Ερωτήματα Λ.Σ. για το άνοιγμα των σχολείων & την αντιπυρική προστασία του άλσους

0

Από την “Λαϊκή Συσπείρωση” μας κοινοποιήθηκαν οι παρακάτω επιστολές:

Προς:   Γιάννη Βούρο, Δήμαρχο

 

            Τάσο Κωνσταντινίδη, Αντιδήμαρχο Παιδείας

Κοινοποίηση: Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους

                        Γ ΕΛΜΕ

                        Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε.”Ο Αριστοτέλης”

                        Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα 4/5/2020

 

Κύριε Δήμαρχε,

Οι ανακοινώσεις που έκανε το Υπουργείο Παιδείας την προηγούμενη εβδομάδα για τo άνοιγμα των σχολείων εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους μαθητές και τους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία δεν φαίνεται να βρίσκονται στις προθέσεις της κυβέρνησης να επιλυθούν όπως για παράδειγμα: η έλλειψη καθαριότητας, οι ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, τα εκπαιδευτικά κενά, τα μέσα ατομικής προστασίας και τα υλικά καθαρισμού κλπ.

Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά τη ατομική ευθύνη αντί να αναλάβει τη δικιά της ευθύνη, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Μάλιστα αντί να πάρει στοιχειώδη μέτρα για την πλήρωση των κενών, την μείωση των αριθμών των παιδιών ανά τμήμα, την ανέγερση σύγχρονων σχολείων, με το πρόσφατο νομοσχέδιο αυξάνει τον αριθμό των παιδιών ανά τμήματα.

Αυτό  που πρέπει άμεσα να μας απασχολήσει είναι το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος μέσω των Δήμων στις σχολικές επιτροπές, και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά όλα τα σχολεία, είτε ανοίγουν τώρα, είτε θα ανοίξουν το Σεπτέμβρη, είτε ετοιμάζονται για εγγραφές όπως τα νηπιαγωγεία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πολύ έγκαιρα έχει θέσει σοβαρά προβλήματα και ερωτήματα χωρίς να πάρει απαντήσεις εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Από το Φλεβάρη του 2020 έχουμε θέσει ζήτημα εφοδιασμού σε αντισηπτικά και υλικά καθαρισμού, προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων στη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος.

Από την 1η Οκτώβρη 2019 επισημαίνουμε την ασφυκτική κατάσταση στα νηπιαγωγεία και ζητάμε να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την αρχή της χρονιάς επανειλημμένα θέτουμε, ξανά και ξανά, επείγοντα προβλήματα που αφορούν στην κτιριακή υποδομή των σχολείων του Δήμου μας, έχουμε ζητήσει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα.

Σας ρωτάμε λοιπόν να μας ενημερώσετε , τι έχετε προβλέψει και τι θα κάνετε άμεσα στις μονάδες και τάξεις που ανοίγουν αλλά και ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς ώστε:

  • Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός παιδιών ανά τμήμα σε συνάρτηση με τον κανόνα του 1,5 μέτρου. Τί θα γίνει σχολεία του Δήμου μας που εν έτη 2020 έχουν τάξεις σε κοντέινερ ή σε διαδρόμους; Πως διασφαλίζεται ο αερισμός και  βασικές συνθήκες υγιεινής μέσα στις τάξεις; Ένα απλό παράδειγμα: Στο 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας υπάρχουν 4 αίθουσες με εμβαδόν 30 τ.μ, που σήμερα υποδέχονται 20 μαθητές με το ζόρι. Αν τηρηθούν οι αποστάσεις δεν θα χωράνε περισσότερους από 8 μαθητές. Αλλά και στα νεώτερα κτήρια οι αίθουσες είναι σχετικά μικρές, δεν χωράνε με τις προβλεπόμενες αποστάσεις 15 μαθητές
  • Να τηρείται ο αριθμός εκπαιδευτικών και στο γραφείο των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τον κανόνα του 1,5 μέτρου.
  • Να υπάρχουν σχολικές καθαρίστριες καθ’ όλη τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος με τροποποίηση των συμβάσεων τους και νέες προσλήψεις. Να γίνεται απολύμανση όλων των σχολείων πριν την έναρξη αυτών, αλλά και καθημερινά όπως προβλέπεται.
  • Να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που χρονίζουν σε τουαλέτες, βρύσες και αύλειους χώρους
  • Να διατίθενται αντισηπτικά – μάσκες – γάντια για όλους ανεξάρτητα από την προαιρετικότητα. Να υπάρχουν μάσκες και γάντια σε επαρκή ποσότητα, ώστε να τα χρησιμοποιούν όσοι και όσες τα ζητάνε. Να υπάρχουν σε επάρκεια αλκοολούχα διαλύματα, και γενικότερα υλικά καθαρισμού.
  • Να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.
  • Να απορριφθεί η απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση για αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και να αποσυρθεί συνολικά το νομοσχέδιο που κατατέθηκε,
  • Τί ιδιαίτερα μέτρα θα παρθούν για την προστασία των ευπαθών ομάδων, εκπαιδευτικών και μαθητών;
  • Τι πρόβλεψη έχετε για τα σχολεία που έχουν κλιματιστικά, τόσο για ψύξη όσο και για θέρμανση το χειμώνα;
  • Προσανατολίζεται ο δήμος να απαιτήσει τον δωρεάν μαζικό εμβολιασμό για την εποχική γρίπη στην αρχή του Φθινοπώρου των μαθητών και όσων εργάζονται σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία;
  • Υπάρχει σχέδιο για την  ομαλή ψυχοκοινωνική μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, για την συστηματική παρακολούθηση της υγείας του μαθητικού πληθυσμού; Τι πρόβλεψη υπάρχει για  σχολίατρους, σχολικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς  λειτουργούς;
  • Σε λίγο ξεκινούν οι εγγραφές στα νηπιαγωγείαΤι σχέδιο υπάρχει ώστε να μην επαναληφθεί η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη φετεινή χρονιά; Τι έχετε διεκδικήσει για τη στέγασή τους και τι νέους χώρους προτίθεστε να δεσμεύσετε για την ανέγερση νηπιαγωγείων;

Η κυβέρνηση, η περιφέρεια και ο Δήμος, το κράτος δηλαδή σε όλα του τα επίπεδα,  έχουν ευθύνη να εξασφαλίσουν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για όλους τους εμπλεκόμενους.

Καμία έκπτωση, καμία άλλη ολιγωρία δε χωρά πλέον.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Νίκος Σερετάκης, Δημοτικός Σύμβουλος

Δανάη Γκούμα, Δημοτική Σύμβουλος

Γιάννης Ζαχαριάδης, Δημοτικός Σύμβουλος

Λήδα Γκούμα, Κοινοτική Σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας

Γιώτα Ζώτου, Κοινοτική Σύμβουλος Νέας Χαλκηδόνας

 

Προς: Γιάννη Βούρο, Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

 

Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους, Κοινοτικούς Συμβούλους

 

Θέμα: Να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο η προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο

Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα

 

 

Έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος για το 2020. Η προετοιμασία για την καλοκαιρινή περίοδο θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα και δεν πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα εν μέσω πανδημίας.

Ταυτόχρονοα, ο νέος σχεδιασμός για την Πολιτική Προστασία που αποτυπώνεται στο Νόμο 4662/2020 δεν προμηνύει κατά τη γνώμη μας την κατάλληλη και ανάλογη προετοιμασία. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που μας ανησυχούν έντονα όπως για παράδειγμα οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το 2020 που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα, που ασφυκτικά από τεράστιες ελλείψεις σε όλους τους τομείς  λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης.

Γνωρίζετε πολύ καλά  ότι το κονδύλι που έχετε προβλέψει στον προϋπολογισμό του δήμου για την λήψη των μέτρων για την αντιπυρική περίοδο είναι ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Συνολικά στην πολιτική προστασία ΕΕ και κυβέρνηση  κινούνται με βάση το κριτήριο του κόστους.

Στον Δήμο μας έχουμε το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, ένα πνεύμονα 480 στρεμμάτων ανεκτίμητης αξίας για την ευρύτερη περιοχή.  Από μέχρι στιγμής σημάδια δημιουργείται έντονη ανησυχία για το κατά πόσον η Δημοτική Αρχή έχει κινηθεί έγκαιρα για το θέμα. Για παράδειγμα τι γίνεται με το «έκτακτο» προσωπικό για την πολιτική προστασία;  Πόσα από τα 80 περίπου κανονάκια στο Άλσος είναι σήμερα λειτουργικά; Τι πρόσθετο σχέδιο υπάρχει για το φετινό καλοκαίρι δεδομένου ότι το Άλσος γειτνιάζει με 3 μεγάλα εργοτάξια; Τι γίνεται επιτέλους με τα εργοταξιακά οχήματα,   τα κοντέινερ αλλά και τα υλικά που βρίσκονται  μόνιμα στην ζώνη πυροπροστασίας του Άλσους;

Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος για την προστασία της ζωής των δημοτών μας και του περιβάλλοντος είναι ανάγκη να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο η προετοιμασία των υπηρεσιών του Δήμου για την αντιπυρική περίοδο και τα μέτρα που πιθανά έχουν ληφθεί καθώς και οι υπάρχουσες ελλείψεις.

Για το λόγο αυτό ζητάμε να αποτελέσει τακτικό θέμα της ημερήσιας διάταξης της αμέσως επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Νίκος Σερετάκης

Δανάη Γκούμα

Γιάννης Ζαχαριάδης

 

Προηγούμενο άρθροΈκτακτο Δημοτικό συμβούλιο “επέβαλλε” η αντιπολίτευση
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση της Ένωσης Γονέων ΝΦ-ΝΧ
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.