“Λευκός καπνός”! Συμφωνία στις Βρυξέλλες μετά από 17 ώρες!

0

57555Σε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής μετά από ολοήμερες και ολονύχτιες σκληρές διαπραγματεύσεις που υπερέβησαν τις 17 ώρες. Στις 9.30, ο βέλγος πρωθυπουργός τουίταρε μία λέξη, ανακουφιστική για όλους: Συμφωνία. Το ίδιο επιβεβαίωσε αμέσως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ εμφανίστηκε στη Σύνοδο έχοντας στα χέρια μία αναθεωρημένη συμβιβαστική πρόταση. Στις 9.55 έγραψε ότι “η Σύνοδος κατέληξε ομοφώνως σε συμφωνία. Όλοι είναι έτοιμοι για ένα πρόγραμμα στον ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική βοήθεια”.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, όπου ο Τουσκ δήλωσε ότι “η απόφαση δίνει μια ευκαιρία στην Ελλάδα να επανέλθει στην τροχιά της ευρωπαϊκής στήριξης” και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμφανώς καταβεβλημένος να λέει: “Δεν υπάρχει Grexit. Καταλήξαμε σε συμφωνία. Η συμφωνία ήταν κοπιώδης και χρονοβόρα, αλλά επετεύχθη”.

Και πρόσθεσε: “Πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει μία Ελλάδα που χρειάζεται ανάπτυξη. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά το δημοψήφισμα, αλλά ο συμβιβασμός που επετεύχθη δεν έχει νικητές και ηττημένους, δεν ταπεινώθηκε ο ελληνικός λαός. Είναι ακόμα ένας ευρωπαϊκός συμβιβασμός”.

Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε τον “οδικό χάρτη” της συμφωνίας.

“Πρέπει να δούμε το ζήτημα των χρηματοδοτικών αναγκών και του χρέους”, τόνισε, σημειώνοντας ότι “θα υπάρξει ταμείο, όπου θα γίνει ρευστοποίηση και μεταφορά περιουσιακών στοιχείων”.

“Τις επόμενες μέρες η Ελλάδα θα πρέπει νομοθετηθεί το σύνολο των συμφωνιών αλλά και τα προαπαιτούμενα που περιγράφονται. Μετά, θα υπάρξει Eurogroup”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής του Eurogroup γνωστοποίησε ότι το ταμείο των εγγυήσεων θα έχει έδρα στην Ελλάδα και όχι το Λουξεμβούργο, σημειώνοντας ότι το εν λόγω Ταμείο θα ενισχύσει και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφωνία για τη λειτουργία του ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων, ότι θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Καγκελάριος Μέρκελ

Με την κόπωση αποτυπωμένη στο βλέμμα της, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε: “Τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Θεμελιώθηκαν οι βασικές αρχές αλληλεγγύης και υπευθυνότητας και παρά τον κλονισμό της εμπιστοσύνης”.

Μίλησε για συμφωνία ύψους 82-86 δισ. ευρώ για τρία χρόνια, διευκρινίζοντας ότι τα προαπαιτούμενα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων έως 15 Ιουλίου, προτού η συμφωνία ψηφιστεί από τα υπόλοιπα κοινοβούλια.

“Υπάρχει μια μεγάλη βεντάλια χρηματοδοτικών μέτρων-Εάν εφαρμοστούν,υπάρχει ελπίδα ανάπτυξης”, τόνισε.

“Το σχέδιο Α έχει επαληθευτεί, δεν υπάρχει σχέδιο Β. Ένα τέτοιο σχέδιο θα ετίθετο σε εφαρμογή μόνο αν το ζητούσε η Ελλάδα. Δεν μπορούσαμε να το επιβάλουμε, μόνο εάν υπήρχε συμφωνία της Ελλάδος. Ήταν δύσκολες οι διαπραγματεύσεις και τέθηκαν σκληροί όροι”.

Ερωτηθείσα σχετικά, είπε: “Η κατάσταση είναι δύσκολη στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει ομοφωνία ότι πρέπει να περάσουν αυτά τα μέτρα. Οι νόμοι που αναφέραμε ότι πρέπει να περάσουν, έχουν ήδη προετοιμαστεί. Νομίζω ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να αποκατασταθεί δύσκολα”.

Σε ερώτηση για το ταμείο των εγγυήσεων, είπε: “Το ταμείο των 50 δισ. θα συσταθεί άμεσα. Είναι μια ενδιαφέρουσα δομή”.

Δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα

Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο, μια συμφωνία που θα επιτρέπει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της. Βρεθήκαμε μπροστά σε σκληρές αποφάσεις. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για να αποτρέψουμε την υλοποίηση ακραίων επιδιώξεων των πιο συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη.

Αποτρέψαμε σχέδιο για μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου σε ταμείο στο εξωτερικό, αποτρέψαμε σχέδιο για κατάρρευση τραπεζικού συστήματος που είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται και καταφέραμε να κερδίσουμε αναδιάρθρωση χρέους και μια βέβαιη χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία.

Ξέραμε ότι δεν ήταν εύκολο, έχουμε αφήσει όμως μια σημαντική παρακαταθήκη.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να κερδίσουμε τη χαμένη μας εθνική κυριαρχία.

H απόφαση κρατέι την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης, νωρίτερα όμως γνωρίζαμε από πριν ότι θα είναι μια συμφωνία που η υλοποίησή της θα είναι δύσκολη.

Τα μέτρα θα δημιουργήσουν αναπόφευκτα υφεσιακές τάσεις. Έχω όμως την εντύπωση ότι η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το αναπτυξιακό πακέτο και η αναδιάρθρωση του χρέους θα δημιουργήσουν την αίσθηση στις αγορές ότι το Grexit είναι παρελθόν.

Ταυτόχρονα πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει την προσπάθεια.

Δώσαμε την μάχη μέχρι τέλους, έξι μήνες διαπραγματευόμαστε σκληρά.

Τέλος, θέλω να δώσω μια υπόσχεση: Όσα σκληρά παλεύαμε έξω στην Ευρώπη, τόσο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένα εντός, και την ολιγαρχία που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το σημείο που φτάσαμε.

Αυτή είναι η υπόσχεση για τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει από αύριο

Προηγούμενο άρθροΤους παρακαλούμε για μνημόνιο και ΔΕΝ μας δίνουν, αλλά…
Επόμενο άρθρο“#ThisIsACoup” το hashtag που σάρωσε & βοήθησε στη διαπραγμάτευση!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.