Την έσβησε από τον χάρτη ο κυκλώνας!

0

image

Σε σκηνικό απόλυτης καταστροφής στο αρχιπέλαγος του νοτίου Ειρηνικού, Βανουάτου, έπειτα από το πέρασμα του κυκλώνα Παμ κάνουν λόγο οι πρώτες ομάδες διάσωσης. Ο πρόεδρος Μπόλντουιν Λοντσντέιλ γνωστοποίησε ότι τα περισσότερα σπίτια στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

«Ο κόσμος αναζητά καταφύγιο οπουδήποτε μπορεί να περάσει τη νύχτα του» επισήμανε ο ίδιος στο Reuters από τη Σεντάι της Ιαπωνίας, όπου συμμετέχει στις εργασίες μιας συνόδου του ΟΗΕ με θέμα την ανάκαμψη περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

image

«Το μέγεθος των καταστροφών αξιολογείται ακόμα, δεν γνωρίζουμε ακριβώς το εύρος των ζημιών. Ο αριθμός των θυμάτων, ελπίζω, θα είναι μικρός» προσέθεσε ο ίδιος.

Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων, οι ομάδες διάσωσης ωστόσο αναμένουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ραγδαία όσο συγκεντρώνονται νέες πληροφορίες. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 44 νεκρούς- ένας απολογισμός που δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί- σε μία μόνο από τις έξι επαρχίες του Βανουάτου.

image

Οι διασώστες ανησυχούν ιδίως για την κατάσταση στο νότιο νησί Τάνα και ένας αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού της Αυστραλίας γνωστοποίησε ότι ένα αεροσκάφος κατάφερε να προσγειωθεί, ενώ επιβεβαίωσε τις «εκτεταμένες καταστροφές».

«Σχεδόν κάθε κτίριο που δεν ήταν φτιαγμένο από τσιμέντο έχει ισοπεδωθεί» περιέγραψε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος δύο ανθρώπων στο νησί με πληθυσμό 29.000 ανθρώπους, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων νότια της πρωτεύουσας, Πορτ Βίλα. Αυτόπτες μάρτυρες στην πρωτεύουσα είπαν ότι κύματα ύψους οκτώ μέτρων σάρωσαν την περιοχή ενώ έχουν προκληθεί εκτεταμένες πλημμύρες. Ο Κρις Παρασκευάς, ένας πρόξενος στο Πορτ Βίλα, έκανε λόγo για μια ολέθρια κατάσταση.

«Η κατάσταση στα χωριά είναι άσχημη. Δεν έχει απομείνει τίποτα, οι άνθρωποι κάθονται απλά στα ερείπια» σημείωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με αξιωματούχους οργανώσεων αρωγής ο κυκλώνας είχε ανάλογη ισχύ με τον τυφώνα Χαϊγιάν, που έπληξε τις Φιλιππίνες το 2013 και σκότωσε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους.

Στο αεροδρόμιο του Πορτ Βίλα, όπου πραγματοποιούνται ορισμένες πτήσεις, έφθασαν σήμερα αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια, περιλαμβανομένου ενός στρατιωτικού Hercules της Νέας Ζηλανδίας που μεταφέρει 8 τόνους προμηθειών αλλά και μια πρώτη ομάδα διάσωσης.

Η Αυστραλία έστειλε δύο στρατιωτικά αεροσκάφη, το ένα μετέφερε μια ομάδα γιατρών, ομάδες έρευνας και διάσωσης και εξοπλισμό εκτάκτων αναγκών. Η Αυστραλία υποσχέθηκε να προσφέρει βοήθεια ύψους 5 εκατομμύριων δολάριων Αυστραλίας, η Νέα Ζηλανδία βοήθεια ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ζηλανδίας και η Βρετανία προσέφερε το ποσό των 2 εκατομμυρίων λιρών σε βοήθεια.

Ο Παμ έχει εξασθενίσει και κατευθύνεται προς τα νοτιοανατολικά πλήττοντας τη βόρεια Νέα Ζηλανδία. Οι αρχές έχουν εκδώσει προειδοποίηση για καταστροφικούς ανέμους, ισχυρές βροχοπτώσεις και θαλασσοταραχή.

Η Βίβιεν Μάινταμπορν, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF της Νέας Ζηλανδίας, σημείωσε σε μια ανακοίνωσή της ότι «οι πρώτες πληροφορίες καταδεικνύουν ότι αυτή η φυσική καταστροφή ενδέχεται να είναι μια από τις χειρότερες στην ιστορία του Ειρηνικού».

Το Βανουάτου αποτελούσε κτήση της Γαλλίας και της Βρετανίας ωσότου η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980. Είναι ανάμεσα στα φτωχότερα κράτη του κόσμου και έχει πληγεί επανειλημμένα από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια.

Προηγούμενο άρθροΒρέθηκε νεκρός ο Βαγγέλης… Αυτοκτονία ή έγκλημα;;;;
Επόμενο άρθροΑυτοκτονία ή δολοφονία; Τα πρώτα δείγματα της αυτοψίας του Βαγγέλη…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.