Ποιος παρέχει ίντερνετ στους τζιχαντιστές;

0

24Η βασική μέθοδος με τον οποίο επιχειρεί το Ισλαμικό Κράτος να περάσει την προπαγάνδα του είναι μέσω διαδικτύου. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί και έχει πρόσβαση σε αυτό με τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές στις περιοχές που βρίσκεται να είναι κατεστραμμένες.

Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει το Spiegel, έρευνα του οποίου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ευρωπαϊκές εταιρείες παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στους τζιχαντιστές δορυφορικά!
Επομένως, το επόμενο ερώτημα είναι αν το γνωρίζουν οι εταιρείες αυτές, αν και -όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα που έχει το Spiegel- είναι πολύ εύκολο να το μάθουν, όπως και να κόψουν την πρόσβαση.
Η γαλλική Eutelsat μεταξύ των παρόχων
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα του Spiegel είναι ότι μια από τις εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στους τζιχαντιστές είναι γαλλική!

Πρόκειται για τον όμιλο δορυφόρων Eutelsat. Σε σχετική επικοινωνία του Spiegel με τον όμιλο, η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να ελέγξει πώς χρησιμοποιούνται τα τερματικά του και ότι δεν έχει καμία επαφή με τους πελάτες που τα χρησιμοποιούν.

Ο εξοπλισμός στη Συρία
Τον απαραίτητο εξοπλισμό, προκειμένου να αποκτήσουν δορυφορική πρόσβαση, τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους τον αγοράζουν από την Αντιόχεια.
Τα δορυφορικά πιάτα βρίσκονται παντού στο Ισλαμικό Κράτος, όπως αποκαλύπτουν ακτιβιστές στη Συρία. Τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν στη Μέση Ανατολή μέσω Ρότερνταμ.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές τους βρίσκονται στην Άπω Ανατολή και οι πελάτες έχουν τα γραφεία τους στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Λουξεμβούργο. Στην άκρη της αλυσίδας υπάρχουν οι μεγάλες εταιρείες διανομής της Ευρώπης (European satellite operators), όπως η Eutelsat, η βρετανική Avanti Communications και η SES από το Λουξεμβούργο.
Εταιρείες διανομής αγοράζουν υπηρεσίες από αυτές τις εταιρείες και τις μεταπωλούν σε άλλες εταιρείες ή σε ιδιώτες. Μπορεί, επίσης, να συνεργάζονται και με άλλους γίγαντες όπως η γερμανική Sat Internet Services.
Ο γερμανικός κολοσσός  μετέφερε τη διανομή στην Τουρκία πριν από μερικά χρόνια. Τα έσοδα που έχει, θα ήταν περισσότερα αν η αγορά για τεχνολογία ίντερνετ μέσω δορυφόρου δεν ήταν αποκλειστικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μεταξύ 2013 και 2014, συνεχίζει το δημοσίευμα, η ζήτηση δορυφορικών πιάτων αυξήθηκε αλματωδώς.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτά τα πιάτα δεν μένουν στην Τουρκία, αλλά μεταφέρονται στη Συρία. Εκεί, επειδή δεν έχει άλλος τρόπος παροχής ίντερνετ, οι τιμές του δορυφορικού πιάτου είναι πολύ υψηλές και αποφέρουν έσοδα στις εταιρείες.

Τι υποστηρίζουν οι πάροχοι
Σύμφωνα με το Spiegel, είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι αυτές οι εταιρείες κολοσσοί προσπαθούν συνειδητά να βοηθήσουν ή να υποστηρίξουν το ΙΚ και είναι άγνωστο αν πραγματικά γνωρίζουν ποιος βλέπει τις υπηρεσίες που πουλάνε.
Σε επικοινωνία του Spiegel με εκπροσώπους της SES, η απάντησή τους ήταν ότι πωλούν τις υπηρεσίες τους σε μεγάλους διανομείς και δεν γνωρίζουν να υπάρχουν χρήστες σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.

Αν η εταιρεία μάθει κάτι τέτοιο θα κόψει αμέσως τις υπηρεσίες και την πρόσβαση, τόνισαν.

 
Είναι έτσι τα πράγματα;
Το Spiegel διερωτάται αν είναι όντως αληθινές οι δικαιολογίες.

Όπως αναφέρει, κατά την εγκατάσταση δορυφορικών πιάτων και για να δοθεί το πράσινο φως για την εγκατάσταση ίντερνετ, οι χρήστες θα πρέπει να δώσουν μέσω GPS την ακριβή τους τοποθεσία.

Αν δεν δώσουν τη σωστή, τότε, είτε δεν έχουν πρόσβαση είτε έχουν πολύ κακή εικόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Spiegel.
Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν (με βάση τα δεδομένα GPS για τα έτη 2014 και 2015) ότι τα δορυφορικά πιάτα εντοπίζονται στα σημεία και στις πόλεις που έχει υπό την κατοχή του το Ισλαμικό Κράτος.


Προηγούμενο άρθροΞεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ΟΑΕΔ «Ενίσχυση της Ρευστότητας και της Απασχόλησης»
Επόμενο άρθροΔ.Φ.Χ.: “Ενημέρωση για τη νόσο του Πάρκινσον”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.