Επιτυχημένη εκδήλωση για τον Ελληνισμό της Κάτω Ιταλίας στο ΠΠΙΕΔ (Φωτορεπορτάζ)

0

   Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Κ.Ιταλίας διοργανώθηκε από το ΠΠΙΕΔ και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Ο ομιλητής, κ.Σωτήριος Μπεκάκος, διδ.Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.,ταξίδεψε το κοινό στην Απουλία, τα Βασιλάτα και την Καλαβρία, ακολουθώντας τα ζωντανά ακόμη αχνάρια από την πλούσια ελληνική τους ιστορία. Επεσήμανε τόσο τα ελληνικά γλωσσικά στοιχεία που διασώζονται στα ιδιώματα των περιοχών αυτών όσο και την μεγάλη αγάπη των κατοίκων για τη χώρα μας.  Εντυπωσίασαν οι πληροφορίες για την την ισχυρή παρουσία στις περιοχές αυτές όχι μόνο του αρχαιοελληνικού στοιχείου αλλά και των Ελλήνων της Μικρασίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας κατά το μεσαίωνα.

Προβλήθηκε επίσης ντοκυμαντέρ για την πόλη Ματέρα, η οποία αποτελεί ένα σπάνιο παλίμψηστο πολιτισμών, με πλήθος βυζαντινών ναών και μονών, που αποτελούν ως σήμερα κεντρικό πόλο της πνευματικής ζωής της περιοχής. Η εκδήλωση έκλεισε με χαρακτηριστικά τραγούδια της “ελληνόφωνης” Κάτω Ιταλίας από τους Encardia.

Ρεπορτάζ: Δ.Γ.Νικολοπούλου

Προηγούμενο άρθροΤα Νέα της ΦΕΑ
Επόμενο άρθροΜητρόπολη Ν.Ι.Φ.: Υποδοχή Λειψάνου Μ. Βασιλείου και Πανηγυρικός Εσπερινός Τριών Ιεραρχών
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.