Γήπεδο ΑΕΚ, ανάπλαση του Άλσους και Ρεπορτάζ στην Νέα Φιλαδέλφεια…

0

Συνέχεια στο πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ δημοσίευσε η εφημερίδα GOAL, σχετικά με το γήπεδο της ΑΕΚ, την Νέα Φιλαδέλφεια και τους κατοίκους της πόλης μας: (Δείτε ΕΔΩ το 1ο ρεπορτάζ):

ALSOS-GHPEDO-AEK3“Ενας από τους πιο ισχυρούς πνεύμονες πρασίνου και ζωής βρίσκεται στον δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας, ο οποίος πρόκειται να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Η κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ «υποχρεώνει» τη δημοτική αρχή να ασχοληθεί μετά από χρόνια με το άλσος της περιοχής και να προβεί σε ολοκληρωτική ανάπλαση που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή. Το «Goal» έκανε μία περιήγηση μέσα στο Αλσος και αποτύπωσε τις αλλαγές που πρόκειται να υπάρξουν στη νέα εποχή.

Οι «πληγές» του είναι πολλαπλές και η παραμέληση του χώρου το έχει μετατρέψει σε ένα άκρως αποκρουστικό μέρος για τους ανθρώπους. Κατά την είσοδό μας από την πλευρά του γηπέδου αντικρίσαμε τα σκουπιδιάρικα, τα οποία μεταφέρουν τα σκουπίδια του καλλικρατικού δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας εντός του άλσους. Το αναψυκτήριο και το εστιατόριο βρίσκονται πλήρως κλειδωμένα, οι παιδικές χαρές έχουν σχεδόν ερημώσει, ενώ στην τεχνητή λίμνη δεν υπάρχει ίχνος ψαριού και παπιών. Από τα δεκατρία ξύλινα περίπτερα δύο κάηκαν ενώ τα υπόλοιπα είναι ασφαλισμένα.

Δείτε → Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας: «ΝΕΚΡΟ ΤΟΠΙΟ»! Δείτε το συγκλονιστικό Βίντεο-Ντοκιμαντέρ του Fx!
Το μοναδικό μέρος όπου υπάρχει ζωή είναι ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος από ξωκκλήσι μετατράπηκε σε μεγάλη εκκλησία. Και βέβαια στα ασφαλτόστρωτα και χωμάτινα δρομάκια του άλσους ποδηλάτες και περιπατητές έδειξαν πως ακόμα και σήμερα το άλσος έχει τη δυνατότητα να αναγεννηθεί.

Σχέδια αναμόρφωσης έχουν γίνει κατά καιρούς πολλά. Ισως ήρθε η στιγμή που αυτά θα πάρουν σάρκα και οστά μέσω της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Εναέρια τρενάκια, υπόγεια ιχθυοτροφεία, ανακατασκευές αναψυκτηριών και περιπτέρων. Ιδωμεν…

Βελτιώνεται το σύστημα πυρασφάλειας

Κατά μήκος του άλσους και σε αρκετά σημεία υπάρχουν μεταλλικοί πυλώνες που αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην πυρασφάλεια. Γι’ αυτούς τους λόγους κάθε άνοιξη (μέχρι πρότινος) το άλσος φρεζάρεται και καθαρίζεται από χόρτα. Υπάρχει ένα σύστημα πυροπροστασίας με εκτόξευση νερού από 80 διάσπαρτους μεταλλικούς πυλώνες, το οποίο λειτουργεί προληπτικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπλέον, υπάρχουν και πυροσβεστικές φωλιές σε επιλεγμένα σημεία. Πρόκειται, όμως, για ένα παλαιού τύπου σύστημα, το οποίο αναμένεται να βελτιωθεί και να αλλάξει σύμφωνα με τα πρότυπα των νέων εποχών.

Αλλαγές στην παιδική χαρά

Κατάλληλο για βόλτα, για περίπατο και για τρέξιμο είναι το Αλσος. Για τα παιδιά, όμως; Ο χώρος είναι άκρως ALSOS-GHPEDO-AEK1ακατάλληλος. Η παιδική χαρά με τις πολλές κούνιες δεν αποπνέει καμία εμπιστοσύνη. Από την πολύωρη βόλτα μας (Σάββατο απόγευμα, παρεμπιπτόντως) ελάχιστες φορές είδαμε γονείς με παιδιά να παίζουν και να χαίρονται. Λίγο η βρωμιά, λίγο η σκουριά, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Το ξήλωμα και η τοποθέτηση με νέες τσουλήθρες, κούνιες, τραμπάλες είναι το λιγότερο δυνατό.

Εστία μόλυνσης η τεχνητή λίμνη!

Μία ματιά στην τεχνητή λίμνη με τον νερόμυλο αρκεί για να… σηκωθείς και να φύγεις από το Αλσος. Ο καθαρισμός της δεν έγινε ποτέ, τα λιμνάζοντα νερά δεν έχουν ανανεωθεί και αποτελούν εστία μόλυνσης. Τα κουνούπια κάνουν «βόλτα» και ουδείς πλησιάζει σε απόσταση λίγων μέτρων, προκειμένου να μην κολλήσει κάποια αρρώστια. Η παρουσία πρόνοιας είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ από τους υπεύθυνους που θα αναλάβουν τα έργα αναβάθμισής της.

Μικρά – μικρά από την περιήγηση!

Το Αλσος διέθετε μεγάλη ποικιλία δέντρων και φυτών και καλύπτει έκταση 480 στρεμμάτων. Το 1914 έγινε η πρώτη επίσημη δενδροφύτευση και το πρώτο πεύκο φύτεψε η βασίλισσα Σοφία. Στις 12-2-1939 πραγματοποιήθηκε νέα δενδροφύτευση (αναδάσωση) 480 στρεμμάτων από τον τότε βασιλιά Γεώργιο τον Β’.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου καταστράφηκε όταν οι κάτοικοι κάλυπταν τις ανάγκες θέρμανσής τους με ξύλα από δέντρα του Αλσους. Το 1948 πραγματοποιήθηκε νέα αναδάσωση από τη βασίλισσα Φρειδερίκη. Στις 29 Φεβρουαρίου 1956 εγκρίθηκε η κατασκευή λίμνης που ολοκληρώθηκε το 1966 και στις 19 Ιουνίου 1959 εγκρίθηκε η περίφραξή του. Οι τελευταίες μεγάλες δενδροφυτεύσεις έγιναν τις χρονιές 1994, 1995, ενώ σε μικρότερη κλίμακα γίνονται μέχρι σήμερα (περίπου κάθε χρόνο).

Το 1976, με τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου, έγινε στον χώρο της λίμνης τουριστικό περίπτερο, ενώ το 1956 εγκαταστάθηκε μέσα στο Αλσος μετεωρολογικός σταθμός (Υπηρεσία ΕΜΥ). Από το 1955 άρχισε η συγκέντρωση ζώων και πτηνών και λειτούργησε υποτυπώδης ζωολογικός κήπος. Στις 25 Μαΐου 1986 έγιναν τα εγκαίνια του που λειτούργησε μέχρι το 1995. Από τις 17 Οκτωβρίου 1995 αρχίζει η μεταφορά των αρκούδων στο φυσικό τους περιβάλλον (Περιβαλλοντικό Κέντρο «Αρκτούρος», στο Νυμφαίο της Φλώρινας), στις 20 Μαΐου 1996 η απομάκρυνση των άγριων ζώων, που ολοκληρώνεται στις 16 Ιανουαρίου 1997 με την απομάκρυνση του τελευταίου λιονταριού, και από τότε παύει η λειτουργία του ζωολογικού κήπου για άγρια ζώα.

«Πρωί, μεσημέρι, βράδυ, κάθε μέρα όλο τον χρόνο, καφές, ποτό, παγωτό, σνακς σε ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Φιλικές, επαγγελματικές και… ιδιαίτερες συναντήσεις, στον ιδανικό χώρο δίπλα στη Λίμνη του Αλσους της Νέας Φιλαδέλφειας». Η παραπάνω επιγραφή ανήκει στην καφετέρια Κένταυρος. Κανένα απ’ όλα αυτά, όμως, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική τωρινή εικόνα. Το κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο και ουδείς ασχολείται, τη στιγμή που ο δήμος θα μπορούσε να έχει αρκετά έσοδα από τις πωλήσεις. Τόσο το αναψυκτήριο όσο και το εστιατόριο έχουν κριθεί από το ΣτΕ εν μέρει κατεδαφιστέο το πρώτο και εξ ολοκλήρου το δεύτερο.

Σε αντίστοιχη τραγική κατάσταση βρίσκονται και τα περίπτερα. Πέρα από τα δύο που κάηκαν, τα υπόλοιπα είναι ασφαλισμένα και δεν λειτουργούν. Στα νέα σχέδια, πάντως, προβλέπεται πλήρης επαναδραστηριοποίησή τους και ανακατασκευή τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στην αναβάθμιση του Αλσους.”

Ρεπορτάζ TOY ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΑΠΠΑ για το«GOAL»

Προηγούμενο άρθροΤο 3ο Μουσικό βραβείο ο Φιλαδελφειώτης νέος Μουσικός Μάνος Μπαρίκος! (video)
Επόμενο άρθροΗ Ελένη Γλυκατζή-Αρβελέρ κατακεραυνώνει την Ρεπούση!!!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.