Κατερίνα Ζούβελου: “Οι νέοι εν όψει των Δημοτικών εκλογών…”

Ποτέ άλλοτε μια γενιά ανθρώπων δεν ήταν τόσο αδικημένη όσο η σημερινή...

1

1katerina-zoyveloy

Της Κατερίνας Ζούβελου
Της Κατερίνας Ζούβελου

Οι περισσότεροι νέοι δυστυχώς όσο η Ελλάδα παραμένει σε κατάσταση οικονομικής κρίσης  τόσο αποστασιοποιούνται από τα κοινά ακόμα και  από τη συμμετοχή τους στο δικαίωμα της ψήφου. Κεντρικές πολιτικές ρίχνουν τα βάρη της σημερινής γενιάς στις επόμενες. Έρευνες δείχνουν πως οι νέοι δεν ενδιαφέρονται, δεν επιθυμούν και δεν εκτιμούν την παρούσα πολιτική δράση.

Απογοητευμένοι με τα συνεχόμενα νέα μέτρα που πριν προλάβουν να κατανοήσουν το πρώτο έρχονται αντιμέτωποι με το επόμενο, από το ασφαλιστικό σύστημα που πολύ πιθανό να μην προλάβουν να πάρουν συντάξεις μέχρι τα υπερβολικά χρέη που θα  κληρονομήσουν, καταθέτουν ο ένας νέος μετά τον άλλον τα  «όπλα»… Και πώς να μην συμβεί αυτό όταν το ποσοστό της ανεργίας στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, εκτινάχθηκε στο 64,9% το Μάιο του 2013 από 55,1% που ήταν τον Μάιο του 2012. Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στα άτομα ηλικίας 25-34 ετών, όπου αυξήθηκε σε 37,7% από 32,7%.

Ακόμα και οι πιο νεαρές ηλικίες, αυτές των μαθητών και των φοιτητών, έρχονται αντιμέτωποι με ένα ανάπηρο εκπαιδευτικό 2katerina-zoyveloyσύστημα από όλες τις απόψεις που δεν μπορεί να τους προσφέρει ούτε τα στοιχειώδη εφόδια μάθησης. Σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως ακόμα και οι νέοι που ήδη ασχολούνται και ενεργοποιούνται πάνω στο χώρο της πολιτικής ακόμα και μέσω των πανεπιστημίων γνωρίζουν συνήθως μονόπλευρα την πολιτική συγκυρία και αν όχι γυρίζουν τις πλάτες τους στις πολιτικές παρατάξεις χωρίς όμως να  προτείνουν κάποιο πλάνο αλλαγής. Η απογοήτευση είναι φανερή βλέποντας τα στατιστικά στοιχεία των οικονομικά μη ενεργών Ελλήνων. Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται αλλά ούτε αναζητούν εργασία μειώθηκαν κατά 33.535 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2012 (μείωση 1,0%) και αυξήθηκαν κατά 20.508 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013 (αύξηση 0,6%).

Πολλοί νέοι δεν γνωρίζουν καν  ότι τον ερχόμενο Μάιο έχουμε δημοτικές εκλογές. Όχι. Δεν έχουμε ξεπεράσει την κρίση, ώστε να πάρουμε τη βαθιά ανάσα της ανακούφισης και του εφησυχασμού αλλά αυτό κάθε άλλο από απογοήτευση πρέπει να δημιουργεί. Οι νέοι πρέπει να έχουν λόγο…

Να τους δοθεί η δυνατότητα να καθορίσουν τις εξελίξεις για τα θέματα που τους αφορούν και να διαμορφώσουν το μέλλον τους καθώς μόνο πρόοδο θα μπορούσε να φέρει η συμμετοχή τους στην πολιτική. Το μέλλον είναι δικό τους και πρέπει να  αγωνιστούν.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις τους και να τονωθεί η κοινωνική ευθύνη που έχουν γιατί καλώς ή κακώς όλοι έχουμε ευθύνη για την εξέλιξη αυτού του τόπου. Ένας τρόπος λοιπόν είναι το δικαίωμα της ψήφου που τους έχει δοθεί και πρέπει να το εκμεταλλευτούν. Η νεολαία είναι αυτή που έχει τη δύναμη και τα προσόντα να επέμβει δυναμικά στην εξέλιξη της κοινωνίας.

Με τον λόγο, την ψήφο αλλά πάνω από όλα με την αφύπνιση και την πολιτική εγρήγορση θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Το ζητούμενο είναι ο ανοιχτός, συνεχής και άμεσος διάλογος πολιτικών-νεολαίας. Πότε όμως οι νέοι θα δηλώσουν παρόν στην πολιτική ζωή; Μόνο όταν θα αντιληφθούν την ηθική, τις αξίες και ένα κράτος δικαίου, στο οποίο μπορούν να υπάρξουν και να σταθούν ισότιμα και με ασφάλεια…

ΝΑΙ λοιπόν στην συμμετοχή των νέων στην ερχόμενες εκλογές του Μαΐου γιατί η Ελλάδα τους έχει ανάγκη…

ΝΑΙ στην  συμμετοχή με την ψήφιση των λίγων πολιτικών που δεν επιλέγουν να τους υποτιμούν, αλλά επιδιώκουν τουλάχιστον να τους καταλαβαίνουν.

 Εκείνων που δεν δημαγωγούν, αλλά προτείνουν. Και υπάρχουν τέτοιοι πολιτικοί, έστω και αν είναι λίγοι….

3katerina-zoyveloy

 

Προηγούμενο άρθροΦωτορεπορτάζ από την εκδήλωση του “Ευ Αγωνίζεσθαι”
Επόμενο άρθροΒασίλης Βέττος: “Ο κουτσοφλέβαρος και ο Μάης των Δημοτικών εκλογών…”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.