Καφεϊνούχα και ενεργειακά ποτά: Τι προκαλούν στο μυαλό και τις συνήθειες 10χρονων παιδιών

0

Η τακτική κατανάλωση καφεϊνούχων αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών δεν είναι διόλου αθώα – Αντίθετα, μπορεί να επηρεάσει τόσο στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών, όσο και στο κατά πόσο θα αναπτύξουν ανθυγιεινές συνήθειες στο μέλλον.

Καμιά φορά οι γονείς, για να κατευνάσουν τη γκρίνια των παιδιών, που προκύπτει ως αποτέλεσμα των περιορισμών και των απαγορεύσεων, κάνουν εξαιρέσεις στους αυστηρούς κανόνες που έχουν θέσει. Μερικές από αυτές τις εξαιρέσεις αφορούν σε διατροφικές «ατασθαλίες», που επιτρέπουν στα παιδιά να καταναλώσουν παραδοσιακά «απαγορευμένα» τρόφιμα, όπως γλυκά και αναψυκτικά.

Νέα μελέτη, ωστόσο, προειδοποιεί για την υπερβολική κατανάλωση καφεϊνούχων και ενεργειακών ποτών από τα μικρά παιδιά, συνδέοντάς την με επιπτώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και με την ανάπτυξη ανθυγιεινών συνηθειών, όπως η χρήση αλκοόλ από πολύ μικρή ηλικία.

Η κορεάτικη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Substance Use & Misuse, διαπιστώνει, ειδικότερα, ότι τα παιδιά ηλικίας 9-10 ετών που καταναλώνουν καθημερινά καφεϊνούχα αναψυκτικά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αρχίσουν την κατανάλωση αλκοόλ μέσα σε ένα χρόνο. Η ίδια μελέτη κατέληξε, επιπλέον, στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έχουν αυτή τη συνήθεια τείνουν να είναι πιο παρορμητικά και χαρακτηρίζονταν από φτωχότερη μνήμη εργασίας.

Στη μελέτη πήραν μέρος περισσότερα από 2.000 παιδιά από τις ΗΠΑ, με τους ερευνητές να λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό χρήσης ναρκωτικών και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων. Αξιοποιήθηκαν, επιπλέον, δεδομένα από τη Μελέτη Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD), τη μεγάλη αμερικανική διαχρονική μελέτη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία του παιδιού.

ΜΕΣΩYGEIAMOU
Προηγούμενο άρθροΣκύλος έμεινε για 10 εβδομάδες δίπλα στο νεκρό αφεντικό του
Επόμενο άρθρο«Θέλω να τον σκοτώσουν» λέει η μητέρα του 17χρονου για τον αστυνομικό που κατηγορείται για τον θάνατο του γιου της
Εκδότης Fx-news. Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.