Κατήργησαν το εθνόσημο από τις στολές των στρατιωτικών!

0

65465456Διαταγή με την οποία καταργείται το εθνόσημο από τις στολές των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων εξέδωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Β. Αποστολάκης.

Στην διαταγή του κ. Αποστολάκη με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου καταργούνται: Πρώτον, το διακριτικό σήμα που είχαν όσοι υπηρετούσαν στο επιτελικό γραφείο του Αρχηγού καθώς και άλλα αντίστοιχα για όσους υπηρετούσαν σε συγκεκριμένους κλάδους του Επιτελείου. Δεύτερον, το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλαδή το εθνόσημο, με τη λέξη «Ελλάς», το οποίο καταργείται από οποιαδήποτε στρατιωτική στολή και είχε καθιερωθεί προ ετών με τον «Διακλαδικό Κανονισμό Στολών».

Η Ιστορία του Ελληνικού Εθνόσημου
Η Ιστορία του Ελληνικού Εθνόσημου

Η συγκεκριμένη κατάργηση έχει ως αποτέλεσμα τις αλλαγές και στις στολές όσων υπηρετούν στο εξωτερικό, οι οποίες θα είναι πλέον διακοσμημένες με μόνο διακριτικό την ελληνική σημαία και όχι το εθνόσημο. Τρίτον, οι απόφοιτοι των στρατιωτικών σχολών θα φέρουν μόνο ένα διακριτικό που θα παραπέμπει στην σειρά προτεραιότητας τους.

Στην διαταγή του κ. Αποστολάκη η απόφαση αιτιολογείται ως προσπάθεια να απεικονίζονται τα ουσιαστικά προσόντα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων «προς αποφυγή υπερβολών στην εμφάνιση του στρατιωτικού προσωπικού».

Από το ΓΕΕΘΑ επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη διαταγή δεν περιλαμβάνει άλλου τύπου αλλαγές στις στολές των αξιωματικών. 5469898Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών, είχε ανακινηθεί δημόσια συζήτηση, έπειτα από την άποψη που είχε εκφράσει τότε ο κ. Π. Καμμένος για προσθήκη εικόνων αγίων στις στολές των στρατιωτικών.

3545646546Με την διαταγή του κ. Αποστολάκη καταργείται αναλυτικά:

Το διακριτικό σήμα (τύπου μεταλλικής κονκάρδας) που φορούσαν όσοι στρατιωτικοί υπηρετούσαν στο Επιτελικό Γραφείο του Α/ΓΕΕΘΑ

•Το διακριτικό σήμα (τύπου μεταλλικής κονκάρδας” που είχε καθιερωθεί για όσους υπηρετούσαν στο ΓΕΕΘΑ/Ε3/ΟΑΣ και στο ΓΕΕΘΑ /ΕΘΚΕΠΙΧ.

•Το διακριτικό, το οποίο απεικονίζει το έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη λέξη “ΕΛΛΑΣ” (έγχρωμο ή χαμηλής ορατότητας) παύει να φέρεται με οποιαδήποτε στρατιωτική στολή. Είχε καθιερωθεί με τον «Διακλαδικό Κανονισμό Στολών».

•Το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ που υπηρετεί στο εξωτερικό θα φέρει σ΄ όλες τις στολές το διακριτικό με την Ελληνική σημαία.

•Οι απόφοιτοι Σχολών εσωτερικού θα φορούν ένα μόνο στρατιωτικό διακριτικό με την σειρά προτεραιότητας μα είναι ΣΕΘΑ, ΑΔΙΣΠΟ, ΑΣΠ, ΝΣΠ ή ΣΠΑ και ΣΔΙΕΠ κάθε κλάδου.

Ο κ. Αποστολάκης αιτιολογεί την απόφασή του ως μια προσπάθεια να γίνεται μια ουσιαστική απεικόνιση των προσόντων των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και να αποφεύγονται οι υπερβολές στην εμφάνιση του στρατιωτικού προσωπικού.

ΠΗΓΗkathimerini.gr
Προηγούμενο άρθροΑισιοδοξία για την κατασκευή του νέου 3ου Γυμνασίου-Λυκείου
Επόμενο άρθροΣύλληψη 47χρονου αλλοδαπού για αποπλάνηση ανηλίκου
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.