ΚΥΠΡΟΣ: Aναβλήθηκε η ψηφοφορία για το κούρεμα, κλειστές οι τράπεζες…

0

kypros-koyremaΓια αναβολή της ψηφοφορίας για την απόφαση του Eurogroup στην κυπριακή Βουλή με στόχο την επαναδιαπραγμάτευσή της έκανε λόγο πριν λίγο το κυπριακό κανάλι ΡΙΚ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΡΙΚ, οι τράπεζες θα κλείσουν για ένα διήμερο (σύμφωνα με άλλα ΜΜΕ ώς την Παρασκευή) προκειμένου να αποφευχθεί εκροή μεγάλων χρηματικών ποσών.

Θέμα της κυπριακής κυβέρνησης είναι το ύψος των συντελεστών στους δασμούς των τραπεζικών καταθέσεων διευκρίνισε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν, προσθέτοντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί θα πρέπει να ανέρχεται στα 5,87 δισ. ευρώ.

«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ. Παραμένει φυσικά στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή» της δασμολόγησης, πρόσθεσε ο Άσμουσεν.

Προηγουμένως, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, ερωτηθείς στο Κοινοβούλιο για το ποιες εγγυήσεις θα παράσχει η ΕΚΤ εάν εγκριθεί η δασμολόγηση των καταθέσεων, δήλωσε πως «εάν το αντίστοιχο νομοσχέδιο περάσει οι εγγυήσεις συνίστανται στο ότι θα μας δώσουν την αναγκαία ρευστότητα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Η πρόταση της κυπριακής πλευράς φέρεται ότι έχει ως εξής: 0 έως 100.000 ευρώ τέλος καταθέσεων 3%, 100-500.000 ευρώ 10%, και 500.000 ευρώ και άνω 15%. Οικονομικοί παράγοντες της Μεγαλονήσου πάντως, θεωρούν ότι η νέα αυτή πρόταση μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο καταστροφική για τη χώρα διαγράφοντας τη για πάντα από χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου φέρεται να εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να εξαιρεθούν πλήρως οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ από το τέλος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής φέρεται να συζητά όχι για μηδενική εξαίρεση αλλά κοντά στο μηδέν για τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.

Ο κ. Σαρρής φέρεται να υποστήριξε επίσης ότι οι δανειστές θα αποδεχθούν ό,τι εισήγηση γίνει αν συγκεντρωθεί το ισοδύναμο ποσό.

«Αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και η αλλαγή έχει το ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η επιτροπή είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης» δήλωσε από την πλευρά του ο Όλι Ρεν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Reuters, οι αποδόσεις στα κυπριακά κρατικά ομόλογα με ωρίμαση τον Ιούνιο του 2013 υπερδιπλασιάσθηκαν σήμερα, πάνω από 70%, και η τιμή τους έπεσε κατά 6 λεπτά του ευρώ στα 88 λεπτά, ενώ αυτά με λήξη το 2020 αυξήθηκαν κατά 2% στο 10,4%.

Στο μεταξύ, οι Γερμανοί Πράσινοι υιοθέτησαν την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους, Γιούργκεν Τριτίν, να προτείνει να φορολογηθούν οι μεγάλες καταθέσεις με 15% και να μείνουν αφορολόγητα τα ποσά ως τις 25.000 ευρώ.
 
skai.gr

Προηγούμενο άρθροΚαθαρά Δευτέρα: ιστορία, έθιμα, νηστεία…
Επόμενο άρθροΟδυσσέας Ελύτης…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.