Χιονιάς: Αναλυτική Πρόγνωση καιρού Αττικής, Α & Ν Ευβοίας 5-7/1/2015

0

image
Μία από τις σημαντικότερες χιονοπτώσεις μετά το 2008, είναι προ των πυλών και σε λιγότερο από δύο 24ωρα αναμένεται να πλήξει με ιδιαίτερη ένταση τις περιοχές της Εύβοιας. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα έντονες θα εκδηλωθούν και στην Αθήνα.

Από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας 5/1 μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης 7/1 / πρώτες ώρες της Πέμπτης 8/1, όλη η περιοχή της νοτιοανατολικής Στερεάς θα βρεθεί κάτω από τις συνθήκες ψυχρής εισβολής με κύριο χαρακτηριστικό τις επίμονες χιονοπτώσεις όσον αφορά την κεντρική, την ανατολική και τη νότια Εύβοια καθώς και την βόρεια και ανατολική Αττική καθώς και τις κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις και στα υπόλοιπα τμήματα της Αττικής.

Ανάλογο τέτοιων φαινομένων είναι το 2006 όσον αφορά τα βορειοανατολικά / ανατολικά της Αττικής και στην Εύβοια, ενώ όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, να επισημανθεί οτι η τελευταία ολική χιονόστρωση (και όχι μερική σε επιφάνειες) σημειώθηκε το 2008. Σε αυτήν την περίπτωση φαίνεται οτι στρωμένο χιόνι θα υπάρξει ξανά, αν και όπως φαίνεται όχι σε ανάλογη ποσότητα.

Λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, η πρόγνωση θα έχει διαφορετική δομή από την συνηθισμένη ώστε να καλυφθεί το φαινόμενο στο συνολό του.

Θα πρέπει να τονιστεί πως, υπάρχουν αρκετά περιθώρια εκπλήξεων όσον αφορά τα κεντρικά της Αττικής, γι αυτό η ενημέρωση θα είναι συνεχής και κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Αναλυτικά τα Φαινόμενα:

Από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας 5/1, ο καιρός επιδεινώνεται με αύξηση των νεφώσεων σε όλες τις περιοχες και βαρύτερο καιρό σε κεντρική και ανατολική Εύβοια και κατά διαστήματα στη νότια. Οι νεφώσεις θα δώσουν κάποια φαινόμενα χωρίς όμως ο καιρός να είναι παντού συμπαγής και μέσα στη νύχτα/ξημερώματα χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε όλες τις ορεινές περιοχές της Εύβοιας έως και τα 300-400μ και έως τα 400-500μ της βόρειας Αττικής, με χιονόνερο ή ψιλόβροχο σε χαμηλότερα ύψη. Μέσα στο πρωί και το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα γενικευτούν τόσο σε κεντρική, ανατολική και νότια Εύβοια, όσο και στο μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής, με χιονοπτώσεις έως και τα 100μ στις περιοχές της Εύβοιας (χιονοβροχο στα τελείως πεδινά) και χιονοπτωσεις έως τα 200μ κατά μέσο όρο στην Αττική, οι οποίες όμως θα κατέβουν σύντομα χαμηλότερα και τόσο σε Εύβοια όσο και σε Αττική θα εκδηλωθούν πλέον και σε μηδενικά υψόμετρα. Χιονοκαταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στην ανατολική και νότια Εύβοια και αναμένεται χιονόστρωση σε πολλές περιοχές, ενώ χιονόστρωση θα υπάρξει και στα βόρεια προάστια των Αθηνών καθώς και στη βορειοανατολική Αττική. Από τις πρώτες βραδυνές ώρες, αναμένεται προσωρινή ύφεση των φαινομένων.

Μετά την αλλαγή της ημέρας, τη νύχτα/ξημέρωμα της Τρίτης 6/1 σταδιακά και όσον αφορά την ανατολική και τη νότια Εύβοια, ο καιρός θα αρχίσει βαθμιαία να επιδεινώνεται με κατά διαστήματα χιονοπτώσεις και εκδήλωση χιονοκαταιγίδων, διαστήματα που βαθμιαία θα είναι μεγαλύτερα. Κατά τη φάση αυτή, η χιονόστρωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, δημιουργώντας προβλήματα ακόμη και σε εντελώς πεδινές περιοχές. Βαθμιαία, προς τις πρωινές ώρες, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός και στη βορειοανατολική Αττική με διαστήματα χιονοπτώσεων, τα οποία θα είναι κατά περιόδους εντονότερα και θα επηρεαστεί και το λεκανοπέδιο της Αθήνας, το σύνολο των Μεσογείων, πρόσκαιρα και κάποια τμήματα της δυτικής Αττικής. Εφόσον υπάρξουν διαστήματα έντονης χιονόπτωσης και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών αναμένεται χιονόστρωση σε όλες τις περιοχές >100μ και πρόσκαιρα και σε μηδενικά υψομετρα του λεκανοπεδίου. Έτσι, ο καιρός έως και τις απογευματινές ώρες, για το μεγαλύτερο κομμάτι της κεντρικής και ανατολικής Αττικής θα έχει τον χαρακτήρα εξάρσεων με διαστήματα έντονης χιονόπτωσης και ειδικότερα όσον αφορά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες αναμένονται συνθήκες πολύ έντονης χιονόπτωσης σε ένα μεγάλο τμήμα του λεκανοπεδίου. Ταυτόχρονα, οι χιονοπτώσεις θα είναι συνεχείς σε ανατολική και νότια Εύβοια και κατά μεγάλα διαστήματα ισχυρές και θα εκδηλωθούν και χιονοκαταιγίδες. Από νωρίς το απόγευμα, θα αρχίσουν να εμφανίζονται διαστήματα υφέσεων στα κεντρικότερα και νοτιότερα της Αττικής, ενώ βελτιώνεται ο καιρός και σταματούν τα φαινόμενα στη δυτική Αττική. Το βράδυ, φαινόμενα αναμένονται κυρίως σε βορειοανατολική Αττική, ανατολική και νότια Εύβοια και πρόσκαιρα μόνο στα κεντρικά και ανατολικά της Αττικής κυρίως υπό τη μορφή μεταφερόμενων νιφάδων.

Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 7/1 ο καιρός επικεντρώνεται σε ανατολική και νότια Εύβοια με τις χιονοπτώσεις να συνεχίζονται έχοντας τον χαρακτήρα επιδεινώσεων κατά διαστήματα μέσα στη νύχτα/ξημερώματα ενώ στο μεγαλύτερο κομμάτι της Αττικής θα επικρατήσει ξαστεριά με λίγες παροδικές χιονοπτώσεις στα βορειοανατολικά. Ωστόσο, τις πρώτες πρωινές ώρες και μέσα στο πρωί, αναμένεται ακόμη μία επιδείνωση του καιρού κυρίως όσον αφορά τη βορειοανατολική και την ανατολική Αττική αλλά πρόσκαιρα θα χιονίσει μέσα στο πρωί και σε πολλά τμήματα του λεκανοπεδίου έστω και πρόσκαιρα, συμπεριλαμβανομένου και του κέντρου της Αθήνας και θα σημειωθεί εκ νέου χιονόστρωση έστω και ελαφρά. Γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και αργά το πρωί ο καιρος θα είναι βελτιωμένος στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού. Οι χιονοπτώσεις, αν και με εξασθενημένη ένταση, θα συνεχιστούν σε ανατολική και κυρίως νότια Εύβοια έως και τις απογευματινές ώρες, προτού ο καιρός παρουσιάσει οριστική βελτίωση.

Θα πρέπει να επισημανθεί οτι ήδη από τις πρωινές ώρες της Τρίτης αναμένονται αρκετά σημαντικά ύψη χιονιού σε όλη την ανατολική και τη νότια Εύβοια αλλά και στη βορειοανατολική Αττική. Στη λήξη της κακοκαιρίας, δηλαδή το μεσημέρι / απόγευμα της Τετάρτης, το ύψος χιονιού φαίνεται να ξεπερνάει τα 50εκατοστά σε αυτές τις περιοχές ενώ και στη βορειοανατολική Αττική, θα υπάρξουν περιοχές με αντίστοιχη χιονόστρωση. Όσον αφορά τα βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου η χιονόστρωση θα φτάσει και τα 20 εκατοστά, με παρόμοια ύψη χιονιού και σε μεγάλο τμήμα της ανατολικής Αττικής και των Μεσογείων, ενώ χιονόστρωση θα παρατηρηθεί και στο κέντρο της Αθήνας και πάρα πολλά άλλα προάστια, η οποία από το πρωί της Τρίτης έως και το πρωί της Τετάρτης θα είναι μόνιμη ή σχεδόν μόνιμη λόγω των φαινομένων που θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα. Παροδική χιονόστρωση θα δουν και αρκετά νότια προάστια κυρίως προς την περιοχή του Ελληνικού και εγγύτερα στον Υμηττό.
Θερμοκρασίες

Όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας: Διαρκή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία μέσα στη Δευτέρα 5/1 αλλά το μεσημέρι θα προλάβει να φτάσει και τους 6 βαθμούς. Όμως μετά το απόγευμα και παρουσία φαινομένων, ο υδράργυρος θα πέσει έως και τους 3 βαθμούς ενώ στα βόρεια προάστια της Αθήνας αναμένονται μηδενικές τιμές. Έως τους 7 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κάρυστο, σημειώνοντας όμως απότομη πτώση έως και τους 3 βαθμούς στην αλλαγή της ημέρας προς Τρίτη.

Την Τρίτη 6/1 ο υδράργυρος θα βρεθεί γρήγορα σε τιμές που θα προσεγγίσουν και το 0-1 βαθμό στο κέντρο της Αθήνας (1-2 στα παράκτια νότια και δυτικά της Αττικής) και στους -1 έως 0 στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές με αρνητικές σε όλες τις υπόλοιπες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 3 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας με εκ νέου πτώση σε μηδενικές τιμές από το βράδυ. Στους 0-2 βαθμούς οι θερμοκρασίες σε ανατολική / βορειοανατολική Αττική και Εύβοια όσον αφορά τα πεδινά (<_300μ τμήματα.="τμήματα." p="p"> Την Τετάρτη 7/1, αναμένονται αρνητικές τιμές στο κεντρο της Αθήνας με τη θερμοκρασία να φτάνει στο ναδίρ της κακοκαιρίας και αναμένονται τιμές στο -1 με -2 βαθμούς. Στα παραλιακά οι θερμοκρασίες θα βρεθούν σε μηδενικές τιμές ενώ στα βόρεια προάστια θα φτάσουν και τους -4 με -5 ενώ στα πεδινά της ανατολικής και νοτίου Ευβοίας στους -1 με -3 βαθμούς. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν αναμένονται θερμοκρασίες άνω των 2 βαθμών στο κέντρο της Αθήνας και άνω των 3 βαθμών στη δυτική Αττική ενώ στα υπόλοιπα τμήματα δεν θα ξεπεράσουν το 0.
Άνεμοι
Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της Δευτέρα 5/1 θα πνέουν ΒΒΔ/ΒΔ φτάνοντας και τα 7 μποφώρ στη νότια Ευβοια και το Αιγαίο, στα 5-6 μποφώρ στην ανατολική Αττική και στα 4-5 μποφώρ στις υπόλοιπες περιοχές.




Τις πρώτες ώρες της Τρίτης 6/1, το ρεύμα αναμένεται να στραφεί σε Β σε ανατολική Αττική και Εύβοια, ΒΒΔ κατά διαστήματα Β και στην υπόλοιπη Αττική (ΒΔ στη δυτική Αττική) ενώ στο Αιγαίο θα στραφεί σε ΒΒΑ στα 7 μποφώρ και στις υπόλοιπες περιοχές στα 5-6. Από το απόγευμα όμως οι άνεμοι εξασθενούν σε όλες τις περιοχές και προς την αλλαγή της ημέρας στρέφονται σε ΒΒΔ/ΒΔ (δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφώρ).




Την Τετάρτη 7/1, το ρεύμα διατηρεί την ΒΒΔ/ΒΔ διευθύνσή του στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, αλλά στην Εύβοια στρέφεται σε Β και στο Αιγαίο σε ΒΒΑ. Οι εντάσεις, σε όλες αυτές τις περιοχές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4-5 μποφώρ και μόνο στο Αιγαίο έως τα 6. Μετά το μεσημέρι πάντως θα πρέπει να αναμένεται περεταίρω εξασθένηση των ανέμων.




Επιμέλεια: Νίκος Γκίκας – cyclogenesis.gr



Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση της Original για Γήπεδο, Άρη Βασιλόπουλο, ΣΥΡΙΖΑ…
Επόμενο άρθροΝέο έκτακτο δελτίο καιρού!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.