Χορεύοντας στον γκρεμό…

0

werwerwerΜε το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για “συμφωνία ή χρεοκοπία” να θυμίζει δαμόκλειο σπάθη, η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων με επίκεντρο το Μαξίμου, εκπονώντας σχέδια για όλα τα ενδεχόμενα.

Βασικός στόχος, όπως προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες, είναι η επίτευξη συμφωνίας έστω και στο “παρά ένα”, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.

Μπροστά από το φάσμα της χρεοκοπίας και τις πιέσεις που έχουν κλιμακωθεί σε σημείο ασφυξίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη για συμβιβασμό, χωρίς ωστόσο σε αυτή τη φάση να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο, ακόμα και τα πλέον δυσοίωνα.

Τούτων δοθέντων, οι επόμενες 48 ώρες υπερβαίνουν ακόμα και τα όρια της κρισιμότητας, έχοντας λάβει ιστορικές διαστάσεις για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Η τελευταία πράξη του δράματος θα παιχθεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, αρχικά με τη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup και κατόπιν με τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης, όπου αναμένεται να ληφθεί και η τελική απόφαση.

Το κλίμα για την Αθήνα είναι αρνητικό, με τα διεθνή ΜΜΕ να δίνουν τον τόνο δημοσιεύοντας με καταιγιστικούς ρυθμούς ρεπορτάζ και άρθρα που εξετάζουν το πως θα επιβληθούν capital controls στις ελληνικές τράπεζες και το ποια θα είναι η διαδρομή για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Αυτό που θέλουν όλοι

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι πλευρές -οι ηγεσίες τους τουλάχιστον- εκτιμούν ότι η συμφωνία είναι η πλέον συμφέρουσα εξέλιξη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας, κάτι που επιθυμεί επίσης η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος Ολάντ και η ευρωπαϊκή ηγεσία.

Υπέρ της συμφωνίας έχει ταχθεί επανειλημμένως η Ουάσιγκτον, ενώ και η Μόσχα επιθυμεί την αποκλιμάκωση στις σχέσεις Αθήνας- ΕΕ.

Με αυτή την εικόνα να φορτίζει τις σκέψεις, το κυβερνητικό επιτελείο έθεσε επί τάπητος όλες τις δυνατές ιδέες και σκέψεις, προκειμένου να εκπονήσει μία (σκληρή ομολογουμένως) πρόταση που θα περάσει από την κρησάρα του Eurogroup και να πάρει το “πράσινο φως” της Συνόδου.

Η ελληνική πρόταση

Αυτό που εξ αρχής είχαν θέσει επιτακτικά οι πιστωτές, το θέμα των συντάξεων, θα είναι κατά πως φαίνεται το κρίσιμο σημείο της υποχώρησης της κυβέρνησης. Ειδικά όσον αφορά στην περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 1/1/2016 σε βάθος τριετίας.

Το όφελος θα αγγίξει τα 200 εκ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου. Οι δανειστές πάντως απαιτούν την άμεση κατάργηση τους.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, στο τραπέζι έχει τεθεί ο φόρος για τα τιμολόγια της ΔΕΗ και της εστίασης, με το Μαξίμου να επιδιώκει να παραμείνουν στο 13%.

Με τη νέα ελληνική πρόταση τις δύο πλευρές φαίνεται να χωρίζουν περίπου 300 εκ. ευρώ, καθώς οι δανειστές ζητούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ να καλύψουν το 1% του ΑΕΠ, ενώ η πρόταση της Αθήνας ανέρχεται στο 0,43%. (Αναλυτικά)

Σε σχέση με τις υψηλές επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες οι δανειστές αξιώνουν μαχαίρι, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι μια μείωσή τους δεν θα αποδώσει πάρα πολλά στην κατηγορία 1.000 έως 3.000 ευρώ, αφού μόλις 80.000 άτομα λαμβάνουν αυτές τις συντάξεις από τους συνολικά 3 εκ. συνταξιούχους

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει:

Περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες
Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
Φόρος σε επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ
Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
Σειρά ιδιωτικοποιήσεων
ΕΝΦΙΑ με παλαιές αντικειμενικές αξίες
Σύνταξη στα 58 έτη για όλους τους στρατιωτικούς
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί ως κομβικό σημείο για την επίτευξη συμφωνίας τη χρηματοδότηση και τη ρύθμιση του χρέους με σαφή αναφορά

Το σημείο μηδέν

Παρότι υπήρξαν και πιο “ευέλικτες” αναφορές για το χρονοδιάγραμμα, σχεδόν οι πάντες εκτιμούν ότι πρόκειται για τη Μεγάλη Δευτέρα της ελληνικής υπόθεσης, άρα θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει απόφαση, είτε θετική είτε αρνητική…

Στη Σύνοδο έχουν κληθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η κυβέρνηση, εν μέσω των αδιάκοπων πιέσεων, συνιστά ψυχραιμία. Το μήνυμα που έστειλε το Σάββατο ήρθε από τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ότι “η Σύνοδος Κορυφής θα είναι θετική για την Ελλάδα και ότι η Αθήνα δεν επεξεργάζεται Plan B, διότι είναι βέβαιη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία”.

Ο ίδιος πάντως χαρακτήρισε “κακή εξέλιξη” πιθανή πρόταση για παράταση του προγράμματος, ενώ ερωτηθείς για το τι θα πράξει ο πρωθυπουργός σε περίπτωση εκβιαστικού διλήμματος, είπε πως οφείλει να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα και να ζητήσει από τον λαό να αποφανθεί μέσω δημοψηφίσματος.

Αντιπολίτευση

“Ο στόχος μας είναι η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη και θα δώσουμε μάχη γι’ αυτό. Αγωνιούμε για τις εξελίξεις της προσεχούς Δευτέρας και πρέπει η πατρίδα μας να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

“Πρέπει να μείνουμε στο Ευρώ. Αν ο Αλέξης πει όχι στην συμφωνία πάμε κατευθείαν σε εκλογές”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

“Η Ελλάδα ζει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και όλοι ελπίζουμε, αλλά και προσπαθούμε να συμβάλουμε να μη γίνουν δραματικές οι επόμενες ημέρες και σφραγίσουν τραγικά τα επόμενα χρόνια για τους Έλληνες”, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

* Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαπραγμάτευση συμμετέχουν εμμέσως και οι πολίτες. Για το απόγευμα της Κυριακής έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα υπέρ της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης, ενώ τη Δευτέρα στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

Η αντίφαση

Στην μέγγενη των πιέσεων μεταξύ μιας ρήξης με ολέθριες συνέπειες και την υποχώρησης της κυβέρνησης με ανυπολόγιστο το πολιτικό κόστος, βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άρτι αφιχθείς από τη Ρωσία, έφερε στις αποσκευές του, αβέβαιες υποσχετικές από τον Putin, γνωρίζοντας -ως έχει παραδεχθεί και κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στη Μόσχα- πως η “λύση δε θα έρθει από εκεί”.

Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο φαίνεται να αμφιταλαντεύεται για το …δέον γενέσθαι ( και κυρίως το πότε), καθώς μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο, προέβη σε αντιφατικές μεταξύ τους δηλώσεις.

1) Δήλωσε ότι αναζητάται λύση ανάπτυξης εντός ευρώ, “αδειάζοντας” τους δραχμόφιλους του κόμματός του

2) Έκλεισε το “μάτι” στις… εναλλακτικές λύσεις δηλώνοντας: “Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μεγάλης φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και ξέρουμε να τις αποφεύγουμε, όπως ξέρουμε να ανοιγόμαστε σε μεγάλα πελάγη και να βρίσκουμε νέα ασφαλή λιμάνια”.

Μεσούντος τούτου του εξαιρετικά ασαφούς πεδίου στο οποίο εξελίσσεται η διαπραγμάτευση, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος “αξιοποιούν” την ανυπαρξία συγκεκριμένης “γραμμής” και κλιμακώνουν τις πιέσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση:

-Ο Νίκος Παππάς, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι οι τράπεζες ούτε κινδυνεύουν ούτε πρόκειται να κινδυνεύσουν.

-Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επανέφερε την πάγια θέση της Αριστερής Πτέρυγας πως η λύση στο αδιέξοδο είναι οι εκλογές.

-Ο Δημήτρης Στρατούλης “ψηφίζει” grexit αντί νέου μνημονίου.

-Ο Νίκος Ξυδάκης “αναπολεί” τη δραχμή με την οποία η χώρα “μεγαλούργησε”
– Και ο Αλέκος Φλαμπουράρης προανήγγειλε άγρια φοροεπιδρομή.

Εν αναμονή των… νεότερων.

Προηγούμενο άρθροΞύλο… στο δημοτικό συμβούλιο του Μενιδίου! (Video)
Επόμενο άρθροΠρόσκληση για πρόσληψη 20.385 ανέργων με “Κοινωφελής Εργασία”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.