Αρχίζει να μας καίει η φωτιά στην Τουρκία…

0

tukeyGRΤα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την απροκάλυπτη πλέον μετάπτωση του καθεστώτος Ερντογάν στον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό, προσπαθεί να αναλύσει η Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση, βρέθηκε ήδη από τις πρώτες στιγμές με μία καυτή πατάτα στα χέρια, όταν οκτώ τούρκοι αξιωματικοί που φέρονται να συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, προσγειώθηκαν σε ελληνικό έδαφος το Σάββατο και ζήτησαν άσυλο.
Ο Ερντογάν ζήτησε την έκδοσή τους από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και το δίλημμα της κυβέρνησης είναι εμφανές. Ωστόσο, για αυτά «αποφασίζει η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη»…

Τα ζητήματα όμως με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα είναι πολύ σοβαρότερα και κρίσιμα, έπειτα από τις δραματικές αλλαγές στην Τουρκία.

Η στροφή του Ερντογάν στο ολοκληρωτισμό και το ξερίζωμα των κεμαλικών δομών, προσθέτει έναν παράγοντα αστάθειας στην περιοχή και αναδεικνύει έναν απρόβλεπτο «παίχτη», ο οποίος πλέον έχει προβληματικές σχέσεις με όλες τις δυνάμεις: την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ρωσία.

Οι πιέσεις που δέχεται δε εξ ανατολών και ειδικότερα στο Κουρδιστάν, προσθέτουν μία παράμετρο κρίσης και κάνουν πολλούς να μιλούν για σενάρια γενικευμένου εμφυλίου πολέμου και διαμελισμού της Τουρκίας.

Οι εκτιμήσεις για όλα αυτά και τις συνέπειες τους στην Αθήνα είναι συγκεχυμένες και οι πρώτες αντιδράσεις ήταν μάλλον σπασμωδικές και βιαστικές.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η παρουσία των οκτώ αξιωματικών στην Ελλάδα συνιστά ήδη στοιχείο πιθανής εμπλοκής και απειλή έντασης, την οποία ο Ερντογάν με βεβαιότητα θα θελήσει να εκμεταλλευτεί.

Σύμφωνα δε με κάποιες πρώτες ενδείξεις και την κινητικότητα που έχει παρατηρηθεί στην Θράκη τους προηγούμενους μήνες, το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν τους μειονοτικούς πληθυσμούς ως μοχλό πίεσης και να εγείρει ζητήματα στην περιοχή, όχι απλώς δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, αλλά μάλλον να θεωρείται αναμενόμενο.

Μία ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο, πέραν της κρισιμότητας για τα ζητήματα κυριαρχίας, θα δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία, καθώς τα τουριστικά έσοδα θα εξανεμιστούν. Παράλληλα, μία απειλή που διαφαίνεται είναι να ξαναμπεί η χώρα σε έναν νέο κύκλο αμυντικών δαπανών.

Πέραν αυτών όμως, υπάρχουν ήδη πολλά πεδία ανατροπών, που θα επηρεάσουν ενδεχομένως αρνητικά και την Ελλάδα.

Κατ’ αρχάς, η σχέση Τουρκίας – ΕΕ επαναπροσδιορίζεται ήδη. Οι προειδοποιήσεις προς τον Ερντογάν σε ό,τι αφορά την επαναφορά της θανατικής ποινής, όπως και οι έφοδοι των αγανακτισμένων ταγμάτων των οπαδών του δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή τροχιά της Τουρκίας αναβάλλεται επ’ αόριστον ή μάλλον: ματαιώνεται οριστικά. Υπ’ αυτήν την έννοια, η σχέση με την Ελλάδα επιστρέφει σε πρότυπα προηγούμενων δεκαετιών και οι εκκρεμότητες αυξάνονται.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και επιχειρησιακούς παράγοντες, το πλέον προβληματικό πεδίο για την χώρα αυτήν την στιγμή είναι το Προσφυγικό. Η υποτιθέμενη συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ για την επανεισδοχή μεταναστών βρίσκεται στον αέρα και το πλαίσιο συζήτησης του Ερντογάν με τους Ευρωπαίους έχει αλλάξει.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα δεδομένα της Ελλάδας δεν δικαιολογούν εφησυχασμό. Μία ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο, πέραν της κρισιμότητας για τα ζητήματα κυριαρχίας, θα δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία, καθώς τα τουριστικά έσοδα θα εξανεμιστούν. Παράλληλα, μία απειλή που διαφαίνεται είναι να ξαναμπεί η χώρα σε έναν νέο κύκλο αμυντικών δαπανών, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στις όποιες προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης.

Με βάση αυτά, η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και τις κινήσεις στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ σε κάποιους κύκλους διαμορφώνεται και μία άλλου Τύπου ανησυχία: πώς στο κύμα των προσφύγων – μεταναστών από την Συρία ή αλλού, θα προστεθούν πλήθη τούρκων αντιφρονούντων που πιθανώς θα θελήσουν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα ή και να ζητήσουν άσυλο. Ολα αυτά εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα στις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας. Οσο κι αν στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η εντύπωση πως στις νέες συνθήκες η Ελλάδα αναδύεται ως πόλος σταθερότητας στην περιοχή, οι σπασμωδικές και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις του τουρκικού καθεστώτος, σε συνδυασμό με τις ανεπάρκειες και την απειρία της ελληνικής κυβέρνησης, προξενούν μεγάλη αβεβαιότητα.

ΠΗΓΗΑλέκος Παπαναστασίου - protagon.gr
Προηγούμενο άρθροΕλάφρυνση χρέους γιατί “μόνο η Ελλάδα μας έμεινε μετά το τουρκικό πραξικόπημα”!
Επόμενο άρθροΗ Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Και επίσημα “Σουλτάνος” ο Ερντογάν!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.