Σπύρος Γραμμένος: “ΜΟΝΟ λίγα λεπτά”!

0

grammenos-cmykΖητήσαμε από τον δημοτικό σύμβουλο της «Καλημέρα Όμορφη Πόλη», Σπύρο Γραμμένο να μας αποτυπώσει και επί χάρτου… μέσω κάποιων σκέψεών του το στίγμα  του για το αύριο του δήμου μας. Ο φιλικότατος πάντα Σπύρος φυσικά δεν αρνήθηκε.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενό του:

Η έννοια της πόλης έχει δύο βασικές συνιστώσες. Η μία συνιστώσα είναι αυτή που αφορά τη δόμηση και τον σχεδιασμό της, και η άλλη είναι αυτή που αφορά τον πολιτισμό της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι σε μία πόλη διαμορφώνεται η ανθρώπινη ψυχή ή καλύτερα η ανθρώπινη προσωπικότητα. Ορμώμενος από έντονη αγάπη για την πόλη που ζω και δραστηριοποιούμαι, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των αρμοδίων αλλά και όλων των πολιτών σε δύο βασικούς τομείς, που εξακριβωμένα αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την εύρυθμη λειτουργία κάθε πόλης και αποσκοπούν στη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, όπου ζούμε και αναπνέουμε.

Πρόκειται για τον τομέα της καθαριότητας και τον τομέα του πράσινου, δραστικούς καταλύτες στην υγεία μας και στην ποιότητα ζωής μας. Η αναβάθμιση λοιπόν των δύο αυτών βασικών τομέων, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα δώσει ανυψωτική ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλουμε όλοι μας για βελτίωση της ποιότητας ζωής, εμάς και των παιδιών μας. 

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της πόλης μας, με θλίψη διαπιστώνω ότι σε αρκετά σημεία υπάρχουν έντονα σημάδια εγκατάλειψης. Πικραίνεται κανείς, όταν βλέπει παρατημένα πάρκα, αφρόντιστες πλατείες, σκουπίδια σκορπισμένα, έλλειψη πράσινου εκεί που μπορούσαν να ανθίζουν και να μοσχοβολούν οι ομορφιές της φύσης! Κοιτώντας τα αναρωτιέσαι:

«Μα, τι θα δει ένας επισκέπτης; Τι θα σκεφτεί; Πως θα νιώσει;»…

Γιατί να νιώθει απογοήτευση ένας παρατηρητής, τη στιγμή που αυτό που αντικρίζει θα ήταν ικανό να επιδράσει θετικά στην ψυχοσύνθεσή του; Ένα καθαρό, όμορφο και καταπράσινο περιβάλλον έχει, αναντίρρητα, ιδιαίτερα θετική επίδραση στην ποιότητα της υγείας, παρακινεί σε δημιουργία με μεράκι, ενώ ταυτόχρονα απεικονίζει πολιτισμό και αρχοντιά.

Μια περιποιημένη πόλη καθρεφτίζει ευημερία και παραπέμπει σε αλτρουϊστές δημοτικούς άρχοντες! Η καθαριότητα της πόλης είναι ζήτημα που μας αφορά όλους. Οφείλουμε να ευαισθητοποιηθούμε ως σύνολο, αλλά και ο καθένας μας χωριστά, για να διατηρήσουμε την πόλη μας καθαρή, να της δώσουμε την εικόνα που όλοι θέλουμε. Το σημαντικότερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η τήρηση ορισμένων εύκολων και απλών κανόνων, που αρκούν για να κάνουν τη διαφορά.

Η έλλειψη καθαριότητας και πρασίνου θα έπρεπε να προβληματίζει όλους και ίσως πιο έντονα τους αρμόδιους της Δημοτικής Αρχής. Σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αφού με λίγα χρήματα, σωστά διοχετευμένα, μπορούν να γίνουν θαύματα! Φρονώ ότι είναι επιβεβλημένο να δοθεί αρμόζουσα σημασία σε αυτά τα δύο βασικά θέματα, που θα είναι η αφετηρία επίλυσης πολλών παρελκόμενων προβλημάτων. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι βασικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι η προστασία των πολιτών της, έννοια που προδιαθέτει καθαρό, υγιεινό και πολιτισμένο περιβάλλον. Δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη σε βρώμικες, άγονες γωνιές!

Η πράσινη πόλη αποτελεί μια στρατηγική πολιτική για την ανάπτυξη μέσω ενίσχυσης της οικολογικής συνείδησης, κάτι που οφείλει να διοχετεύσει η διοίκηση στους πολίτες της, δίνοντας πρώτη το παράδειγμα. Μία καθαρή, προσεγμένη, καταπράσινη πόλη δίνει ώθηση στους πολίτες της για δημιουργία με μεράκι, ενώ ταυτόχρονα προσελκύει επισκέπτες από άλλους Δήμους, βοηθώντας εποικοδομητικά τα καταστήματά της. Θα ήθελα να επισημάνω ότι χρήζει καθαριότητας και πράσινου η πόλη μας.

Θεωρώ άκρως αναγκαίο να διατεθεί ένα μέρος των δαπανών, ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα της. Ένα μικρό κονδύλι στην εικόνα της πόλη προεξοφλεί μια μεγάλη επένδυση στην ευημερία των πολιτών της.  Ας μην ξεχνάμε, ότι τα έργα μας κρίνονται και εκτιμώνται αναλόγως, είτε θετικά, είτε αρνητικά! Και για όλους τους υπόλοιπους: χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά από την καθημερινότητά μας και πολλή αγάπη για το χώρο που μας φιλοξενεί!
Δεν θα αποτελούσε πρόβλημα για τον κάθε καταστηματάρχη, αν αφιέρωνε λίγα λεπτά καθημερινά, για να διατηρεί το χώρο έξω και γύρω από το κατάστημά του, καθαρό.

Είναι θέμα συνείδησης αλλά και απλής λογικής, αν οι ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων φρόντιζαν, ώστε να αποσύρονται τα περιττώματα των ζώων από την κοινή θέα.
—————————————————————-
Από την νέα εφημερίδα του Fx-news, τεύχος Ιουνίου. Διαβάστε την on-lineΕΔΩ

Προηγούμενο άρθροΑΕΚ ΒΟΛΛΕΫ: Κυκλοφόρησαν τα διαρκείας…
Επόμενο άρθροΜε η καλοκαιρινή συναυλία της Ε.Αμαξοπούλου!(photos)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.