Γήπεδο ΑΕΚ: “Το στολίδι της προσφυγιάς” (Βίντεο-1962)

0

Στις 3 Ιανουαρίου του 1962 εγκαινιάστηκε σε ένα φιλικό παιχνίδι το αναμορφωμένο -τότε- γήπεδο και έζησε μοναδικές στιγμές.

Με αφορμή αυτό το φιλικό το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων γυρίζει το χρόνο πίσω και ανατρέχει στις ξεχωριστές στιγμές που έζησε το γήπεδο της ΑΕΚ. Παράλληλα, παρουσιάζει το φιλικό με την Μπαρτσελόνα, που είχε «μαγνητίσει» το ενδιαφέρον το 1962.

Με τις νεόδμητες εξέδρες και τον καινούργιο χλοοτάπητα να κοσμούν το… στολίδι εκείνης της εποχής, η ΑΕΚ γιόρτασε το νέο τότε γήπεδό της και κάλεσε την Μπαρτσελόνα σε φιλική αναμέτρηση. Τη γιορτή αυτή παρακολούθησαν 31.960 φίλοι της ΑΕΚ, απέναντι σε μια από τις υπερδυνάμεις του ισπανικού πρωταθλήματος.

Ο αγώνας είχε τεράστιο ενδιαφέρον και τον παρακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, και ο Ισπανός πρίγκιπας και μετέπειτα βασιλιάς, Χουάν Κάρλος.

Το κόστος των εισιτηρίων ήταν 40 δραχμές το απλό και 60 δραχμές το αριθμημένο. Για την ιστορία, πριν την έναρξη του αγώνα η ΑΕΚ τίμησε τους παλιούς διεθνείς ποδοσφαιριστές της (Ρίμπας, Δελαβίνιας, Γάσπαρης, Μαρόπουλος, Κανάκης, Πούλης, Κωνσταντινίδης).
Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και της Μπαρτσελόνα μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας την ελληνική και την ισπανική σημαία, αντίστοιχα.

Ο αγώνας είχε… δευτερεύουσα σημασία, αλλά οι Καταλανοί ήταν «καταιγιστικοί» και επικράτησαν με 6-0. Τα γκολ σημείωσαν οι Περέδα (4΄, 48΄), Εβαρίστο (27΄), Κότσις (38΄), Τζενσάνα (46΄) και Ζάλντουα (65΄). Η «Μπάρτσα» έχασε πέναλτι, με τον Φακή να αποκρούει την εκτέλεση του Κότσις.

Για την ΑΕΚ αγωνίστηκαν οι: Σεραφείδης (Φακής), Αναστασιάδης, Μαρδίτσης, Σοφιανίδης, Παπαποστόλου (Πολύζος), Σκευοφύλακας, Γκούβας (Τσαχουρίδης), Σταματιάδης (Δεμίρης) Νεστορίδης, Κρυστάλλης, Άμπος.

Δείτε το ιστορικό Βίντεο

Προηγούμενο άρθροΚατέπεσε αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας
Επόμενο άρθροΑπόδραση 3 Αλβανών κακοποιών από το Μεταγωγών στην “Πέτρου Ράλλη”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.