Πύρινα μέτωπα σε Ζάκυνθο, Τρίπολη, Πάλαιρο – συναγερμός στη Λακωνία!

0

49446Σε εξέλιξη είναι το πύρινο μέτωπο στη Ζάκυνθο, ενώ στην Αργολίδα η φωτιά είναι σε ύφεση μετά την άμεση επέμβαση των δυνάμεων κατάσβεσης.

Στη Λακωνία, που ακόμα μετρά τις πληγές της από την καταστροφική μανία της φωτιάς των προηγούμενων ημερών, σήμανε εκ νέου συναγερμός το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν ο ισχυρός άνεμος αναζωπύρωσε εστίες φωτιάς.

Ατζινέϊκα Κυνουρίας

Νέα φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στα Ατζινέϊκα κοντά στον ‘Αη Γιάννη Κυνουρίας.

Η φωτιά έχει γρήγορη ανάπτυξη κι έχει επεκταθεί καίγοντας δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, ενώ δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πυρκαγιά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί βρίσκεται κοντά στο δάσος του Πάρνωνα.

Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δύο αεροσκάφη (PZL) Πεζετέλ από το αεροδρόμιο Τρίπολης κάνουν ρίψεις νερού.

Πάλαιρος Αιτωλοακαρνανίας

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου κοντά στον οικισμό Σκλάβαινα, στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, καίγοντας αγροτοδασική έκταση.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με 15 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα με έξι άτομα, καθώς και δύο υδροφόρα οχήματα του δήμου.

Επίσης, στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Ζάκυνθος

“Κρανίου τόπος” έχει γίνει το δάσος στο όρος Σκοπός στο Καλαμάκι, όπου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η μεγάλη πυρκαγιά που καίει από την Παρασκευή το απόγευμα.

Στο σημείο είναι όλη η πυροσβεστική δύναμη του νησιού, ενώ έχει ζητηθεί βοήθεια από γειτονικούς νομούς.

Η πυρκαγιά αφού έκαψε ό,τι βρήκε μπροστά της, πέρασε στην άλλη πλευρά του βουνού στην περιοχή Σεκάνια στο Βασιλικό.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 1 υδροφόρο ΟΤΑ και 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και κατάφεραν να σώσουν ένα αρχαίο δάσος με βελανιδιές και το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας της Σκοπιώτισσας, που λίγο έλειψε να παραδοθεί στις φλόγες.

Αργολίδα

Η φωτιά στο Μαλανδρένι Αργολίδας, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, βρίσκεται σε ύφεση, μετά την άμεση επέμβαση των δυνάμεων κατάσβεσης.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με την συνδρομή πολιτών, επιχειρούν για να ελέγξουν πλήρως το πύρινο μέτωπο.

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κοκκινόρεμα Αργολίδας.

Η φωτιά λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν, γρήγορα πήρε διαστάσεις, και έκαψε δασική έκταση, αλλά και καλλιέργειες με ελιές.

Από την φωτιά δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.

Παράλληλα, τονίζεται ότι υπήρξε ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων από τους γύρω νομούς της Πελοποννήσου.

“Κόκκινος” συναγερμός στη Λακωνία

Το μεσημέρι του Σαββάτου σήμανε συναγερμός και στη Λακωνία, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων αναζωπυρώθηκαν εστίες φωτιάς.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο και κατάφεραν να οριοθετήσουν το πύρινο αυτό μέτωπο, αλλά παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν νέες αναζωπυρώσεις.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι και κυρίως εκείνοι τα σπίτια των οποίων έγιναν στάχτη ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση στο στεγαστικό τους πρόβλημα.

Σε απόγνωση βρίσκονται επίσης οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα, καθώς έχασαν κάθε πηγή εισοδήματος από τη μία μέρα στην άλλη.

Συνολικά 74 πυρκαγιές στο 24ωρο

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, συνολικά 74 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου 24ώρου.

Υπό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας,, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 2 υδροφόρες και 1 μηχάνημα ΟΤΑ και στην περιοχή Μαυσωλείο Διστόμου-Αράχωβας, στην κατάσβεση της οποίας συμμετέχουν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 5 υδροφόρες ΟΤΑ.

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς (20 Ιουλίου 2015)

Για τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια) και την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία), σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Προηγούμενο άρθροΑναγνωρίστηκε το απανθρακωμένο πτώμα που βρέθηκε στο Καρέα…
Επόμενο άρθροΑπό Δευτέρα η αύξηση Φ.Π.Α. – 13% στο σουβλάκι… 23% αν έχει πιπεριές! (Παραδείγματα)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.