Με αφορμή τις Εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, στο Fx θα κάνουμε ένα μικρό ιστορικό αφιέρωμα των Εθνικών Εκλογών από το 1981- 2012.

Δείτε επίσης: Εκλογές 1981 & «Αλλαγή»: Ιστορία – Αποτελέσματα – Προεκλογικές ομιλίες (videos)

ΕΚΛΟΓΕΣ 1985 (2 Ιουνίου)

Οι Βουλευτικές εκλογές του 1985 έγιναν στις 2 Ιουνίου. Το ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον Ανδρέα Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 45,82%, έλαβε 161 από τις 300 έδρες της Βουλής και συνέχισε να κυβερνά (από το 1981). Της Νέας Δημοκρατίας ηγήθηκε στις εκλογές ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που είχε διαδεχθεί τον Ευάγγελο Αβέρωφ ως αρχηγός του κόμματος την 1 Σεπτεμβρίου του 1984.

ekloges-ellada-istoria-1985Από την “αλλαγή” στην πόλωση

Οι εκλογές της 2ας Ιουνίου 1985, διεξήχθησαν σε συνθήκες πρωτοφανούς πόλωσης, λόγω της επεισοδιακής εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας δύο μήνες πριν, αλλά και της ανάληψης της ηγεσίας (1984) της Νέας Δημοκρατίας, από τον “αιώνιο εχθρό” του Α. Παπανδρέου, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε μια ακόμα μεγάλη νίκη, ωστόσο η “αλλαγή” ήταν πια άπιαστο όνειρο, χαμένο στις κλαδικές και στο κράτος που γιγαντωνόταν για να χωρέσει πράσινους ψηφοφόρους.

Τι έκρινε το αποτέλεσμα

Με την “αλλαγή” να θολώνει και τον Α. Παπανδρέου να αθετεί μια σειρά από υποσχέσεις, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετώπιζε προβλήματα στις εκλογές του ’85.

Ωστόσο, μπορεί να μη βγήκαμε από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, όμως η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και οι προσλήψεις στο δημόσιο, εξασφάλισαν ψήφους στο ΠΑΣΟΚ για μια 20ετία και ενίσχυσαν τους δεσμούς της οικογένειας Παπανδρέου με τον λαό.

Η ικανότητα του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου να μεταλλάσσεται και να κάνει “κυβιστήσεις” (κωλοτούμπες επί το λαϊκότερον), υπήρξε μοναδική. Ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ, μετατράπηκε βαθμιαία από αντιιμπεριαλιστικός-ανεξαρτησιακός σε εθνοκεντρικό-ανεξαρτησιακό, την ώρα που στον όρο “αλλαγή” χωρούσαν κάθε είδους υποσχέσεις που θα πραγματοποιούνταν φυσικά στο… μέλλον.

Επίσης, η ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ξύπνησε μνήμες από την αποστασία του ’65 και η διάθεση να τιμωρηθεί, μέσω της ψήφου στον Ανδρέα, ο άνθρωπος που “πρόδωσε” τον Γέρο της Δημοκρατίας.

Σημαντικός παράγοντας της επικράτησης του ΠΑΣΟΚ, ήταν και μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως “πολιτικά ανέντιμη” από τους αντιπάλους του Ανδρέα Παπανδρέου.

Με στόχο να συσπειρώσει την παράταξή του και ενώ είχε διαβεβαιώσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, ξαφνικά άλλαξε γνώμη και πρότεινε ως υποψήφιο τον αρεοπαγίτη Χρήστο Σαρτζετάκη.

Η βάση του ΠΑΣΟΚ επιθυμούσε έναν άλλον υποψήφιο και ο ιδρυτής του κινήματος ήξερε να αντιμετωπίζει την κυβερνητική φθορά με εντυπωσιακές κινήσεις(ανασχηματισμούς, αποπομπές, αιφνιδιαστικές αποφάσεις).

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, συνόδευσε την  πρότασή του με εξαγγελία αναθεώρησης του Συντάγματος και τόνισε ότι αν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε άψογος ως Πρόεδρος δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσει, εφόσον το Σύνταγμα του 1975, που η κυβέρνηση είχε σκοπό να αναθεωρήσει(για να μειωθεί η εξουσία του Προέδρου), ήταν πνευματικό του τέκνο.

“Φρόιντ, ξεφρόιντ, εγώ αυτό νομίζω”

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτήθηκε ενοχλημένος από την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ.

Χρόνια αργότερα εκμυστηρεύτηκε στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Φυντανίδη τις σκέψεις του για εκείνη την περίοδο, λέγοντας ότι “ο Ανδρέας στο πρόσωπό μου εκδικήθηκε τον πατέρα του”(στις σχέσεις Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης).

“Πολύ φροϋδικό αυτό κύριε Πρόεδρε” είπε ο κ. Φυντανίδης

“Φρόιντ ξεφρόιντ, εγώ αυτό νομίζω” απάντησε ο Καραμανλής.

Τελικά, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ συσπειρώθηκαν και έδωσαν άλλη μια ευκαιρία στον Ανδρέα Παπανδρέου. Η επόμενη τετραετία όμως θα έκρυβε πολλές και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Προεκλογική ομιλία Ανδρέα Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) στο Σύνταγμα:

Προεκλογική ομιλία Κώστα Μητσοτάκη (ΝΔ) στο Σύνταγμα:

Προηγούμενο άρθρο“Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στάση στο σεξ”
Επόμενο άρθροΤι πρέπει να ξέρετε στο δρόμο για την κάλπη
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.