“Συμβιβαστική λύση για την Αγιά Σοφιά”

0

Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας real news:

aek-maketa

Αποφασισμένος να δώσει λύσει στο μείζον –όπως εξελίχθηκε- εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, με το γήπεδο της ΑΕΚ εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι οι θλιβερές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στη Νέα Φιλαδέλφεια δρουν ανασταλτικά προς την κατεύθυνση αυτή.

1212Αρχές της εβδομάδας θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, προκειμένου -έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες- να λάβει οριστικές αποφάσεις.
Η Κουμουνδούρου, από τη στιγμή που ο βουλευτής Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου διαφώνησε στο Κοινοβούλιο με τη θέση που εξέφραζε η βουλευτής Ελένη Αυλωνίτη, έχει χωριστεί για το γήπεδο της ΑΕΚ στα δύο, με τις διαχωριστικές γραμμές να υπερβαίνουν της συνήθεις εσωκομματικές τάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως το γήπεδο της ΑΕΚ κατάφερε να… χωρίσει ακόμα και την πάντοτε πειθαρχημένη Αριστερή Πλατφόρμα, με τον γνωστό για τα «κιτρινόμαυρα» αισθήματά του Δημήτρη Στρατούλη να τάσσεται υπέρ της συμβιβαστικής λύσης, τον Αλέκο Καλύβη, που έχει σπίτι στη Νέα Φιλαδέλφεια, υπέρ της σκληρής θέσης, και με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να επιχειρεί –ως… διαιτητής- να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Οι δύο γραμμές

Τη συμβιβαστική λύση -που ήταν και η αρχική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, έως την παρέμβαση Αποστόλου- εκφράζει πρωτίστως το αθλητικό τμήμα του κόμματος, με επικεφαλής τον Τζούλιο Συναδινό, τον γυμναστή Κώστα Αλεξίου, και υπεύθυνο εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας τον Χριστόφορο Παπαδόπουλο. Εκτιμούν πως, αφού ούτως ή άλλως το γήπεδο θα γίνει, καθώς το σχετικό άρθρο 81 του ρυθμιστικού σχεδίου θα περάσει από τη Βουλή, και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία (εκτός από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, θα ψηφίσουν υπέρ και οι ΑΝΕΛ, ενώ επιφυλάσσεται η ΔΗΜΑΡ), ο ΣΥΡΙΖΑ με σειρά τροπολογιών ως αντάλλαγμα για την ψήφο του θα πετύχει καλύτερους όρους για τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στον αντίποδα, το τμήμα Περιβάλλοντος του κόμματος, η οργάνωση Νέας Φιλαδέλφειας και ο νέος δήμαρχος της πόλης, μαζί με συνιστώσες και στελέχη, εκτιμούν πως θα πρέπει να καταψηφιστεί το άρθρο 81 από τον ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν πως αν η ΑΕΚ θέλει να κατασκευάσει γήπεδο, θα πρέπει να το κάνει όπως το παλιό, που γκρέμισε ο τότε πρόεδρός της Γιάννης Γρανίτσας. Ο νέος δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος συμπλέει πολιτικά με την τάση «Κόκκινο», που εκπροσωπεί πρωτίστως ο Πάνος Κοσμάς και την «τροτσκιστική» ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλλου. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται, πάντως αποφασισμένος να λύσει θετικά το θέμα στην επικείμενη Πολιτική Γραμματεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τους πρωταγωνιστές του ζητήματος, όπως με τον δήμαρχο και τους επικεφαλής της οργάνωσης Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και τους επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος Μπάμπη Μπιζίνη και του Τμήματος Χωρικού Σχεδιασμού Χάρη Κωνσταντάτο.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες είναι πως υπήρξε «απαγόρευση» των δηλώσεων για το γήπεδο της ΑΕΚ, ενώ το κόμμα ζήτησε από τα στελέχη να αποχωρήσουν από τις διαδημοτικές κινήσεις που οργανώνονται στην περιοχή προκειμένου να μη γίνει το γήπεδο της ΑΕΚ, παρά μόνο όπως ήταν παλιά. Υπενθυμίζεται δε, ότι τις επαφές με την ΑΕΚ, αλλά και την ευθύνη συνολικά του θέματος έχει αναλάβει από την Κουμουνδούρου ο Αλέκος Φλαμπουράρης, εξ απορρήτων του προέδρου του κόμματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Real news, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να προκρίνει τη λύση της κατάθεσης τεσσάρων τροπολογιών. Αν αυτές γίνουν δεκτές από την κυβέρνηση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπερψηφίσει το άρθρο 81 που αφορά το γήπεδο της ΑΕΚ και θα καταψηφίσει το υπόλοιπο νομοσχέδιο.

Οι τέσσερις τροπολογίες τις οποίες, εκτός από την κυβέρνηση, πρέπει ουσιαστικά να κάνει αποδεκτές και η ΑΕΚ προβλέπουν τα ακόλουθα:

  • Πρώτον, η ΑΕΚ να δημιουργήσει πάρκινγκ 250 θέσεων σε χώρο του δήμου, ώστε να ανακουφίζεται το κυκλοφοριακό τις ημέρες των αγώνων.
  • Δεύτερον, αγορά από την ΑΕΚ ακινήτου ή ακινήτων εντός του δήμου, ισοδύναμης έκτασης με την απομείωση του άλσους που αναμένεται να σημειωθεί βάσει των όσων προβλέπονται στο άρθρο 81 και των παραρτημάτων αυτού.
  • Τρίτον, να υπάρξει μείωση του προβλεπόμενου ανώτατου ορίου συντελεστών δόμησης και ποσοστού κάλυψης, να περιορίσει δηλαδή σε κάποιο βαθμό την έκταση του γηπέδου.
  • Τέταρτον, να υπάρξει πλήρης διασφάλιση του δασικού χαρακτήρα και της ευθύνης διαχείρισης από τον δήμο όλης της έκτασης του υπολοίπου του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, ώστε να μην εφαρμοστεί γι’ αυτό η πρόβλεψη του άρθρου 82 του ρυθμιστικού ότι το 5% του κάθε άλσους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αθλητικούς σκοπούς.

Βαρύ κλίμα

Το κλίμα, ωστόσο, έχει βαρύνει πολύ με τα επεισόδια που γίνονται πλέον στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς οπαδοί της ΑΕΚ επιτίθενται σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή του νέου δημάρχου Α. Βασιλόπουλου. Η Κουμουνδούρου αντέδρασε στα επεισόδια με πολύ σκληρές ανακοινώσεις. Σε απόφαση μάλιστα, της Κεντρικής Επιτροπής, γίνεται λόγος για «απόπειρα δημιουργίας «καθεστώτος» απαγόρευσης της πολιτικής δραστηριότητας και της διακίνησης ιδεών», ενώ προειδοποιεί ότι η υποκινούμενη τρομοκρατία κατά των κινημάτων, των κατοίκων και της Αριστεράς δεν θα περάσει στη Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα».

 

ΠΗΓΗReal News
Προηγούμενο άρθροMοντέρνο ποδόσφαιρο, από το Ρίο μέχρι την Ν. Φιλαδέλφεια…
Επόμενο άρθροΜε επιτυχία η εκδήλωση των Μικρασιατών Φ.Χ.! (photos)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.