Παρουσίαση Υποδράσεων ΜΝΑΕ 1ου ΕΠΑΛ_5ου ΕΚ Ν. Φιλαδέλφειας 2021 2022

0

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΔΡΑΣΕΩΝ ΜΝΑΕ 1ου ΕΠΑΛ_5ου ΕΚ

Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ 2021 2022

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» – «ΜΝΑΕ»

«Το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» – «ΜΝΑΕ» είναι ένα φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει μια δέσμη παρεμβάσεων που αφορούν στην ψυχοκοινωνική και γνωστική υποστήριξη των μαθητών, στη δημιουργία δικτύων υποστήριξης καθώς και σε συμπληρωματικές δράσεις. Εφαρμόστηκε πιλοτικά για το 2017- 2018 σε 9 σχολεία με στόχο τη διεύρυνσή του σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας  από το 2018-2021 και ισχύει μέχρι και φέτος .(Εάν δεν πάρει παράταση)

Είναι πολυδιάστατο γιατί αποτελείται από πολλαπλές διαφορετικές παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και φιλόδοξο γιατί έχει σχεδιαστεί για να συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Το «ΜΝΑΕ» εφαρμόζεται κυρίως στους μαθητές της Α΄ τάξης των ΕΠΑ.Λ.. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές που έρχονται από το Γυμνάσιο και επιλέγουν το ΕΠΑ.Λ., στηρίζονται σε όλη τη διάρκεια της Α’ τάξης για μια ομαλή μετάβαση από το Γυμνάσιο στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της φύσης των επαγγελματικών σχολείων, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια της καινοτομίας, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Για αυτό επιλέχθηκε μία από τις παρεμβάσεις του προγράμματος να είναι τα Σχέδια Δράσης (projects), που υλοποιούνται κατά τις ώρες της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων, είναι χρηματοδοτούμενα και προωθούν καινοτόμα και δημιουργικά projects που μπορεί να συνδέονται με τις επιστήμες, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τις τέχνες, κ.λπ.»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  1ο ΕΠΑΛ  Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΥΣ 2021-2022

Τη φετινή χρονιά το 1ο ΕΠΑΛ σε συνεργασία  και με το 5ο Εργαστηριακό Κέντρο  (Ε.Κ) Ν. Φιλαδέλφειας , μέσω του προγράμματος ΜΝΑΕ ,  κατέθεσε πρόταση με τίτλο  «ΠΑΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ με ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ» , η οποία εγκρίθηκε  και  υλοποιήθηκε από καθηγητές και μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ  με επιτυχία  και σύμφωνα με τον δια ζώσης έλεγχο, στις 19 Μαΐου στα εργαστήρια του 5ου ΕΚ , της επιτροπής του ιδρύματος  «Νόησις»  που έχει αναλάβει  τη χρηματοδότηση και  την ευθύνη για το πρόγραμμα  ΜΝΑΕ .

Η φετινή  πρόταση του 1ου ΕΠΑΛ Ν.Φιλαδέλφειας  «ΠΑΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ με ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ»  περιελάμβανε πέντε (5) υποδράσεις ,  οι οποίες ολοκληρώθηκαν όλες με επιτυχία και  είχαν σαν  στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές σχετικά με την  ρύπανση του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή , την οδική ασφάλεια, το σχολικό εκφοβισμό (bulling) και την ενδυνάμωση της σχέσης των γονέων με το σχολείο.

Πιο αναλυτικά οι πέντε (5)  υποδράσεις του προγράμματος ήταν :

1η υποδράση : «Βελτίωση / ανακατασκευή ηλεκτρικού πατινιού»

Οι  καθηγητές και οι μαθητές  ασχολήθηκαν με τη  βελτίωση  και ανακατασκευή  ενός ηλεκτρικού πατινιού (ιδιοκατασκευή)  ,  καθώς  και στους  τρόπους  φόρτισης των μπαταριών κίνησης .  Με αυτή την υποδράση  -αλλά και με τις δυο άλλες  – οι μαθητές ενημερώθηκαν  και ασχολήθηκαν  βιωματικά με την Ηλεκτροκίνηση . Η ηλεκτροκίνηση είναι σήμερα μια  τεχνολογική  λύση για τις μετακινήσεις  με ουδέτερο ή πολύ μικρό αποτύπωμα στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα,  όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη φόρτιση των μπαταριών γίνεται από ανανεώσιμες πηγές  (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κα).

2η υποδράση :  «Μετατροπή μικρής μοτοσικλέτας σε ηλεκτρική»

Με την υποδράση αυτή οι καθηγητές και οι  μαθητές  προβληματίστηκαν   για τις λύσεις  εφαρμογές που απαιτούνται για την μετατροπή μιας μικρής μοτοσικλέτας σε καθαρά ηλεκτρική. Τελικά  αποφασίστηκε τελικά  να παραμείνει και ο θερμικός κινητήρας και να προστεθεί στον μπροστινό τροχό  και να γίνει υβριδική.

 

 

 

 

 

 

 

3η υποδράση :  «Βελτίωση / μετατροπή μικρού ηλιακού οχήματος σε ηλεκτρικό όχημα  πόλης.»

Στο εργαστήριο Οχημάτων υπήρχε ένα μικρό ηλιακό όχημα που δεν ήταν λειτουργικό .  Οι καθηγητές και οι μαθητές πρότειναν και το μετέτρεψαν  σε ένα μικρό ηλεκτρικό όχημα πόλης . Ασχολήθηκαν με το πώς η ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά  μπορεί να φορτίζει  τις μπαταρίες κίνησης  για την ηλεκτροκίνηση  (να  έχει  δηλαδή μηδενικό αποτύπωμα) και  να καλύπτει και  τις άλλες ηλεκτρικές ανάγκες  του οχήματος (φωτισμός  κ.α)  και πώς να τις φορτίζει  και κατά το φρενάρισμα (ανάκτηση ). Έχει επίσης τη δυνατότητα και πίσω κίνησης (όπισθεν) και διαθέτει κα υδραυλικό σύστημα πέδησης  με ανάκτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά το φρενάρισμα.

4η υποδράση : «Ημερίδα για την Οδική ασφάλεια και την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών με πατίνια, ποδήλατα και μοτοσυκλέτες»

Στο πλαίσιο αυτής της υποδράσης  προγραμματίστηκε και πραγματοποιήθηκε  ημερίδα για την οδική ασφάλεια   από τον πιστοποιημένο  φορέα από ΙΕΠ και Υπουργείο Παιδείας  «SOS – Τροχαία εγκλήματα»  στις 12 Μαΐου . Η ημερίδα αφορούσε τα τροχαία ατυχήματα, τις αιτίες και έγιναν προτάσεις  από τους  μαθητές  για την  μείωση των τροχαίων θυμάτων.

Η ενημέρωση των μαθητών για τη σωστή και ασφαλή μετακίνηση τους στους δρόμους είτε με πατίνια, ποδήλατα  ή μοτοσικλέτες είχε σαν στόχο να ευαισθητοποίηση τους μαθητές για την τήρηση του ΚΟΚ, τη χρήση του κράνους και των ζωνών ασφαλείας (μπρος-πίσω) και αποφυγή της χρήσης του κινητού κατά την οδήγηση (πρώτη αιτία θανάτου ηλικίας 16 έως 29 ετών)

5η υποδράση : «Δεν φοβόμαστε στο σχολείο. Είμαστε εμβολιασμένοι στο … bulling»

Στην υποδράση αυτή οι μαθητές της Α΄ τάξης  με την καθοδήγηση της ψυχολόγου του σχολείου  κας Ηρώς Χοζούρη  ασχολήθηκαν και ενημερώθηκαν για το τι είναι  ο σχολικός εκφοβισμός ( bulling) , τα αίτια που τον προκαλούν καθώς και τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής .  Πραγματοποιήθηκε  επίσης  στο πλαίσιο αυτής της υποδράσης  και συνάντηση των κηδεμόνων και γονέων των μαθητών του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας  τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022, με θέμα  «Έφηβοι και Επικοινωνία στην οικογένεια»  και την ενδυνάμωση της σχέσης  των γονέων με τα σχολεία  φοίτησης των παιδιών τους.

 

 

 

 

 

 

 

Στο Ιο ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας  λειτουργούν  οι παρακάτω  Τομείς και ειδικότητες  και  η  εγγραφή   γίνεται  ηλεκτρονικά  όπως  περιγράφεται  στο τέλος του άρθρου

1) ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

α. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού.

β. Τεχνικός Οχημάτων.

γ. Τεχνικός  Μηχανοσυνθέτης  Αεροσκαφών.

2) ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ.

α.  Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων.

3) ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

α. Τεχνικός Η/Υ  και Δικτύων  Η/Υ

Προηγούμενο άρθροΕνημέρωση : 3ο Εσπερινό Επαγγελματικό Λυκείο Νέας Φιλαδέλφειας
Επόμενο άρθροΠρόσκληση της Ιεράς Μητρόπολης για τον εορτασμό στις 17 Ιουλίου
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.