Ελληνική «νίκη» για τη φέτα…

0

Σημαντική νίκη πέτυχε η Ελλάδα στον εμπορικό «πόλεμο της φέτας» με τον Καναδά.

Ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί σε συμβιβαστική συμφωνία με την υπερατλαντική χώρα, που επιτρέπει τη χρήση του όρου «φέτα» σε καναδέζικα τυριά, μόνο αν συνοδεύεται από σαφείς διατυπώσεις που τα ξεχωρίζουν από τη γνήσια ελληνική φέτα.

Το θέμα είχε θέσει με ένταση η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη στο Κολέγιο των Επιτρόπων πριν από λίγες εβδομάδες όταν είχε έρθει για έγκριση η σύμβαση Ε.Ε.-Καναδά, που στο αρχικό της κείμενο έδινε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες του Καναδά να χρησιμοποιούν το όνομα «φέτα» σε τυριά αυτού του τύπου που παρασκευάζουν. Το θέμα είχε θέσει επίσης στον πρόεδρο της επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζ στην πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Με παρεμβάσεις Μπαρόζο, Σαμαρά και Δαμανάκη το προϊόν αποκτά ρήτρα "κεκτημένων δικαιωμάτων"
Με παρεμβάσεις Μπαρόζο, Σαμαρά και Δαμανάκη το προϊόν αποκτά ρήτρα “κεκτημένων δικαιωμάτων”

Τη διατύπωση διαπραγματεύτηκε ως σημαντική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα απευθείας ο Μπαρόζο με τον Καναδό Πρωθυπουργό Στίβεν  Χάρπερ. Επιτεύχθηκε μια πολύ καλή συμφωνία για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα. Συμφωνήθηκαν τα εξής:

Στη χρήση του όρου φέτα υπάρχει ρήτρα «κεκτημένων δικαιωμάτων». Η χρήση του όρου επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως τύπου φέτας, στύλ φέτας, απομίμηση φέτας και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευση του προϊόντος. Το ανάλογο προβλέπεται να ισχύσει και για τα άλλα ευρωπαϊκά τυριά Ασιάγκο, Φοντίνα, Γκοργκοντζόλα και Μίνστερ. Η διαπραγμάτευση ήταν πολύ δύσκολη, αλλά απέδωσε και κυρίως δημιουργεί καλό προηγούμενο για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις συμφωνιών με τις Η.Π.Α. καθώς και ασιατικές χώρες.

Προηγούμενο άρθρο“Σύλλογος Φίλων ΑμΕΑ Φ.Χ.”: Εκλέχθηκε το 1ο Δ.Σ. της ιστορίας του
Επόμενο άρθροΑ.Ο.Π.Χαλκηδονικός: Το Σάββατο η συνεστίαση του συλλόγου
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.