Ελληνίδα ευρωβουλευτής ρωτά την Κομισιόν γιατί ζητά από την Ελλάδα ενιαίο καθεστώς ΦΠΑ

0

spurakiΜε αφορμή το e-mail που απέστειλε στην Κομισιόν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και στο οποίο παραδέχεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενιαίου συντελεστή Φ.Π.Α. και την ελαχιστοποίηση των εξαιρέσεων μειωμένου συντελεστή, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υπενθύμισε ότι ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. υπάρχει σε πολλές γεωγραφικές περιοχές και τομείς σε πολλά κράτη μέλη.

Η κ. Σπυράκη ζητά να πληροφορηθεί γιατί εφόσον παρέχεται διαφορετικό καθεστώς Φ.Π.Α. σε πολλές χώρες, ζητείται και τελικά προτείνεται στην Ελλάδα ενιαίο καθεστώς (streamlined VAT). Επίσης, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ ερωτά την Κομισιόν γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη πιθανές εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες που μπορεί να πλήττουν ένα Κράτος-Μέλος για την διατήρηση των ισχυουσών εξαιρέσεων.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Μαρίας Σπυράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως εξής:

«Η οδηγία 2006/112/ΕΚ όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, περί του «Κοινού Συστήματος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας» (ΦΠΑ ), καθορίζει το νομικό πλαίσιο εφαρμογής των συντελεστών φόρου προστιθέμενης αξίας των Κρατών-Μελών. Μεταξύ άλλων, ορίζει ότι ο κανονικός συντελεστής φόρου προστιθέμενης αξίας δεν μπορεί να είναι μικρότερος της τάξεως του 15 % έως και την 31 Δεκεμβρίου 2015. Κατά παρέκκλιση των κανόνων γενικής ισχύος, ορισμένα Κράτη-Μέλη εξουσιοδοτήθηκαν να διατηρήσουν μειωμένους συντελεστές, ακόμη και κάτω από το οριζόμενο κατώτατο όριο , ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και μηδενικούς συντελεστές σε ορισμένους τομείς ή σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Ερωτάται η Επιτροπή :

1. Γιατί, εφόσον παρέχεται η δυνατότητα διαφορετικών επιπέδων ΦΠΑ ανά τομείς ή γεωγραφικές περιοχές ζητείται και τελικά προτείνεται από την Ελλάδα η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή (streamlined VAT) και σε τι χρονικό ορίζοντα εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εφαρμοστεί;

2. Σε ποιους τομείς εφαρμόζεται η παραπάνω εξαίρεση για τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη και με ποια διαδικασία έχουν επιλεγεί οι τομείς αυτοί;

3. Κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη πιθανές εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες που μπορεί να πλήττουν ένα Κράτος-Μέλος για την διατήρηση των ισχυουσών εξαιρέσεων;

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr
Προηγούμενο άρθροΕΥΚΑΙΡΙΑ: Νεόδμητο “ενεργειακό” Οροφοδιαμέρισμα σε τιμή ΕΚΠΛΗΞΗ!
Επόμενο άρθροΕξαφανίστηκε 14χρονη στα Πετράλωνα
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.