Μόλις τρία ελληνικά πανεπιστήμια στα 500 καλύτερα

0

panepistimio-athinwnΜεταξύ των 500 κορυφαίων ανώτατων ιδρυμάτων παγκοσμίως, βάσει της κατάταξης webofmetrics του ισπανικού κέντρου επιστημονικών ερευνών, βρίσκονται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων (Webofmetrics Ranking of World Universities) χρησιμοποιεί ποσοτικές μεθόδους με δείκτες οι οποίες σχετίζονται με το web και επιτρέπουν τη μέτρηση της επιστημονικής δραστηριότητας μέσα στον παγκόσμιο ιστό.

Μεταξύ των δεικτών που λαμβάνονται υπόψη για την κατάταξη των ιδρυμάτων, είναι τα ακαδημαϊκά άρθρα/εργασίες που έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά μεγάλης επιρροής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας από ελληνικής πλευράς, καθώς κατατάσσεται στην 246η θέση παγκοσμίως (92η στην Ευρώπη). Ακολουθούν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (289η θέση παγκοσμίως – 111η στην Ευρώπη), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (332η-127η), το Πανεπιστήμιο Πατρών (554η-229η) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (667η- 274η).

Η πρώτη δεκάδα, όσον αφορά τη σειρά των ελληνικών ανώτατων ιδρυμάτων στην παγκόσμια κατάταξη συμπληρώνεται με τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων (789η θέση), Αιγαίου (1.106η), Δημοκρίτειο (1.238η), Θεσσαλίας (1.242η) και Οικονομικό (1.279η).

Τα ΤΕΙ
Αναφορικά με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τεχνολογικού τομέα, το ΑΤΕΙ Πειραιά καταλαμβάνει την 1η θέση (2.184η στην παγκόσμια κατάταξη), προσπερνώντας και πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Με βάση την κατάταξη των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο Top, 100, 200, 500 η Ελλάδα καταλαμβάνει την 34η θέση ανάμεσα σε 207 χώρες. Στην κορυφή βρίσκονται οι ΗΠΑ και ακολουθούν Κίνα, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία.

Αναφορικά με τους δείκτες βάσει των οποίων στηρίχτηκε η κατάταξη των πανεπιστημίων, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

• visibility (ορατότητα) 50% που περιλαμβάνει την ενότητα επιρροή (impact) και μετρά το κύρος του πανεπιστημίου, την ακαδημαϊκή του απόδοση, την αξία των πληροφοριών και τη χρησιμότητα των υπηρεσιών όπως εισάγονται στις ιστοσελίδες του βάσει κριτηρίων που θέτουν εκατομμύρια web editors παγκοσμίως.

• activity (δραστηριότητα) 50% η οποία περιλαμβάνει τρεις υποενότητες (παρουσία, εξωστρέφεια και διάκριση).

ΠΗΓΗethnos.gr
Προηγούμενο άρθροΟι ανοιχτές προκηρύξεις για θέσεις εργασίας στο δημόσιο
Επόμενο άρθρο“Σουσάμι Άνοιξε” Η πρωτοποριακή εφαρμογή τριών νέων Ελλήνων σπουδαστών
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.