Αυξημένες οι τιμές του… οβελία

Στο φουλ οι εξαγωγές γιατί το Πάσχα των ορθοδόξων συμπίπτει με των καθολικών

0

ACCF0A84D03AF19F2B084C1441B892EF

«Τσιμπημένος» αναμένεται να είναι ο οβελίας το εφετινό Πάσχα. Οι τιμές δεν αποκλείεται να αυξηθούν αρκετά καθώς οι ελλείψεις σε ελληνικά αλλά και σε εισαγόμενα αμνοερίφια εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικές.

Τα οικονομικά προβλήματα των κτηνοτρόφων, η ξηρασία του περυσινού καλοκαιριού που «έκαψε» τους βοσκοτόπους και οι ασθένειες που έπληξαν τα ζώα (π.χ., ευλογιά) οδήγησαν σε μείωση της εφετινής εγχώριας παραγωγής αιγοπροβάτων σε σύγκριση με εκείνη των προηγούμενων ετών. Παράλληλα οι εισαγωγές από τα Βαλκάνια, οι οποίες κάθε χρόνο ενισχύουν την πασχαλινή αγορά, θα είναι περιορισμένες. Αιτία, η μικρή παραγωγή των βούλγαρων και ρουμάνων κτηνοτρόφων, την οποία θα προτιμήσουν να διοχετεύσουν σε άλλες ακριβότερες ευρωπαϊκές αγορές, αφού εφέτος το Πάσχα των ορθοδόξων συµπίπτει µε εκείνο των καθολικών. Το ίδιο άλλωστε εκτιμάται ότι θα κάνουν και πολλοί έλληνες κτηνοτρόφοι στην περίπτωση που οι τιμές παραγωγού σε Ιταλία και Γερμανία διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στη χώρα μας.

Αυτό θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες, οπότε αναμένεται να «κλειδώσει» η τιμή μεταξύ εμπόρων και ελλήνων κτηνοτρόφων. Τα «παζάρια» έχουν ήδη ξεκινήσει, εν τούτοις οι διαπραγματεύσεις προβλέπεται ότι θα κορυφωθούν προς το τέλος της εβδομάδας. Μάλιστα αυτή τη στιγμή οι τιμές παραγωγού εμφανίζονται αυξημένες σε σύγκριση με τα χαµηλά επίπεδα των προηγούμενων μηνών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Εύβοιας και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Αντώνη Πανούση, η τιμή παραγωγού τις τελευταίες ημέρες προσεγγίζει τα 4-4,50 ευρώ ανά κιλό κρέατος. Το προηγούμενο διάστημα οι τιμές κυμαίνονταν από 3,50 ως 3,70 ευρώ ανά κιλό.

Η εγχώρια εφετινή παραγωγή για τις ημέρες του Πάσχα μαζί με τις εισαγωγές μπορεί να φτάσει το 1.200.000 ζώα, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) κ. Ελευθέριος Γίτσας, προσθέτοντας ότι στην περυσινή πασχαλινή αγορά τα αμνοερίφια προσέγγιζαν το 1,5 εκατομμύριο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να συγκριθούν οι αριθμοί με την πασχαλινή κατανάλωση αμνοεριφίων πριν από την κρίση. «Το 2008 τα ελληνικά αμνοερίφια της Λαμπρής ήταν 1,7-2 εκατομμύρια, ενώ είχε εισαχθεί και μισό εκατομμύριο από ανταγωνίστριες χώρες» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ.

Εφέτος, πέρα από τη μικρή παραγωγή, το γεγονός ότι συμπίπτει το Πάσχα των ορθοδόξων με αυτό των καθολικών αλλάζει τα δεδομένα. «Αν στην Ιταλία ή στη Γερμανία οι τιμές είναι καλύτερες, τότε πολλοί έλληνες παραγωγοί θα προτιμήσουν να εξαγάγουν. Το ίδιο θα κάνουν και οι Βούλγαροι ή οι Ρουμάνοι, αν και πλέον οι ανταγωνίστριες χώρες των Βαλκανίων έχουν… μείνει από ζωικό κεφάλαιο» εξηγεί ο κ. Γίτσας.

Πάντως οι κτηνοτρόφοι περιμένουν αυξημένη ζήτηση και τιμή. «Πέρυσι η μέση τιμή παραγωγού έφτασε τα 5,5-6 ευρώ. Εφέτος ελπίζουμε να πάρουμε κάτι παραπάνω» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων κ. Δημήτρης Καμπούρης.

Το ζητούμενο πλέον είναι αν οι κτηνοτρόφοι – η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης, με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας – θα αποφασίσουν να κρατήσουν τα ζώα τους για τη Μεγάλη Εβδομάδα προκειμένου να πετύχουν υψηλότερες τιμές. Ερώτημα παραμένει επίσης αν τελικά θα υποκύψουν και στις πιέσεις σουπερμάρκετ τα οποία χρησιμοποιούν τον οβελία ως κράχτη πωλώντας κάτω του κόστους προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές. Οπως υποστηρίζει ο κ. Γίτσας, «οι προσφορές των σουπερμάρκετ είναι καταστροφικές για τον κλάδο μας. Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία επιτρέπεται η πώληση κάτω του κόστους».

ARNIA

 Υψηλό κόστος παραγωγής

Γιατί νοσεί η ελληνική κτηνοτροφία

Η έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό κόστος παραγωγής αποτελούν το μείζον πρόβλημα και την αιτία της χαμηλής παραγωγής αμνοεριφίων. Η εγχώρια παραγωγή είναι εφέτος μειωμένη κατά περίπου 30%, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, ο οποίος αποδίδει το γεγονός στις περιορισμένες γεννήσεις εξαιτίας της κακής διατροφής κατά την περίοδο του ζευγαρώματος και της εγκυμοσύνης.

«Οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν χρήματα για ζωοτροφές, αλλά δεν τους βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες. Η ξηρασία του περυσινού καλοκαιριού συνέτεινε στην ελλιπή διατροφή των ζώων και στην υπογεννητικότητά τους» αναφέρει ο κτηνοτρόφος.

Πράγματι, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ. Σταμάτης Αγγελόπουλος, ο κλάδος παρουσιάζει μικρή ανταγωνιστικότητα λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Οι προσπάθειες για αναδιάρθρωση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου θα πρέπει να εστιάσουν κυρίως στη μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου. Απαιτείται αύξηση μεγέθους των εκμεταλλεύσεων για να επιτευχθούν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και βελτίωση της κερδοφορίας» τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 1/3 των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα είναι μη βιώσιμες. Οι ρυθμοί επιχειρηματικής εξέλιξης στον κλάδο είναι μικροί, όπως αναφέρει ο καθηγητής. «Πολύ λίγοι κτηνοτρόφοι εντάσσονται σε ομάδες παραγωγών με προσανατολισμό στην τυποποίηση και εμπορία» εξηγεί ο ίδιος.

Τα λεγόμενά του βρίσκουν σύμφωνο και τον κ. Πανούση, ο οποίος θεωρεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι όσον αφορά τη διάθεση των προϊόντων τους θα ξεπεραστούν αν οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς.

ΠΗΓΗtovima.gr
Προηγούμενο άρθροΣτάση εργασίας των εργαζομένων στα λιμάνια
Επόμενο άρθροΙδανικοί προορισμοί για το Πάσχα
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.