Χαμένοι στην διαπραγμάτευση…

0

689484546984Αυτή την ώρα υπάρχει εμπλοκή. Οι Θεσμοί, κατά κόσμο τρόικα, ζητούν ένα περισσότερο εφαρμόσιμο πρόγραμμα από αυτό που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση. Με άλλα λόγια η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να γίνει ένας φιλελεύθερος. Κάποιος πρέπει να τους πει ότι οι άνθρωποι είναι κομμουνιστές και δεν πιστεύουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η ουσία, πάντως, είναι ότι κινδυνεύουμε να χαθούμε στην… διαπραγμάτευση!

Εκείνη που φαίνεται να έχει στυλώσει τα πόδια της είναι η κυρία Λαγκάρντ. Δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Αυτό που είναι άγνωστο είναι αν το ΔΝΤ παραμένει ακόμη κάτω από τον έλεγχο των φίλων μας των Αμερικάνων, οι οποίοι, σύμφωνα με τους σύγχρονους αστικούς μύθους, στηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Αν οι Αμερικάνοι συνεχίζουν και έχουν επιρροή στο ΔΝΤ και το ΔΝΤ έχει βγάλει τέτοια αντίδραση, τότε έχουμε πέσει σε… ξηρό περιβάλλον.

Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η κυρία Λαγκάρντ προσπαθεί να σώσει την τιμή και υπόληψη του ΔΝΤ, προσπαθώντας να επιρρίψει τις ευθύνες της αποτυχίας του ελληνικού προγράμματος στην Ευρώπη. Προσπαθεί, επίσης, να πείσει τους Ευρωπαίους, μέσα από μία πραγματικά σκληρή στάση, ότι το καλύτερο γι’ αυτούς θα είναι να λύνουν μόνοι τους στο εξής τις διαφορές τους. Με άλλα λόγια να τους δώσουν πίσω τα λεφτά τους και να συνεχίσει ο καθένας τον δρόμο του.

Το πρόβλημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι στην φάση αυτή δεν φαίνεται να έχει συμμάχους. Η ζημιά που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν πραγματικά μεγάλη. Οι δηλώσεις και τα show του κ. Βαρουφάκη δεν βοήθησαν ιδιαίτερα.

Στο μεταξύ υπάρχει ένα πιο ουσιαστικό πρόβλημα! Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να εχθρεύεται οτιδήποτε έχει να κάνει με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει εύκολα δεκτό από μία Ευρώπη που κτίστηκε από πολιτικές ομάδες που νιώθουν να τις χωρίζει άβυσσος από τις σταλινικές αντιλήψεις. Μπορούν να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές; Κρίνοντας από τα όσα συζητούνται, μάλλον όχι! Το αν θα οδηγηθούμε τώρα ή αργότερα σε ρήξη εξαιτίας αυτού του γεγονότος, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι Ευρώπη και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να κερδίσουν χρόνο. Ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους. Η Ευρώπη έχει μπροστά της μία διαπραγμάτευση με την Μεγάλη Βρετανία και ο Αλέξης Τσίπρας με τις συνιστώσες του κόμματός του. Θα μπορούσε, λοιπόν, ο κάθε ένας να αρχίζει να βαπτίζει το κρέας ψάρι, προκειμένου να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Κι η Ευρώπη έχει παράδοση σε αυτή την τακτική. Αλλά τους εμποδίζει η κυρία Λαγκάρντ. Οι “υπάλληλοι”, όπως κοροϊδευτικά αποκαλούσαν τα στελέχη του ΔΝΤ μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου. Θα μπορέσει η Ευρώπη να πείσει την κυρία Λαγκάρντ να αλλάξει στάση; Για την ώρα αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο. Μέχρι το βράδυ, όμως, υπάρχει ακόμη χρόνος για διαπραγματεύσεις. Διότι οι διαπραγματεύσεις, απ’ ότι φαίνεται, ξεκίνησαν πριν λίγες μόλις ημέρες!

ΠΗΓΗcapital.gr
Προηγούμενο άρθροDance Pulse: “We’re all mad here” στο Θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη»
Επόμενο άρθροΦωτιές στη Νέα Φιλαδέλφεια για τον Αη Γιάννη τον Κλήδονα!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.