και τρέξιμο. Φορέστε ακουστικά βάλτε μουσική και εκτονωθείτε.
Μην ανοίγετε κινητά, μην παίζετε παιχνίδια στον υπολογιστή ή στο κινητό. (αυτά χρησιμεύουν στο να αδειάζει ο εγκέφαλος, εμείς δεν το θέλουμε αυτό)
Φροντίστε να έχετε πέσει στο κρεβάτι στις 12.00΄μ.μ. περίπου. Αν δεν σας παίρνει ο ύπνος πάρτε να διαβάσετε ένα βιβλίο. Είναι σίγουρο ότι το επόμενο πεντάλεπτο θα έχετε κοιμηθεί.  Ξυπνήστε το πρωί στις 7.00΄π.μ. Ξεκινήστε διάβασμα. Κάνετε προγραμματισμένα διαλείμματα με περιορισμό χρόνου.
Καθιερώστε απογευματινή σιέστα. Ξαπλώστε και κοιμηθείτε το μεσημέρι για μια ώρα περίπου.
Φάτε σωστά.
Φάτε πρωινό.
Φάτε πολλά και μικρά γεύματα.
H βιταμίνη Ε, θα κρατήσει τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση (φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, όσπρια).
H βιταμίνη Β12, (κρέας, ψάρι, γάλα), είναι επίσης αναγκαία για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση βιταμινών Β12, μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει το κρέας, τα ψάρια, το γάλα και τα δημητριακά μπορεί να ενισχύσει την προστασία του εγκεφάλου σας.
Περιορίστε την κατανάλωση ανθυγιεινών και πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη σνακ (fast food, κρουασάν, πατατάκια, αναψυκτικά κ.α.), τα οποία δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό στοιχείο παρά μόνο κενές θερμίδες και προκαλούν υπνηλία και αίσθημα δυσφορίας.
Εξαίρεση αποτελεί η σοκολάτα κατά προτίμηση μαύρη, όταν διαβάζετε ή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η οποία σας τονώνει.

Διαβάστε προγραμματισμένα.
Φτιάξτε πρόγραμμα επανάληψης και προσπαθήστε να το τηρήσετε.
Από την άλλη πλευρά δεν έγινε και κάτι αν δεν καταφέρατε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα, τα προγράμματα χρησιμεύουν μόνο για να δίνουν ένα ρυθμό.
Μην ξοδεύετε μια ολόκληρη ημέρα για ένα μάθημα. Τα μαθήματα που δίνετε είναι τέσσερα, χωρίστε λοιπόν το ημερήσιο διάβασμα σε τέσσερα ή και σε οκτώ μέρη.

Αρχίστε από τώρα να προγραμματίζετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Κάθε φορά που νοιώθετε να σας κυριεύει το άγχος και ο φόβος της αποτυχίας ανατρέξτε στο πρόγραμμα των καλοκαιρινών σας διακοπών.
Ξεκινήστε να μετράτε αντίστροφα τις ημέρες που χρειάζεστε ως την έναρξη των διακοπών σας και όχι ως την έναρξη των εξετάσεων.

Τέλος σφίξτε δυνατά τις γροθιές σας.
Πρώτα απ’ όλα για να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας, σας διαβεβαιώ ότι σ’ αυτή τη χρονική περίοδο είναι το πιο σημαντικό για την επίδοσή σας.
Εκτός όμως από τη βελτίωση της αυτοπεποίθησης, θα βοηθήσετε πολύ και την μνήμη σας.
Αν σφίξετε δυνατά τα χέρια σας θα ενισχύσετε τη μνήμη σας υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Montclair, στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι στο πλαίσιο της μελέτης τους ανακάλυψαν πως οι εθελοντές σφίγγοντας τη δεξιά γροθιά τους για ενάμιση λεπτό ενίσχυαν την αποθήκευση αναμνήσεων, ενώ όταν έσφιγγαν την αριστερή γροθιά τους βελτιωνόταν η ικανότητα ανάκλησής των αναμνήσεων στη μνήμη τους. Οι ερευνητές θεωρούν ότι όταν σφίγγουμε τη γροθιά μας ενεργοποιούνται περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με την επεξεργασία και την ανάκληση των αναμνήσεων.

Καλή τελευταία προετοιμασία.
Κάθε επιτυχία.
Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι να κατακτήσετε όλα αυτά που ονειρεύεστε.


“Κυρία τί λέτε; Θα είναι εύκολα τα θέματα φέτος;”

“ΕΡΑΣΜΟΣ”: Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης

Προηγούμενο άρθροΠαραιτήθηκε από την “Κοινωφελή ΝΦ-ΝΧ” η Ανθή Παπακώστα
Επόμενο άρθροΑγία Ευφημία Ν.Χ.: Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 7 Ιουνίου
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.