Θρησκευτικές Μνήμες – Παναγία Βουρλιώτισσα

0

Υπεραγία Θεοτόκος της Βουρλιωτίσσης

«Τὴν Ἄχραντον Εἰκόναν Σου, Βουρλιώτισσα Πάναγνε»

Η Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζόμενης «Βουρλιωτίσσης», φυλάσσεται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας. Προέρχεται από τα ιστορικά Βουρλά της Μικράς Ασίας, μιας πόλης 38 χλμ δυτικά της Σμύρνης. Οι Βουρλιώτες τιμούσαν ως προστάτιδά τους την Υπεραγία Θεοτόκο, στον περίλαμπρο ναό Της, ο οποίος γνώρισε την τουρκική βιαιότητα. Αναχωρώντας και αφήνοντας για πάντα την αγιασμένη τους γη, πρόλαβαν να περισώσουν την εφέστια εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και την μετέφεραν στην φτωχή τότε Νέα Φιλαδέλφεια, στην οποία έκτισαν, αρχικά ξύλινο ναό (1926) κι έπειτα περίλαμπρο, ο οποίος εγκαινιάστηκε το έτος 1936, από τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο.

Οι παλαιοί Βουρλιώτες διασώζουν ακόμα ιστορίες για τα θαύματα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βουρλιωτίσσης. Κάποιοι θυμούνται ακόμη το προσωνύμιό της στα τούρκικά, «καρά Παναγιά», η «μαύρη Παναγία», λόγω του σκουρόχρωμου προσώπου Της, που φαίνεται σήμερα κάτω από το περίτεχνο αργυρό Της πουκάμισο.

Ευχαριστούμε τη Μητέρα του Λυτρωτή, δοξολογώντας τη Χάρη Της και ψάλλοντας με θέρμη το Απολυτίκιό Της:


«Τὴν Ἄχραντον Εἰκόναν Σου, Βουρλιώτισσα Πάναγνε, νῦν χαρμονικῶς προσκυνοῦντες, γεραίρομεν, Παρθένε. Ὑπάρχεις γὰρ σκέπη πρός ἡμᾶς, ἀρδεύουσα θαυμάτων παροχήν. Διὰ τοῦτο ἀναβλύζεις ἀεί, τοῖς εὐλαβῶς βοῶσι Σοί. Δόξᾳ τῷ Σὲ δοξάσαντι Θεῷ, δόξᾳ τῷ Σὲ θαυμαστώσαντι, δόξᾳ τῷ ἐλευθερώσαντι ἡμᾶς διὰ τοῦ τόκου Σου».

Προηγούμενο άρθροΦιλιώ Χαϊδεμένου – Η Μικρασιάτισσα Γιαγιά
Επόμενο άρθροΙστορικές Φωτογραφίες της πόλεως μας
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.