Oι κάτοικοι του Νέου Ηρακλείου ανοίγουν τα οικογενειακά τους άλμπουμ

0

hrakleio

Οι κάτοικοι του Νέου Ηρακλείου άνοιξαν τα οικογενειακά τους άλμπουμ και οι φωτογραφίες που συγκέντρωσαν θα παρουσιαστούν σε μία συλλογική έκθεση με τίτλο «Ανακαλύπτοντας το Ηράκλειο Αττικής στη διάρκεια ενός αιώνα (1880 – 1980)» στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη (Μαρίνου Αντύπα 18). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 20 Μαΐου, στις 8μ.μ.

Τριακόσιες ανέκδοτες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες καλύπτουν χρονολογικά εκατό χρόνια ιστορίας και καθημερινής ζωής στο Ηράκλειο Αττικής, από το 1880 έως και τη δεκαετία του 1980. Η έκθεση διηγείται στους νεότερους πώς το Νέο Ηράκλειο ξεκίνησε ως ένας βαυαρικός οικισμός στα χρόνια του Οθωνα και μας ξεναγεί στην περιοχή, όπως ήταν στα παλιά τα χρόνια, με τα πευκόφυτα κτήματα, τους ελαιώνες, τα αμπέλια, τα βοσκοτόπια, τα αλώνια, την πρώτη ελληνική ζυθοποιία, τα «μαύρα πηγάδια» και τις σιδηροδρομικές γραμμές που μετέφεραν ως το Λαύριο τον λιγνίτη.

Το «φωτογραφικό οδοιπορικό» για το Ηράκλειο Αττικής αναπτύσσεται σε δέκα θεματικές ενότητες. Ενδεικτικοί για τη θεματογραφία της έκθεσης οι τίτλοι των ενοτήτων: «Τα πρώτα χρόνια», «Η πόλη καθώς αλλάζει», «Τα χρόνια της αθωότητας», «Πόλη, πολίτες, πολιτική», «Λιγνιτωρυχεία, δρόμοι του κάτω κόσμου», «Θρησκευτικές τελετές, γιορτές και παραδόσεις», «Καθημερινές στιγμές και σχόλες», «Σχολική ζωή, σχολικές και εθνικές γιορτές», «Αθλητισμός – αθλητικά σωματεία» και «Στο στούντιο».

Η έκθεση «συνοδεύεται» από ένα αναλυτικό «Χρονολόγιο» για την ιστορία του Ηρακλείου Αττικής.

Στην έκθεση έχει θέση η φωτογραφία -«μαρτυρία», η ερασιτεχνική φωτογραφία αλλά και η φωτογραφία των «ανώνυμων» φωτογράφων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, όπως επίσης και των τοπικών επαγγελματιών φωτογράφων (ένας από αυτούς είναι ο Ευθύμιος Καυκάς) που με την τέχνη τους, ενίοτε και ως «φωτορεπόρτερ» απαθανάτισαν πρόσωπα, γεγονότα, στιγμές και «εισχώρησαν» σε κάθε οικογενειακό φωτογραφικό άλμπουμ.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Ελένη Γλαρέντζου (εκπαιδευτικός – οδοντίατρος), Δήμητρα Κουντή (δημοσιογράφος) και από την Πινακοθήκη Γρηγοριάδη ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος (ιστορικός τέχνης).

Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, οδό Μαρίνου Αντύπα 18. Τηλέφωνο: 210 – 2719744. Στάση ΗΣΑΠ: Ηράκλειο Αττικής, www.pinakothiki.eu

hrakleio2

ΠΗΓΗprotothema.gr
Προηγούμενο άρθροΑλλάζει το σενάριο στη Δολοφονία της Μικρής Άννυς;;;
Επόμενο άρθρο2ο Γυμνάσιο Ν.Φ.: Προσφορά στο Κοινωνικό Ιατρείο
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.