Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ οι “μάσκες” με τα καλάσνικοφ!

0

Τέλος στη δράση πενταμελούς σπείρας έβαλε η ΕΛ.ΑΣ., τα μέλη της οποίας πραγματοποιήσουν ένοπλες ληστείες σε κοσμηματοπωλεία και σε σπίτια στην Αττική με σιλικονούχες μάσκες και καλάσνικοφ, με τη λεία τους να ξεπερνά τα 800.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και ληστείες (κατά συναυτουργία, κατά συρροή, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια), εμπρησμό, πλαστογραφίες και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής κ. Γεώργιος Ψωμάς, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης, ανάφερε:

«Η εξάρθρωση της συγκεκριμένης ομάδας παρουσίασε στο πεδίο των ερευνών ιδιαιτερότητες και δυσκολίες καθώς οι δράστες είχαν αναπτύξει οργανωμένο σχέδιο το οποίο προέβλεπε τις επιμέρους κινήσεις τους σε όλα τα στάδια της δράσης τους με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο εντοπισμός τους.

Κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο την περιοχή του Ζεφυρίου, ήταν εξοπλισμένοι με βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ-πιστόλια) γεγονός που τους καθιστούσε πολύ επικίνδυνους απέφευγαν δε να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάπραξη των ληστειών.»

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες, ένας 27χρονος, ένας 29χρονος, δυο 33χρονοι και 35χρονος (εκ των οποίων οι τρεις ημεδαποί και οι δύο αλλοδαποί), είχαν συστήσει, τουλάχιστον από τον περασμένο Αύγουστο, συμμορία με σκοπό την διάπραξη κυρίως ληστειών σε κοσμηματοπωλεία με τη χρήση κλεμμένων οχημάτων.

Δεκατρείς περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών και συγκεκριμένα 5 ληστείες κοσμηματοπολείων σε Αθήνα, Χαλκίδα και Τρίπολη, 3 κλοπές οχημάτων, 1 σε σούπερ μάρκετ, 3 κλοπές σε οικίεςς, καθώς και ληστεία οχήματος σε έξοδο της Αττικής οδού εξιχνιάστηκαν.

Πως λειτουργούσε η σπείρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας τηρούσαν αυστηρούς κανόνες ιεραρχίας στα πρότυπα στρατιωτικών μονάδων, ενώ ο αρχηγός της συμμορίας ήταν δραπέτης των φυλακών Τίρυνθας και είχε συλληφθεί για τα ίδια αδικήματα και είχε καταδικαστεί σε 70 χρόνια, όμως τον Αύγουστο δραπέτευσε.

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση είχε ένας 29χρονος ο οποίος αναλάμβανε την εύρεση των απαιτούμενων «πόρων» για την ληστεία (π.χ. κλεμμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, καταλύματα και οπλισμό).

Με καλάσνικοφ, κλεμμένα οχήματα και πλαστές πινακίδες δρούσε η συμμορία κατά κύριο λόγο, ενώ συνήθιζε να χρησιμοποιεί κωδικοποιημένες λέξεις, αποφεύγοντας τη χρήση κινητών, προκειμένου να δυσκολέψει το έργο της αστυνομίας.

Επιπλέον, με άμεσο στόχο να αποφύγουν τη γνωστοποίηση των προσώπων και των χαρακτηριστικών τους, οι δράστες χρησιμοποιούσαν και μάσκα σιλικόνης, προκειμένου να παραπλανήσουν υπαλλήλους κοσμηματοπωλείων, επιτρέποντάς τους την είσοδο!

Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα όσο και από την κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν καν ένα καλάσνικοφ, 4 πιστόλια, κυνηγετική καραμπίνα, γεμιστήρες και πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, 6.165 ευρώ, πλαστό Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, πλαστή άδεια οδήγησης Ελληνικών Αρχών, πλαστή Άδεια Διαμονής, ζεύγος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας, ειδική μάσκα προσώπου σιλικόνης, ρούχα και υλικά κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου, μικροποσότητα κοκαΐνης και αποσπάσματα κάνναβης, πλήθος κοσμημάτων και κινητών τηλεφώνων, αυτοκίνητο και διάφορες πινακίδες κυκλοφορίας.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 800.000 ευρώ…

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Προηγούμενο άρθροΧαλκηδόνιο Ωδείο: Ξεκινά το Εργαστήρι Ελληνικού Τραγουδιού!
Επόμενο άρθρο“Ασυνειδησία Νο2” (καταγγελία)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.