Φιλιώ Χαϊδεμένου – Η Μικρασιάτισσα Γιαγιά

0

ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ «Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑ ΓΙΑΓΙΑ»

[1899 – 2007]

 «Ο νους μου φεύγει ξανά και πηγαίνει σε μέρη πού με πονάνε, σε μέρη που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ο πόνος θα σταματήσει μόνο όταν πεθάνω. Το σώμα μου βρίσκεται εδώ, στο τώρα, αλλά το μυαλό μου συνεχίζει στο ΤΟΤΕ, στην αγαπημένη πατρίδα που δεν ξέχασα ούτε στιγμή…»

 

Μας αφηγείται…

Την ώρα που ανέβαινα τη σκάλα για να επιβιβαστώ στο πλοίο, ρίχνω μια ματιά πίσω μου, στα Βουρλά, την πατρίδα μου.

Την εικόνα αυτή, την τελευταία εικόνα της αγαπημένης μου πατρίδας, την κουβαλάω μέσα μου μέχρι σήμερα και θα την κουβαλάω μέχρι να πεθάνω.

Καπνοί, φωνές, ρημαγμένο τοπίο, σκηνές Κόλασης καίνε τα μάτια μου, και τ’ αφτιά μου ακόμα βουίζουν απ’ τις σπαρακτικές κραυγές που γεμίζουν το δειλινό.

Οι ακτίνες του ήλιου που δύει πέφτουν πάνω σ’ αυτόν τον κρανίου τόπο, που μέχρι τότε ήταν η αγαπημένη και όμορφη γη μου.

Τόση αγάπη, τόσα γέλια, τόση ευτυχία που έζησα μέχρι τότε στα αγαπημένα μου Βουρλά, χάθηκαν για πάντα. Δεν θα ξαναδώ τον τόπο μου, αλλά δεν θα τον ξεχάσω ποτέ…

[Από την παρουσίαση του ομόνυμου βιβλίου της Φ. Χαϊδεμένου «Γιαγιά Φιλιώ – Η Μικρασιάτισσα». Καταγεγραμμένο απόσπασμα μνήμης στο οπισθόφυλλο του βιβλίου]

Προηγούμενο άρθροΧαλκηδόνα Μ. Ασίας – Νέα Χαλκηδόνα Ελλάδος
Επόμενο άρθροΘρησκευτικές Μνήμες – Παναγία Βουρλιώτισσα
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.