Η Φιλαδελφειώτισσα Τόνια Ηλία: “Ημουν μια αριστερή ανακρίτρια σε ένα συντηρητικό δικαστικό σώμα”

0

12Το πρωί της Τρίτης 9 Ιουνίου η πρώην ανακρίτρια Τόνια Ηλία, κατηγορούμενη για εμπλοκή στο περιβόητο «παραδικαστικό κύκλωμα», άυπνη, είχε τοποθετήσει τα λίγα προσωπικά της πράγματα σε μια βαλίτσα και περίμενε στο μικρο διαμέρισμά της, στο Βόρειο Λονδίνο, τον Αγγλο αστυνομικό από το Μπράιτον, να έλθει, όπως είχαν συνεννοηθεί, για να τη συνοδεύσει και να την παραδώσει σε δυο Ελληνες συναδέλφους του.

Εκείνοι με τη σειρά τους θα τη μετέφεραν στην Ελλάδα, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία έκδοσής της μετά την απόρριψη από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών του αιτήματός της για άσυλο στη χώρα. Ωστόσο, το προγραμματισμένο αυτό ραντεβού της Τόνιας Ηλία με τον Αγγλο αστυνομικό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Τρεις μέρες νωρίτερα η πρώην ανακρίτρια, αξιοποιώντας μια τελευταία δυνατότητα που της έδινε η αγγλική νομοθεσία, κατέθεσε αίτηση για δικαστική αναθεώρηση της απορριπτικής απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών. Ετσι οι αγγλικές Αρχές ήταν από τον νόμο υποχρεωμένες να αναστείλουν την έκδοσή της στην Ελλάδα μέχρι να συζητηθεί η προσφυγή. Σε αυτό το δραματικό για την Τόνια Ηλία παρασκήνιο υπήρξε και η παρέμβαση του Αγγλου Εργατικού βουλευτή Τζέρεμι Κόρμπιν -είναι μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων που διεκδικούν την αρχηγία του κόμματος- ο οποίος επικοινώνησε με το υπουργείο Εσωτερικών και ζήτησε να μην προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης της Τόνιας Ηλία μέχρι να εξετασθούν τα νέα στοιχεία που θα προσκομίσει για να υποστηρίξει την αίτησή της να της χορηγηθεί άσυλο στη Βρετανία. Η ίδια μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» για την τελευταία της «περιπέτεια»…

Πώς αντιμετωπίσατε ψυχολογικά τις φορτισμένες εξελίξεις το πρωινό της Τρίτης 9 Ιουνίου;

Πήγα στον άλλο κόσμο και γύρισα. Οταν περίμενα τον Αγγλο αστυνομικό, είχα τα έντονα συναισθήματα κάποιου που πρόκειται να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα. Και αυτό γιατί γνωρίζω ότι το δικαστικό κατεστημένο στην Ελλάδα με περιμένει, όχι για να με δικάσει, αλλά για να με κατασπαράξει και να κάνει την επιστροφή μου στην Ελλάδα ένα «σόου», ένα θέαμα, για να τιμωρήσει την ανακρίτρια που ενοχλούσε με τη φειδώ που έδειχνε στις προφυλακίσεις. Δεν υπάκουα σε παράνομες οδηγίες ανωτέρων μου δικαστικών και ουσιαστικά έκανα αυτά που ζητάει σήμερα από τους δικαστές ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλος: να χρησιμοποιούν δηλαδή την προφυλάκιση ως έσχατο μέσο όπως λέει ο νόμος. Καταδικάστηκα σε 80 μήνες φυλάκιση, γιατί δεν έκανα κάποιες προφυλακίσεις, αλλά στη συνέχεια δικαιώθηκα γιατί οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν στο εφετείο.

Μέσα από αυτήν τη συνέντευξη θέλω να στείλω ένα μήνυμα στις ελληνικές Αρχές. Είμαι έτοιμη να επιστρέψω μόνη μου αύριο στην Ελλάδα και να αντιμετωπίσω τη δικαιοσύνη, βέβαιη ότι θα αθωωθώ, αλλά με δύο προϋποθέσεις: Να υπάρξει νομική δέσμευση από τις ελληνικές Αρχές ότι δεν θα με προφυλακίσουν και στους περιοριστικούς όρους η χρηματική εγγύηση που θα περιλαμβάνεται να μην είναι μεγαλύτερη από 300 ευρώ, γιατί αυτήν μπορεί να αντέξει οικονομικά η οικογένειά μου.

Εχει ενδιαφέρον το σκεπτικό με το οποίο το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε την αίτησή σας για άσυλο. Δέχτηκε ότι τα στοιχεία που προσκομίσατε ήταν αξιόπιστα, αλλά έκρινε ότι αφού οι πολιτικές σας πεποιθήσεις συνάδουν με αυτές της σημερινής αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, επιστρέφοντας στη χώρα θα έχετε αντικειμενική αντιμετώπιση από την ελληνική δικαιοσύνη.

Είναι πολύ σημαντικό που δεν αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία μου και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τον Ελληνα υπουργό Δικαιοσύνης και να ερευνήσει τις ενέργειες των δυο εισαγγελέων, κ. Αγγελή και Ζαΐρη, τους οποίους έχω καταγγείλει ότι στέλνουν ψευδείς βεβαιώσεις στις αγγλικές Αρχές για να πετύχουν την έκδοσή μου. Τώρα, όσον αφορά τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, πράγματι είμαι στην ίδια συχνότητα με την αριστερή κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα. Αυτές οι ιδέες μου ήταν γνωστές όταν υπηρετούσα στο ελληνικό δικαστικό σώμα, έναν χώρο αυστηρά συντηρητικό και στη μεγάλη του πλειοψηφία δεξιοκρατούμενο.

Σχετικά με τις πολιτικές σας πεποιθήσεις, σε προηγούμενες συζητήσεις μας είχατε πει ότι στην πραγματικότητα θα μπορούσατε να χαρακτηριστείτε ιδεολογικά ως… αναρχική. Ισχύει αυτό;

Φυσικά και λέω ότι τα ελεύθερα πνεύματα παραμένουν αναρχικά. Αν από τη θέση της ανακρίτριας είχα απέναντί μου αναρχικούς νέους θα τους έκρινα χωρίς την παραμικρή προκατάληψη, χωρίς να τους βλέπω με την ταμπέλα του αναρχικού και ποτέ δεν θα τους προφυλάκιζα απλά και μόνο επειδή είναι αναρχικοί. Θα τους αντιμετώπιζα με το πνεύμα επιείκειας που αντιμετώπιζα τους μη αναρχικούς, αδύναμους και απροστάτευτους πολίτες. Ας μην ξεχνάμε ότι και τα νεαρά αναρχικά άτομα είναι δικά μας παιδιά.

Θυμάμαι ότι στην ίδια συζήτηση μου είχατε πει πως θα δυσκολευόσασταν να προφυλακίσετε τον Ν. Μαζιώτη.

Θα τον προφυλάκιζα φυσικά, αλλά θα του έβρισκα πολλά ελαφρυντικά…

Η Τόνια Ηλία πιστεύει και περιμένει ότι οι ελληνικές Αρχές με τον δικηγόρο τους κ. Στάνφιλντ θα εντείνουν τις ενέργειές τους στο παρασκήνιο και στα δικαστήρια για πετύχουν την έκδοσή της στην Ελλάδα. «Οι ελληνικές Αρχές δεν θέλουν με τίποτα να χάσουν την έκδοσή μου, γιατί θα αποκαλυφθεί ότι η υπόθεση ήταν μια σκευωρία σε βάρος μου. Είναι και θέμα γοήτρου από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί μια βεντέτα με εμένα και την ελληνική δικαιοσύνη. Οι δυο Ελληνες εισαγγελείς που ζητούν την έκδοσή μου, ο Ι. Αγγελής και η Α. Ζαΐρη, δεν έχουν τίποτα το προσωπικό μαζί μου, αλλά ενεργούν κατόπιν εντολής και υψηλής κάλυψης. Μάλιστα ο κ. Αγγελής με γνωρίζει καλά. Ημουν φίλη με την αδελφή του, ερχόταν και αυτός συχνά στο προσφυγικό μου σπίτι στη Νέα Φιλαδέλφεια και στην καφετέρια Κανάκη. Θέλω να τον ρωτήσω πώς τεκμηριώνει τις κατηγορίες του για διαφθορά και χρηματισμό μου».

Η σημερινή ψυχολογική της κατάσταση
Νιώθω σαν να πρωταγωνιστώ στο «Χορεύοντας με τους λύκους»…

Εχετε μιλήσει για συντηρητικό και δεξιοκρατούμενο κατεστημένο στην ελληνική δικαιοσύνη. Στη 15ετή θητεία σας στον δικαστικό χώρο διαπιστώσατε παραδικαστικά κυκλώματα και διαφθορά; Πώς λειτουργεί το δικαστικό σύστημα;

Εχω αναφέρει στο παρελθόν ότι δικαστικοί που πλούτισαν χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν τον πλουτισμό τους με έναν πλούσιο γάμο ή κερδίζοντας κάποιο λαχείο, είναι διεφθαρμένοι και είναι χρέος των Αρχών να τους ελέγξουν με τους μηχανισμούς του «πόθεν έσχες». Δεν πρόκειται να υιοθετήσω τις πρακτικές των χαφιέδων και να κατονομάσω τους δικαστικούς που γνωρίζω ότι έχουν πλουτίσει παράνομα. Εγώ πάντως θεωρώ τον εαυτό μου τον φτωχότερο δικαστή στον κόσμο. Οι αγγλικές Αρχές έλεγξαν εξονυχιστικά τα οικονομικά μου και την προσωπική μου ζωή και μου απένειμαν τον τίτλο της άπορης. Ζω πλέον με τα επιδόματα του αγγλικού κράτους, μου δίνουν 70 λίρες την εβδομάδα για το ενοίκιο του σπιτιού μου, 75 λίρες την εβδομάδα επίδομα ανεργίας και φυσικά έχω δωρεάν νομική βοήθεια και ιατρική περίθαλψη. Τώρα όσον αφορά το πώς λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα, η εικόνα και η εμπειρία που έχω είναι ότι εάν εκτελείς πρόθυμα τις εντολές των ανωτέρων σου, το μέλλον σου θα είναι άψογο.

Οταν όμως δεν υπακούς σε τέτοιες εντολές, θα γνωρίσεις την περιθωροποίηση και την καριέρα της Τόνιας Ηλία. Η εισαγγελέας κ. Ζαΐρη είναι άριστη νομικός, δεν έχει τίποτα μαζί μου, αλλά εκτελώντας κάποιες οδηγίες έστειλε στις αγγλικές Αρχές ψευδείς βεβαιώσεις ότι η υπόθεσή μου δεν έχει σχέση με εκείνη των δικηγόρων Κεχαγιόγλου και Νικολακόπουλου, οι οποίοι αθωώθηκαν για το «παραδικαστικό κύκλωμα» στο οποίο με φέρουν ως πρωταγωνίστρια. Δεν είναι τυχαίο κατά τη γνώμη μου που η κ. Ζαΐρη προήχθη στον Άρειο Παγο.

Σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής σας ποιοι βρίσκονται κοντά σας, ηθικά και οικονομικά;

Η οικογένειά μου, κάποιοι φίλοι μου στην Αγγλία και ιδιαίτερα η μικρή Τία από το Βιετνάμ, την οποία πρόσεχα ως μπέιμπι σίτερ όταν έμενα στο Μπράιτον. Ζω και αναπνέω με τα γράμματα και τα τηλεφωνήματα της αδελφής μου και της μικρής Τία.

Πρώην συνάδελφοί σας στον δικαστικό και στον νομικό χώρο έρχονται σε επαφή μαζί σας για να σας προσφέρουν την ηθική υποστήριξή τους;

Από τον δικαστικό χώρο κανένας, δικαιολογημένα άλλωστε γιατί σ’ αυτόν τον χώρο ήμουν ξένο σώμα. Αρκετοί όμως δικηγόροι, όπως ο φίλος μου Γ. Νικολακόπουλος, επικοινωνούν μαζί μου και με ενθαρρύνουν στον αγώνα που δίνω.

Ποια είναι τα ένδικα μέσα που σας έχουν απομείνει για να προσπαθήσετε να ανατρέψετε τις διαδικασίες έκδοσής σας στην Ελλάδα;

Η προσφυγή που έκανα για δικαστική αναθεώρηση της αρνητικής απόφασης για άσυλο του υπουργείου Εσωτερικών. Για να γίνει αυτή η δικαστική αναθεώρηση, υπάρχει η προϋπόθεση ότι θα πρέπει να προσκομίσετε νέα στοιχεία και επιχειρήματα για να υποστηρίξετε της αίτησή σας για άσυλο. Και βέβαια θα προσκομίσω νέα στοιχεία, και το θετικό επίσης είναι ότι βρήκα μια πολύ καλή δικηγορική εταιρεία, εξειδικευμένη στις δικαστικές αναθεωρήσεις, η οποία θα με αναλάβει με τη νομική βοήθεια του κράτους.

Πώς θα περιγράφατε την ψυχολογική σας κατάσταση σήμερα;

Νιώθω ότι πρωταγωνιστώ στα… κινηματογραφικά έργα «Χορεύοντας με τους Λύκους» και «Κράμερ εναντίον Κράμερ». Θα συνεχίσω με την ίδια δύναμη τον αγώνα μου και εάν ηττηθώ θα επιστρέψω στην Ελλάδα…

Η Τόνια Ηλία υπενθυμίζει ότι ενώ ήταν αριστούχος δικαστικός, με θητεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο χειρισμός της στην υπόθεση του κλινικάρχη Π. Λυμπέρη την έθεσε στο περιθώριο και στη δυσμένεια εντός των κόλπων της ελληνικής δικαιοσύνης. Ισχυρίζεται ότι είχε δεχθεί πιέσεις από ανώτερο δικαστικό να προφυλακίσει τον Λυμπέρη ως έμπορο ναρκωτικών, οπότε θα έχανε την κλινική του για την οποία είχαν ενδιαφέρον άλλοι επιχειρηματίες, πράγμα που εκείνη δεν έκανε. «Εκρινα ότι ο Λυμπέρης ήταν χρήστης κοκαΐνης, ως ένα καλομαθημένο παιδί, και τον άφησα ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Αυτό όμως χάλασε τα σχέδια συγκεκριμένου επιχειρηματία», ισχυρίζεται η πρώην ανακρίτρια.

ΠΗΓΗΛΟΝΔΙΝΟ: ΛΑΜΠΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ για το ΕΘΝΟΣ
Προηγούμενο άρθροTάμα στη Mεγαλόχαρη της Tήνου Από τον Μητροπολίτη Γαβριήλ
Επόμενο άρθροΤο Fx με τον Χαλκηδονικό στην Ερέτρια! (photos)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.