Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός έτους 2022 του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

0

Υπερψηφίστηκε με 16 θετικές ψήφους (σε σύνολο 31 παρόντων δημοτικών συμβούλων) ο προϋπολογισμός έτους 2022 του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Παραθέτουμε τα βασικά σημεία της αρχικής τοποθέτησης του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γ. Βούρου κατά την συζήτηση του θέματος.

«Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι, σας καλωσορίζω στην σημερινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου, που έχει ως μοναδικό της θέμα τον Προϋπολογισμό έτους 2022 του Δήμου μας.

Απευθυνόμενος τόσο προς το σώμα, όσο και προς τους πολίτες που μας παρακολουθούν, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω στην κορυφαία συζήτηση του δημοτικού μας συμβουλίου, τις βασικές μας στοχεύσεις αλλά και ορισμένα από τα ζητήματα που έχουμε αντιμετωπίσει σε αυτά τα 2 – 2,5 πρώτα χρόνια της θητείας μας.

Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 ημέρα που αναλάβαμε καθήκοντα δημοτικής αρχής, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με συγκυρίες και γεγονότα που ο καθένας μας εύκολα θα τα χαρακτήριζε πρωτόγνωρα.

Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση.

Μία υγειονομική κρίση που δεν θα μπορούσε να μην έχει ακουμπήσει την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και να μην έχει δυσκολέψει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τους σχεδιασμούς μας και τη λειτουργία μας.

  • Σε επίπεδο προσωπικού, με τις άδειες ειδικού σκοπού, τους αναγκαστικούς εγκλεισμούς (lockdown), την τελεργασία κοκ
  • Στο επίπεδο της απώλειας εσόδων
  • Ακόμη, ακόμη και στην σχέση μας με το κεντρικό κράτος, που επίσης είναι αναγκασμένο να εστιάσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

 

Ελπίζουμε τους προσεχείς μήνες να ξεφύγουμε από αυτόν τον εφιάλτη, αναπτύσσοντας ταχύτητα, όσον αφορά στην υλοποίηση, στόχων, σχεδίων και έργων.

Όμως σε αυτά τα 2,5 χρόνια δεν έχουμε βρεθεί απέναντι μόνο στην πανδημία,

Βλέπουμε όχι μία στο τόσο, αλλά συχνότατα ακραία καιρικά φαινόμενα, να επηρεάζουν την Αττική.

«Μήδεια», «Μπάλλος» και πριν λίγες ημέρες η … «Ελπίδα».

Συνθήκες τις οποίες ο μηχανισμός του Δήμου, κατάφερε να αντιμετωπίσει και να σταθεί όρθιος.

Με την υπηρεσία Καθαριότητας, την υπηρεσία Πρασίνου και την Τεχνική μας Υπηρεσία να αναλαμβάνουν μεγάλο βάρος σε όλα τα παραπάνω. Μεγάλο βάρος και σε ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες για να λειτουργεί εύρυθμα ο Δήμος μας.

Μέσα λοιπόν σε αυτές τις πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι και αγαπητοί συμπολίτες καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε το Δήμο μας.

Καταφέραμε να ισορροπήσουμε το έλλειμμα που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου στο κομμάτι των λειτουργικών δαπανών, να αποπληρώσουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου, έχοντας παράλληλα μείνει προσηλωμένοι στους στόχους που έχουμε θέσει.

v  Στον στόχο μας για μια καθαρή και περιποιημένη πόλη, έχοντας από τους χαμηλότερους συντελεστές δημοτικών τελών σε όλη την Αττική,

v  Με μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας τεχνικές παρεμβάσεις σε Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα,

v  με περιποιημένο πράσινο,

v  δίνοντας παράλληλα βάση στις κοινωνικές μας δομές και υπηρεσίες.

Και όλα αυτά με μία αντιπολίτευση που μας κρίνει θα λέγαμε παραπάνω από αυστηρά από τη μία για τις πράξεις ή τις παραλείψεις μας, αλλά από την άλλη καταθέτει την δική της εναλλακτική πρόταση για τα δημοτικά λ.χ. τέλη του 2021 και του 2022, δυσκολεύοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την λειτουργία του Δήμου.

Και όλα αυτά φυσικά, όταν όλοι μας εδώ επιζητούμε όπως θέλω να πιστεύω τις καλύτερες δυνατές – παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους συνδημότες μας, προς τους συμπολίτες μας.

Επίσης όπως είπα και πριν λίγες ημέρες στη συνεδρίαση για τα τέλη, ο κόσμος επιζητά όσο ποτέ άλλοτε συγκεκριμένα στοιχεία για να πειστεί για τα λεγόμενά μας και προσωπικά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στο αισθητήριο των συμπολιτών μας.

Αναφέρω λοιπόν και πάλι για τα πρακτικά και για όσους μας παρακολουθούν τα εξής εστιάζοντας στην οικονομική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης:

«…Το βλέπουμε όλοι, θα το δούμε σύντομα και στους λογαριασμούς, ότι τα δεδομένα φέτος δεν θα είναι εύκολα. Η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό το βάρος καλούνται να το σηκώσουν τα νοικοκυριά, καλούνται να το σηκώσουν όμως και οι Δήμοι. Και είναι δεδομένο ότι το κόστος του ρεύματος και του φυσικού αερίου, της ενέργειας γενικότερα, είναι το δεύτερο κέντρο κόστους  των Δήμων μας μετά το προσωπικό.

Δε θα μπορούμε  να σηκώσουμε με τα οικονομικά δεδομένα που διανύουμε, εν μέσω πανδημίας τέτοια κόστη …».

Ποιος τα αναφέρει αυτά αγαπητοί συνάδελφοι; Τα αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ένας θεωρώ καθ’ όλα άξιος δήμαρχος.

Κόστος ρεύματος που εκτοξεύεται και σχεδόν διπλασιάζεται όπως πολύ καλά γνωρίζετε όλοι, για τους ΟΤΑ.

Ξεκινώντας από την καθαριότητα να θυμίσω πως παραλάβαμε τα δημοτικά τέλη για τις οικίες το όχι και τόσο μακρινό 2019 από τον κ. Βασιλόπουλο στο 1,33 €/τμ και για τα καταστήματα στο 4,70 €/τμ.

Προχωρώντας σε μειώσεις ήδη στους τρεις πρώτους μήνες της θητείας μας όπως άλλωστε είχαμε δεσμευθεί στους δημότες της πόλης μας, τα πήγαμε στο 1,23 €/τμ επί παραδείγματι στις οικίες και σήμερα διοικούμε με 0,90 €/τμ.

Και όλα αυτά με δεδομένο φυσικά όπως προείπα, πως όλοι μας θέλουμε να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες προς τον πολίτη.

Όχι στα λόγια… αλλά με πράξεις.

Όμως το 2022 θα είναι και η χρονιά ορισμένων άκρως σημαντικών για την πόλη μας έργων.

  • Η ολοκλήρωση των συνοδών του γηπέδου της ΑΕΚ έργων καθώς και της υπογειοποίησης και της πεζοδρόμησης των οδών Πατριάρχου Κωνσταντίνου & Φωκών.
  • Πρόκειται να δούμε την ολοκλήρωση της κατασκευής του 3ου Γυμνασίου – 3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας.
  •  Τις εργασίες για το αντιπλημμυρικό έργο (συλλεκτήρας Σ7) στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, έργο το οποίο επιθυμούμε ως δημοτική αρχή να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, πιέζοντας με κάθε τρόπο πως αυτή την κατεύθυνση.
  • Εντός του 2022 θα γίνουν από πλευράς μας όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για  την ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου – ΚΑΠΗ στην καρδιά της πόλης μας. Έργο για το οποίο ήδη έχουμε παραδώσει τις σχετικές μελέτες στην Περιφέρεια, όπου και απευθυνθήκαμε για την χρηματοδότηση αυτού του σημαντικού έργου.
  • Το 2022 και σε λίγες ημέρες από σήμερα, πρόκειται να ξεκινήσει επίσης η κατασκευή νέου βρεφονηπιακού/παιδικού σταθμού σε συνεργασία με την Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος. Σύγχρονες υποδομές για παιδιά οικογενειών της πόλης μας, μιας και το 50% των θέσεων θα ανήκει στο Δήμο, με την Μητρόπολη να καλύπτει το σύνολο των λειτουργικών δαπανών για τα επόμενα έτη.
  • Ενώ όπως ήδη έχω ενημερώσει το Δ.Σ. κατά την συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος, πρόκειται να ξεκινήσει η μετατροπή του π. στρατιωτικού εργοστασίου στο πάρκο Γ. Αποστολάκης της Νέας Χαλκηδόνας σε πολυχώρο Πολιτισμού.
  • Στις 08 Δεκεμβρίου του 2021 φέραμε ως διοίκηση το θέμα της σύναψης των όρων της προγραμματικής σύμβασης για την μελέτη του έργου «Επισκευή της γέφυρας παραλλήλως της Εθνικής Οδού στην οδό Βρυούλων», στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας, το οποίο και ψηφίστηκε από τα 5 μέλη της δημοτικής μας αρχής.

Με χαρά είδαμε πως οι διαδικασίες έτρεξαν και την Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου 2022, υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη. Τα έργα θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν επίσης εντός του 2022.

v  Συνεχίζουμε επίσης τις εργασίες ασφαλτοστρώσεων σε συνοικίες της πόλης.

v  Συνεχίζουμε τα έργα αποκατάστασης πεζοδρομίων, εργασίες που πραγματοποιούνται από την αρχή και θα συνεχιστούν καθ’ όλη την διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής θητείας.

v  Την ανακατασκευή των παιδικών χαρών της πόλης (ήδη ανακατασκευάστηκε πλήρως όπως είδατε η παιδική χαρά στην πλ. Κωνσταντινουπόλεως).

v  Θα συνεχίσουμε τις αισθητικές παρεμβάσεις στο πράσινο.

v  Θα συνεχίσουμε την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή (ήδη τοποθετήσαμε δωρεάν wifi σε σημεία της πόλης),

–          χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής αιτημάτων,

–          ενώ έπεται ο εκσυγχρονισμός της ιστοσελίδας του Δήμου με την χρήση νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών για την διευκόλυνση των συνδημοτών μας.

v  Τις παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες και σε αθλητικούς χώρους της πόλης, με χρήματα που εξασφάλισε η διοίκηση του Δήμου μέσω του προγράμματος «Α. Τρίτσης».

v  Την προσπάθεια για διαρκή αναβάθμιση των κοινωνικών δομών του Δήμου (κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό ενδυματοπωλείο) με παράλληλη δημιουργία νέων όπως έγινε λ.χ. με το κοινωνικό εστιατόριο ή με ενίσχυση τόσο της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου, όσο και της δημοτικής αστυνομίας με την αγορά νέων οχημάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο πρόκειται να συνεχίσουμε να κινούμαστε δε και στο κομμάτι των πολιτιστικών εκδηλώσεων που παρουσιάζουμε στους συμπολίτες μας.

Ποιοτικών εκδηλώσεων που συζητούνται και αξιολογούνται θετικά ακόμη και από δημότες γειτονικών Δήμων.

Πόσω μάλλον σε μία χρονιά όπως η φετινή που έχει χαρακτηριστεί από τον Δήμο μας και από την οικεία Μητρόπολη, ως έτος Μνήμης, ως έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού με πολλές και ξεχωριστές δράσεις και εκδηλώσεις.

Αυτά εν ολίγοις και σε επικεφαλίδες, για να έχουν μία όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα οι συμπολίτες μας για όσα πράξαμε, πράττουμε και πρόκειται να πράξουμε.

Σας ευχαριστώ θερμά!».

Προηγούμενο άρθροΟι πρώτοι κόκκινοι κάδοι τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της Νέας Ιωνίας
Επόμενο άρθροΝέα εθελοντική δεντροφύτευση στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής: Σάββατο 26/2 στο Άνω Ψαλίδι
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.