Καρκίνος πνευμόνων: Νέες οδηγίες προσυμπτωματικής διάγνωσης – Ποιοι είναι ασθενείς υψηλού κινδύνου

0

Iατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ συνοψίζουν τις νέες οδηγίες προσυμπτωματικής διάγνωσης (screening) από την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία.

Στις αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, η επίπτωση του καρκίνου των πνευμόνων μειώνεται προοδευτικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με δεδομένα από τις ΗΠΑ,από το 1992 η επίπτωση αυτού του καρκίνου μειώνεται ετησίως κατά 2.7%,ενώ από το 2006 κατά 1.1% και για τα δύο φύλα. Όμως, σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  ο καρκίνος των πνευμόνων παραμένει η κύρια αιτία θνητότητας από καρκίνο παγκοσμίως με περισσότερους από 1.700.000 θανάτους το 2020 που αναμένεται να αυξηθούν έως και στους 3.000.000 θανάτους το 2040. Ως εκ τούτου, επιτακτική είναι η ανάγκη εντατικοποίησης προγραμμάτων ενάντια στην κατανάλωση καπνού αλλά και η συστηματική εφαρμογή  μέτρων προσυμπτωματικήςδιάγνωσης.

Προσφάτως ανακοινώθηκαν οι νέες οδηγίες προσυμπτωματικής διάγνωσης (screening) από την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society – ACS) που δημοσιεύτηκαν από τους Wolfetal στο περιοδικό CA: A Cancer Journal for Clinicians. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αγγελική Ανδρικοπούλου, Μαρία Καπαρέλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας –Aιματολογίας), συνοψίζουν τις επικαιροποιημένες οδηγίες.

ΜΕΣΩYGEIAMOU
Προηγούμενο άρθροΒΙΝΤΕΟ: Ρωσικός πύραυλος έπληξε φορτηγό πλοίο Κύπριου εφοπλιστή – Νεκρός ο πλοίαρχος
Επόμενο άρθροΜητέρα κατήγγειλε ότι 30χρονος αποπλάνησε την 13χρονη κόρη της
Εκδότης Fx-news. Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.