Ποιες οι πιθανότητες να δούμε χιόνι στην Αθήνα πρωτοχρονιά;

0

image

Έντονη κακοκαιρία ετοιμάζεται να χτυπήσει τη χώρα μας ενώ, η διαταραχή σήμερα Σάββατο είναι προπομπός της δίνοντας επιλεκτικά κάποια φαινόμενα. Γρήγορη επιδείνωση από τα δυτικά την Κυριακή με κύριο χαρακτηριστικό τους σφοδρούς ΝΔ και τις ισχυρές βροχές.

Του ΝΙΚΟΥ ΓΚΙΚΑ
(ομάδα δυναμικής της ατμόσφαιρας και του κλίματος, τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο πανεπιστήμιο Αθηνών)

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο κρύο που αναμένεται από την Τρίτη 30/12. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό που θα προηγηθεί και δεν είναι άλλο από τους σφοδρούς, ιδιαίτερα επικίνδυνους νοτιοδυτικούς ανέμους που θα πλήξουν πολλά θαλάσσια αλλά και ηπειρωτικά τμήματα της χώρας την Κυριακή 28/12 και το πρώτο μισό της Δευτέρας 29/12. Παράλληλα ισχυρές βροχές αναμένονται στα δυτικά τμήματα της χώρας. Συνιστάται λοιπόν μεγάλη προσοχή.

Το κρύο προελαύνει από το δεύτερο μισό της Δευτέρας 29/12 από τα βορειοδυτικά προς τα νότια. Το χαμηλό βαρομετρικό φεύγει προς τη Μαύρη Θάλασσα αφήνοντας την «ουρά» που πρόκειται για το ψυχρό του μέτωπο να κινείται αργά προς τη νοτιοανατολική χώρα. Το αίτιο που δημιούργησε το σύστημα αυτό είναι η πολική ψυχρή εισβολή που επεκτάθηκε από τη Σκανδιναβία προς την κεντρική Ευρώπη και στη συνέχεια και στην κεντρική Μεσόγειο.
Αυτό το αίτιο, θα δημιουργήσει ένα ακόμη χαμηλό βαρομετρικό τις πρώτες ώρες της Τρίτης 30/12, το οποίο θα συνεχίσει την κακοκαιρία με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα, τους ενισχυμένους βοριάδες και τις πυκνές χιονοπτώσεις σε νοτιοανατολική Θεσσαλία και βορειοανατολική Στερεά, σταδιακά έως και πεδινές περιοχές, ενώ νοτιότερα αναμένονται έντονα φαινόμενα αλλά όσον αφορά τελείως πεδινές περιοχές, θα πρόκειται για βροχές, με τις χιονοπτώσεις να περιορίζονται από τα ημιορεινά και πάνω (>300μ), αυτό αφορά και την Αττική.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο και με τα ίδια γενικά χαρακτηριστικά, θα συνεχιστεί η κακοκαιρία έως και τη δεύτερη ημέρα του 2015 αλλά χωρίς να είναι καθόλου σαφές, ακόμη, από τις προσομοιώσεις των μοντέλων, με ποιον τρόπο θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Θεωρούμε πως μετά από μια σχετική ύφεση των φαινομένων την παραμονή της πρωτοχρονιάς (θα επιμείνουν κυρίως στην Εύβοια), νέα υποτροπή θα έχουμε από την πρώτη ημέρα του 2015, με τις χιονοπτώσεις αρχικά υψηλότερα και σταδιακά προς την 2/1/2015 χαμηλότερα με πιθανή την εμφάνιση χιονιού και σε πολλά τμήματα του πολεοδομικού ιστού της Αθήνας με υψόμετρο μεγαλύτερο των 100 μέτρων. Σε αυτήν την περίπτωση, θα το «στρώσει» στα βόρεια προάστια, νωρίς το πρωί έστω και σε περιορισμένες επιφάνειες.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρόγνωση Ελλάδας: www.cyclogenesis.gr

Προηγούμενο άρθροΤο κορίτσι – λάστιχο, σας εύχεται Χρόνια Πολλά…
Επόμενο άρθροΙρίνα Σάικ: Το κορίτσι του C.R. (Κριστιάνο Ρονάλντο) κάνει… χριστουγεννιάτικο στριπτίζ! (photos-video)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.