Η Τουρκία τραβάει επικίνδυνα το σχοινί στο Αιγαίο

0

turkeynavyΕπικίνδυνα “παιχνίδια” της Τουρκίας στο Αιγαίο για να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη στο παζάρι με την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, καθώς όχι μόνο δεν συνεργάζεται με ΝΑΤΟ και Frontex, αλλά προχώρησε σε παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου την ημέρα της Συνόδου.

Όπως αναφέρει το Έθνος, καθημερινά από την Τουρκία φεύγουν 1.000 πρόσφυγες για την Ελλάδα.

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, την ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της νέας συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προέβη σε προκλητική ενέργεια.

Σμήνος τουρκικών μαχητικών – δύο οπλισμένα και δύο χωρίς οπλισμό – παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο, εισερχόμενο στο Αιγαίο από τα ΝΔ της Λέσβου. Από τη Σκύρο απογειώθηκαν ελληνικά F16 που τα αναχαίτισαν, ενώ ένα από τα μη οπλισμένα αεροσκάφη δεν ακολούθησε τις οδηγίες των ελλήνων πιλότων και έγινε εμπλοκή.

Καταδίωξη τούρκων διακινητών

Επίσης, επεισοδιακή καταδίωξη δουλεμπορικού σκάφους με ρίψη προειδοποιητικών βολών και τη σύλληψη των δύο χειριστών του, σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Παναγίας Οινουσσών.

Το σκάφος είχε αποβιβάσει νωρίτερα 20 πρόσφυγες και μετανάστες στην ακτή ενώ στη θέα του σκάφους του λιμενικού που ζητούσε με φωτεινές και ηχητικές υποδείξεις την ακινητοποίησή του, οι δύο χειριστές ανέπτυξαν ταχύτητα και άρχισαν να πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς.

Η συμφωνία

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας προβλέπουν πως:

– Όλοι οι παράτυποι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και των διεθνών κανόνων προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους μαζικής απέλασης.

– Όλοι οι μετανάστες θα προστατευθούν βάσει των διεθνών στάνταρντ με σεβασμό στην αρχή της μη -επαναπροώθησης. Πρόκειται για ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο το οποίο είναι απαραίτητο για να διακοπεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη.

– Οι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα εγγράφονται αμέσως και θα καταθέτουν αίτηση για άσυλο η οποία θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όσοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν αβάσιμες ή μη δεκτές θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση του συλλόγου “Φιλαδέλφεια” την Δευτέρα
Επόμενο άρθροΒαριά ήττα για τη ΦΕΑ…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.