H Ζιλιέτ Μπινός ανεβάζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή

0

ImageHandler (5)Από την ώρα που είδαμε το αθώο μουτράκι της στην ταινία Μπλέ, του Κριστόφ Κισλόφσκι, οι Έλληνες αγάπησαν την Μπινός. Η Γαλλίδα έχει επισκεφτεί την Ελλάδα πολλές φορές και δηλώνει λάτρης του αρχαίου δράματος.

Σε λίγες ημέρες η ηθοποιός ανεβάζει στο Λονδίνο, σε σκηνοθεσία του σημαντικού σκηνοθέτη Ίβο Βαν Χοβ, την Αντιγόνη του Σοφοκλή και για πρώτη φορά θα παίξει την Ελληνίδα ηρωίδα.

Μαζί με τον Βαν Χοβ αποφάσισαν να εξερευνήσουν την ελληνική τραγωδία. Σε συνέντευξη τους στην εφημερίδα «The Guardian» μιλούν για την απόφαση τους, τις πρόβες και την εμπειρία τους. Η Μπινός δηλώνει πως για αυτήν «είναι οι μύθοι, τα αρχέτυπα, αυτά από τα οποία είμαστε φτιαγμένοι, οι απλές ερωτήσεις που ρωτάμε όλοι».

Φυσικά, η αρχαία τραγωδία είναι ιδιαιτέρως ελκυστική για τις γυναίκες, καθώς προσφέρει τεράστιους ρόλους γενναιότητας: Μήδεια, Κλυταιμνήστρα, Ηλέκτρα. H Μπινός όμως επέμενε στην Αντιγόνη «το πένθος της και ο ηρωισμός της με συγκλόνισαν» δηλώνει.

Όσο για τον Βαν Χοβ η ελληνική τραγωδία δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη για ένα σύγχρονο διεθνές κοινό. Πως να διαχειριστείς τον χορό, τι να κάνεις με τους Θεούς; για τον Βαν Χοβ, όμως, «ο Χορός είναι η συνείδηση της κοινωνίας. Είναι η σπονδυλική στήλη της παραγωγής αυτής. Προσπαθώ να κάνω την σκληρή ελληνική τραγωδία πιο ανθρώπινη.

Η Αντιγόνη έχει μια σχέση με τον αθέατο κόσμο πολύ δυνατή, με τους θεούς και τους νεκρούς, για αυτήν δεν υπάρχουν όρια, θεατός και αθέατος κόσμος είναι σχεδόν το ίδιο. Για μένα αυτό το έργο είναι τόσο πλούσιο που θέλω να βγάλω ένα αποτέλεσμα που είναι συγκλονιστικό, συγκινητικό, τρομακτικό αλλά επίσης ελπιδοφόρο. Γιατί είναι ένα έργο γεμάτο αναπάντητα ερωτήματα. Και για μένα η δουλειά μου είναι να τα κατανοήσω».

Το έργο ανεβαίνει στο Barbican Theatre μεταξύ 4 και 28 Μαρτίου

ΠΗΓΗprotothema.gr
Προηγούμενο άρθροΟι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς στην Τουρκία
Επόμενο άρθροΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ! Δείτε το Πρωτοσέλιδο του νέου τεύχους της Fx-news (Φεβρουάριος)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.