Δωρεάν είσοδο και ξεναγήσεις στο Μουσείο Iστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

0

7b3e371904c704f50297adc742406887_LΤο Μουσείο είναι ανοικτό την πρώτη και την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα από τις 11.00 έως τις 16.00, εκτός και αν συμπίπτουν με επίσημες αργίες, οπότε μετατίθενται για την επόμενες Κυριακές. Τη δε πρώτη Κυριακή πραγματοποιείται ξενάγηση στο Μουσείο στις 13.00.

Στο Μουσείο οργανώνονται καθημερινά ξεναγήσεις μαθητών, φοιτητών και ομάδων ενηλίκων στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, μετά από συνεννόηση. Πραγματοποιούνται επίσης ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού.

Το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζεται σε ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτήρια της προ-οθωνικής περιόδου. Κτισμένο στα ριζά της Ακρόπολης, με πανοραμική άποψη της Πλάκας, της Αρχαίας Αγοράς, του Αστεροσκοπείου και του Λυκαβηττού, το ιστορικό κτήριο της οικίας Κλεάνθους (από τις ωραιότερες οικίες του κόσμου), γνωστής και ως το «Παληό Πανεπιστήμιο», φιλοξένησε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, από το 1837 έως το 1841.

Την άνοιξη του 1987, στα πλαίσια του εορτασμού των 150 χρόνων λειτουργίας του ιδρύματος, εγκαινιάστηκε στο κτήριο το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχοι του Μουσείου είναι η συλλογή, διαφύλαξη, η τεκμηρίωση, η συντήρηση και η ανάδειξη των ιστορικών ενθυμημάτων του Πανεπιστημίου. Οι συλλογές του απαρτίζονται από προσωπογραφίες καθηγητών του Πανεπιστημίου, βιβλία (συγγράμματα καθηγητών, παλαιές και σπάνιες εκδόσεις) χειρόγραφα, επιστολές, διπλώματα, σπάνια επιστημονικά όργανα (ιατρικής, φυσικής, χημείας, φαρμακολογίας), φωτογραφίες, μετάλλια, σφραγίδες και αναμνηστικά του Πανεπιστημίου. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει το Λάβαρο του Πανεπιστημίου, έργο των Ν. Γύζη και Γ. Ιακωβίδη, το οποίο φιλοτεχνήθηκε κατόπιν παραγγελίας, με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου (1887).

Δεδομένης της προσφοράς του Πανεπιστημίου Αθηνών στην επιστημονική, πολιτισμική και πολιτική ζωή της χώρας, ειδικά κατά τον 19ο αιώνα, το Μουσείο ξεπερνά τα όρια ενός πανεπιστημιακού μουσείου και μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά Μουσεία της Νεώτερης Ιστορίας. Η ποικιλία των συλλογών του, μετατρέπει την επίσκεψή του σε μια μαγευτική περιπέτεια στον χώρο της επιστήμης, της τέχνης και της ιστορίας.

ΠΗΓΗdikaiologitika.gr
Προηγούμενο άρθροΜικρασιάτες: «Κατωπαναγιούσικο Αντάμωμα»
Επόμενο άρθροΓια ακτινογραφία στο κτηνιατρείο…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.