Το «Αϊβαλί» του Soloúp συναντά το Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου»

0

Από τον Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας λάβαμε την παρακάτω ενημέρωση:

Το «Αϊβαλί» του Soloúp συναντά το Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου»:

H έκθεση εγκαινιάστηκε και θα διαρκέσει έως και τις 28/02

Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης για το graphic novel «Αϊβαλί» του Soloúp, που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» έως και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

Το «Αϊβαλί» παρουσιάστηκε από την Αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς Ευτυχία Παπαλουκά και τον ίδιο τον δημιουργό, ο οποίος βαθιά συγκινημένος αφιέρωσε την παρουσίαση και την έκθεση αυτή στον πολυβραβευμένο σκιτσογράφο Γιάννη Καλαϊτζή, καθώς όπως είπε «ένιωσε να έχει μόλις χάσει κάτι πολύ περισσότερο από έναν δάσκαλο, συνάδελφο και φίλο».

Η έκθεση περιλαμβάνει εικόνες αλλά και πρωτότυπα σχέδια από το «Αϊβαλί», επιμέρους θεματικές ενότητες για τον τρόπο κατασκευής και αφήγησης της ιστορίας με την μορφή comics, όπως και πηγές (cartpostals, παλιές φωτογραφίες προσφύγων, σύγχρονες φωτογραφίες από το Αϊβαλί, αποκόμματα από έντυπα κλπ) που χρησιμοποιήθηκαν κατά την σχεδίαση. Συμπληρώνεται από σπάνιες φωτογραφίες, σκίτσα και αρχειακό υλικό που προέκυψε κατά την πολύχρονη έρευνα που χρειάστηκε για την δημιουργία του βιβλίου.

Η επίσκεψη στην έκθεση, όπως και η ανάγνωση του πολυσυζητημένου graphic novel, είναι ένα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο και ταυτόχρονα η αποτύπωση της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Συνθήκης της Λοζάνης με την ματιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς προσφύγων.

Το πρωί της Κυριακής 14 Φεβρουαρίου τα παιδιά της πόλης μας είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν τις τεχνικές και τα μυστικά της σχεδίασης comics από το ίδιο τον Soloúp, στο workshop που πραγματοποιήθηκε με αφετηρία το «Αϊβαλί» στο ισόγειο του Π.Π.Ι.Ε.Δ.

Καθημερινά πραγματοποιούνται ξεναγήσεις παιδιών και ενηλίκων στην έκθεση. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής σε ξεναγήσεις και εργαστήρια μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα: 2132049155/6 ή να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email: ppied@dimosfx.gr.

Προηγούμενο άρθροΚατεδαφίζεται το ιστορικό 1ο Δημοτικό Ν.Φ. “Σπαθάρη” (Βίντεο-Φωτορεπορτάζ)
Επόμενο άρθροΠολύ σκληρή για να πεθάνει η ΦΕΑ…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.