Γαλλία: Αφιέρωμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες

0

oloi_ellines_parisi_aftodioikisiΗ γαλλική Humanite πιάνει τον παλμό των εξελίξεων σε Αθήνα και Μαδρίτη -όπου προβάδισμα έχουν αριστερά κόμματα, τα οποία υπόσχονται αλλαγή πορείας- και φιλοξενεί εκδήλωση συμπαράστασης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, στο Παρίσι, με τη συμμετοχή γάλλων πολιτικών και οικονομολόγων.

Ξεκινάει, λοιπόν, ένα αφιέρωμα -με αφορμή τις εκλογές στην Ελλάδα-, τονίζοντας ότι στις σελίδες της θα φιλοξενηθούν οι φωνές εκείνων, στη Γαλλία αλλά και αλλού, που δεν συμφωνούν με την προοπτικής μιας αέναης λιτότητας, η οποία θυσιάζει το μέλλον των πολλών προς όφελος των λίγων.

Από την Τρίτη, θα φιλοξενούνται στις στήλες της εφημερίδας οι αναλύσεις του οικονομολόγου Τομά Πικετί και του σλοβένου φιλοσόφου Σλαβόι Ζίζεκ -μεταξύ άλλων-, που μιλούν για την ελπίδα να δούμε να γράφεται μια άλλη σελίδα στην Ευρώπη, πιο δίκαιη και δημοκρατική.

Σε άρθρο του, ο Πικετί αναφέρει ότι “το πιο θλιβερό με την ευρωπαϊκή κρίση είναι το πείσμα των ηγετών να παρουσιάζουν την πολιτική τους ως την μόνη λύση και ο φόβος που τους εμπνέει κάθε πολιτική ικανή να τραντάξει αυτή την ευτυχισμένη ισορροπία”.

Ο Ζίζεκ, από την πλευρά του, αναφέρει ότι “αυτοί που κατηγορούν τη δημοκρατία, υποστηρίζουν ότι οι εκλογές δεν μας προσφέρουν μια πραγματική επιλογή. Συνήθως καλούμαστε να επιλέξουμε ένα κόμμα της δεξιάς ή της κεντροαριστεράς, τα προγράμματα των οποίων είναι σχεδόν ίδια. Η 25η Ιανουαρίου ωστόσο θα είναι μια εξαίρεση στον κανόνα: οι έλληνες ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ, του κατεστημένου και του ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο έλληνας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός χαρακτηρίζει την τρόικα “μια μορφή δικτατορίας” και “επιχείρηση απανθρωποίησης”.

Όπως τονίζει ωστόσο δεν φταίει μόνο η τρόικα για την σημερινή κατάσταση. “Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν διαπραγματεύθηκε τίποτα το 2010 -όταν ήταν πρωθυπουργός- με την Ευρώπη και ξέχασε ορισμένα θεμελιώδη. Για παράδειγμα ότι οι Έλληνες έχουν τρία όνειρα στη ζωή τους: να αποκτήσουν ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο και μια να έχουν μια σύνταξη στα γεράματα. Όλα αυτά ήταν κεκτημένα μετά από χρόνια αγώνων”.

Στο μεταξύ εκδήλωση συμπαράστασης στην Ελλάδα, ενόψει των εκλογών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Παρίσι με τη συμμετοχή του ηγέτη του αριστερού κόμματος, Μελανσόν, μέλη του κομμουνιστικού κόμματος και των Οικολόγων και άλλων πολιτικών και οικονομολόγων.

ΠΗΓΗnooz.g
Προηγούμενο άρθροΣκάκι: Μεγάλη νίκη του ΣΟΝΦ επί της ΑΕΚ με 8-2
Επόμενο άρθροΤι αποκάλυψε η Λίτσα για Βλαστό, Χρονοπούλου, Μητρόπουλο
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.