Ασφυξία από ΕΚΤ – Δυσκολεύει η ρευστότητα στις τράπεζες…

0

98467Σε μία απόφαση που επιτείνει την ασφυξία στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Ειδικότερα, αποφάσισε να “κουρέψει” τα εχέγγυα των ελληνικών τραπεζών (collateral), τα οποία δίνουν οι τράπεζες στην ΤτΕ προκειμένου να πάρουν ρευστότητα.

Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από την ονομαστική αξία των ομολόγων που δίνουν ως εχέγγυα. Το ποσοστό του “κουρέματος” δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι μικρό.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιπτώσεις στις τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι εγγυήσεις που χρησιμοποιούν στον ELA βασίζονται σε κυρίως σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την κυβέρνηση.

Παράλληλα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το ύψος της χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, που παραμένει στο όριο των 89 δισ. ευρώ που είχε προσδιοριστεί στα τέλη του Ιουνίου.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ τονίζει ότι “το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα στην Αθήνα, σε συνεδρίαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αποφασίστηκε να παραταθεί η τραπεζική αργία μέχρι και την Τετάρτη.

Αρνητικό κλίμα

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα δεν διευκολύνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο να αλλάξει τη στάση της για την έκτακτη χρηματοδότηση, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

“Είμαι πεπεισμένος πως ό,τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι σωστό και συνάδει με τους κανόνες μας. Αλλά πρέπει κανείς κάθε φορά να παίρνει νέες αποφάσεις. Φοβάμαι πως η εξέλιξη στην Ελλάδα δεν το καθιστά αυτό ευκολότερο για εμάς”, δήλωσε ο Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

“Είναι φανερό ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών τείνει να εξαντληθεί” δήλωσε προσθέτοντας: “Δεν μπορεί κανείς να κρατά τις τράπεζες κλειστές επ’ αόριστον”.

ΕΚΤ: Δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί το χρέος

Το ελληνικό χρέος που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς μια κυβέρνηση, κάτι που ξεκάθαρα απαγορεύεται από τους κανονισμούς της ΕΕ, δήλωσε ο Κριστιάν Νουαγιέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

“Το ελληνικό χρέος που διακρατά το Ευρωσύστημα είναι χρέος που δεν μπορεί λόγω της φύσης του να αναδιαρθρωθεί καθώς αυτό θα ήταν νομισματική χρηματοδότηση ενός κράτους”, δήλωσε ο Νουαγιέ, που είναι επίσης και διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.

* Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ για να αποφασίσει για την έκτακτη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα για επέκταση του ELA. Σύμφωνα με το Reuters, το όριο θα παραμείνει αμετάβλητο στα 89 δισ. ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΔυσκολεύει συνεχώς η τροφοδοσία των φαρμακείων – Οι κρίσιμες επιπτώσεις
Επόμενο άρθροGrexit προτείνει ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν!!!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.