“Μερικές σκέψεις αναφορικά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης”

0

Προτάσεις του συμπολίτη μας οικονομολόγου Οδυσσέα Κουρτέση για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης:

Οδυσσέας Κουρτέσης

Εξερχόμενοι σιγά σιγά μέσα από μια πρωτόγνωρη παγκόσμια υγειονομική κρίση και έχοντας όλοι μας πλέον δογματικά καταλάβει την ύψιστη σημασία της υγείας, καλούμαστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο.
Μετά την υγεία λοιπόν, το επόμενο στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί είναι η οικονομία.
Θεμέλιος λίθος για την συλλογική και ατομική επιβίωση.
Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις είδαν τους προηγούμενους μήνες τα εισοδήματα και τους τζίρους τους είτε να μειώνονται δραματικά, είτε να μηδενίζονται.
Παράλληλα όμως, πάγιες υποχρεώσεις τους συνέχισαν να “τρέχουν”.

Ένας τομέας ιδιαίτερης σημασίας ο οποίος αναμένεται να πληγεί δραματικά και τους επόμενους μήνες είναι ο τομέας της εστίασης και γι’ αυτό θεωρούμε πως αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς.

Για την 1η Ιουνίου λοιπόν είναι προγραμματισμένο το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης.
Εστιατόρια, καφέ και μπαρ έχοντας συμπληρώσει σχεδόν 2,5 μήνες κλειστά με κρατική εντολή, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μέσα σε ένα αυστηρότατο πλαίσιο ένεκα των περιοριστικών μέτρων που έθεσε η κυβέρνηση.
Διαβάζοντας τα μετρά και τους κανόνες που ανακοινώθηκαν, γεννούνται πολλές απορίες και συμπεράσματα:

1)  Η εξυπηρέτηση των πελατών θα πραγματοποιείται σχεδόν εξ ολοκλήρου στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, γεγονός που θα μειώσει τουλάχιστον κατά 50%  τον αριθμό των πελατών που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν την ίδια ώρα και κατ’ επέκταση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια πρώτη σημαντική μείωση του τζίρου.
2) Επιβάλλεται να υπάρχουν συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων κάτι το οποίο θα επιφέρει και αυτό με τη σειρά του μείωση των πελατών και του τζίρου της επιχείρησης.
3) Ο μέγιστος αριθμός πελατών ανά τραπέζι θα προκαλέσει προβλήματα μεταξύ πελατών και επιχείρησης.

Τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να γεννήσουν και επιπρόσθετα προβλήματα όπως:

1) Η διαφαινόμενη μείωση πελατών και τζίρου αναμένεται να οδηγήσει και σε μια ταυτόχρονη μείωση των εργαζομένων της επιχείρησης.
2) Τα καταστήματα θα συνεχίσουν να καταβάλλουν ενοίκια για χώρους τους οποίους επί της ουσίας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν εφόσον οι εσωτερικοί χώροι «υποχρεωτικά» θα παραμένουν άδειοι.
3) Οι επιχειρήσεις εστίασης θα αιτηθούν περισσότερων τετραγωνικών μέτρων από τους κοινοχρήστους  χώρους για τοποθέτηση περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Περισσότερα τετραγωνικά συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος.
( Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, ενδέχεται να παρουσιαστούν φαινόμενα συγχρωτισμού εκτός και πέρα των ορίων των καταστημάτων, με πελάτες που πιθανόν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του καταστήματος σε κοινόχρηστο χώρο. Π.χ. το ποτό τους “πακέτο” εκτός καταστήματος).

Αναλογιζόμενοι όλα τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως τα περιοριστικά μετρά για τα καταστήματα εστίασης θα έπρεπε να συνδυαστούν και με μια σειρά μέτρων στήριξης και ελάφρυνσης όπως παραδείγματος χάριν:

1) Μείωση ΦΠΑ στα καταστήματα εστίασης μέχρι τέλος του 2020.
2) Μείωση, αναστολή η έκπτωση λοιπών φορολογικών, ασφαλιστικών και εργοδοτικών υποχρεώσεων.
3) Απαλλαγή των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για όσο διάστημα παρέμειναν κλειστά.
3) Διπλασιασμός διαθέσιμου χώρου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση ή μείωση κατά 50% των τελών που καταβάλουν οι επιχειρήσεις εστίασης.
4) Ποσοστιαία μείωση των ενοικίων που καταβάλουν οι επιχειρήσεις για όσο διάστημα θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.
5) Ελαστικότερα κριτήρια για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων εστίασης.
6) Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζομένους.

Προηγούμενο άρθροΕΡΑΣΜΟΣ: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα Καλοκαιρινά τμήματα
Επόμενο άρθροΠοιος ελέγχει το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας;;;
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.