Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

1927-2016: Αφιέρωμα στη Σχολή Σπαθάρη – 1ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας

istoria-nea-filadelfia-1929-sxoleio-spathari1927. Στην περιοχή της  Νέας Φιλαδέλφειας (Ποδονίφτης τότε) πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή. Οι υποδομές τα πρώτα χρόνια ήταν ανύπαρκτες και δεν υπήρχε σχολική μονάδα για τα παιδιά των προσφύγων. Στην περιοχή ζούσε η οικογένεια του Κωνσταντινουπολίτη Αγησίλαου Σπαθάρη. Οικογένεια αρκετά ευκατάστατη οικονομικά.

Φωτογραφία από τον ιστότοπο του 1ου Δημοτικού Ν.Φ.
Φωτογραφία από τον ιστότοπο του 1ου Δημοτικού Ν.Φ.

Ο Αγησίλαος Σπαθάρης ο οποίος βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις τους πρόσφυγες που 1221211εγκαταστάθηκαν στη περιοχή, δώρισε οικόπεδο ιδιοκτησίας του και χρηματοδότησε τις πρώτες πρόχειρες εγκαταστάσεις του σχολείου (ξύλινο λυόμενο). Τη δωρεά την αφιέρωσε στη μνήμη της εκλιπόντος συζύγου του και το σχολείο ονομάστηκε “Σχολή Νέας Φιλαδέλφειας Αικατερίνης Αγησιλάου Σπαθάρη“.

 

1950. Το ξύλινο κτήριο δίνει τη θέση του στο σχολείο που όλοι γνωρίσαμε.

spathari1999. Ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο κτήριο του σχολείου. Οι αίθουσες αρχικά μεταφέρθηκαν σε λυόμενα στη περίβολο του σχολείου.

Νέα Φιλαδέλφεια - Σεισμός 1999
Νέα Φιλαδέλφεια – Σεισμός 1999

Μετά από ελαφριές δομικές εργασίες το κυρίως κτήριο λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα έως ότου κριθεί οριστικά ακατάλληλο και να εκκενωθεί.

22.02.2016. Τέλος ιστορίας και ξεκίνημα καινούργιας.

Η Ιστορία που ξεκίνησε στο ξύλινο λυόμενο τότε Δημοτικό σχολείο Ποδονίφτη, εν έτει 1927, τελείωσε με την κατεδάφιση του παλαιού σχολείου στις 22 Φεβρουαρίου 2016.

Το καινούργιο σχολείο που ξεκίνησε ήδη η διαδικασία (με την κατεδάφιση) κατασκευής του, θα είναι οκτατάξιο σε σχήμα «Π», με κάποια στοιχεία που θα θυμίζουν λίγο το «ιστορικό» και αναμένεται να παραδοθεί το 2017.

Sxedia_Spathari

 


– Ακολουθήστε την Εφημερίδα Fx-news στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
– Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα στο Fx-news.gr & filadelfia-xalkidona.gr

MyCity.Gr

Διαδημοτικά ΝΕΑ και όχι μόνο!