Merry Crisis…

0

4712779Χριστούγεννα με το μυαλό στις κάλπες κάνουν τα επιτελεία όλων των κομμάτων, καθώς οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- έχουν προεξοφλήσει την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές λόγω της αδυναμίας επίτευξης της πλειοψηφίας των 180 “ναι” υπέρ του Σταύρου Δήμα.

Στην κυβέρνηση επιχειρούν να αποφύγουν το κλίμα ηττοπάθειας και να δείξουν ότι μέχρι τη δωδεκάτη ώρα υπάρχει προσπάθεια να πειστούν οι τουλάχιστον 12 βουλευτές που χρειάζονται για την εκλογή Δήμα.

Από το Μαξίμου διαρρέεται ότι δεν θα υπάρξει νέα πολιτική πρωτοβουλία Σαμαρά, ωστόσο δεν αποκλείεται νέα τηλεοπτική του δήλωση προς το λαό, στην οποία θα επισημαίνει εμφατικά τους κινδύνους από μία προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κίνηση Σαμαρά αναμένεται για την Κυριακή, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Η στρατηγική Σαμαρά

Το εάν κρύβει κάποιο άσσο στο μανίκι του είναι το ζητούμενο, μολονότι από το επιτελείο του διαψεύδεται- όπως είναι λογικό άλλωστε, εάν όντως υπάρχει κάποιο κρυφό χαρτί.

Ενόψει της νέας δήλωσης Σαμαρά τα σενάρια φουντώνουν. Ήδη κυκλοφορεί η πληροφορία ότι η νέα παρέμβαση του θα είναι θεσμική και θα έχει μία και σαφή στόχευση: Το διεμβολισμό (κυρίως) της ΔΗΜΑΡ, αλλά και των ΑΝΕΛ, δύο κομμάτων που (βάσει δημοσκοπήσεων) κινδυνεύουν να μην περάσουν τον πήχη του 3%.

Εικάζεται ότι ο Α. Σαμαράς θα παίξει το χαρτί του εκλογικού νόμου σε σχέση με τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, βάζοντας στο τραπέζι ένα πιο αναλογικό σύστημα.
Παράλληλα, δεν αποκλείεται να προσδιορίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το χρόνο των εκλογών, καθώς την περασμένη Κυριακή είχε αναφερθεί γενικώς “στο τέλος του 2015”.

Την ίδια ώρα, ακούγονται -αλλά δεν επιβεβαιώνονται- σενάρια για αλλαγή υποψηφίου για τη θέση του ΠτΔ την ύστατη ώρα, αλλά ακόμα και για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Παρατηρητές των εξελίξεων σχολιάζουν ότι ακόμα και εάν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις θα πρόκειται για “too late, too little” (πολύ αργά, πολύ λίγο) και δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα.

Αυτό το γνωρίζουν οι άνθρωποι του Μαξίμου και το βλέμμα τους είναι εκ των πραγμάτων στραμμένο στις κάλπες και στην εκπόνηση μίας στρατηγικής εκλογών.

Στα άλλα “στρατόπεδα”

Άλλωστε, ήδη στο πολιτικό σκηνικό παρατηρείται έντονη ρευστότητα, πάντα με το βλέμμα στην κάλπη. Η συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει προεξοφληθεί, ωστόσο οι πολλές εσωκομματικές αντιδράσεις στην Αγίου Κωνσταντίνου δεν έχουν κοπάσει.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μόνο κάλπες στον ορίζοντα και βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα.

Στο ΠΑΣΟΚ αναζητούν βηματισμό, καθώς το κόμμα βρίσκεται χαμένο στη “δίνη Παπανδρέου“, ο οποίος έχει προαναγγείλει την ίδρυση κόμματος, ακόμα και την προσεχή Δευτέρα, εάν η Βουλή αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο.

Τα κόμμα θα κινηθεί σε προεκλογικούς ρυθμούς, ωστόσο παραμένει αβέβαιο το ποια θα είναι η εικόνα μετά την ανακοίνωση της κίνησης Παπανδρέου. Κάποιοι εικάζουν ότι θα επικρατήσει απόλυτο χάος και το άλλοτε κραταιό κόμμα θα κοιτάζει την άβυσσο.

Παλαιά στελέχη πάντως επιχειρούν μέχρι την τελευταία στιγμή να μεταπείσουν τον ΓΑΠ να μην προχωρήσει στη διασπαστική αυτή κίνηση, υποστηρίζοντας ότι έτσι “το ΠΑΣΟΚ θα πάρει 2,5%, ο Παπανδρέου 2,5%, και οι δύο δεν θα μπουν στη Βουλή”.

Την ίδια ώρα, πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές αναζητούν νέα πολιτική στέγη. Μία πρώτη κίνηση έγινε από την πλευρά του Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος ανακοίνωσε τη σύμπραξη των “Μεταρρυθμιστών” με το Ποτάμι.

Οι ΑΝΕΛ, μετά την υπόθεση Χαϊκάλη, αναζητούν περπατησιά και αναμένεται να χάσουν μέρος από την εκλογική τους επιρροή, καθώς δύσκολα θα προλάβουν να αναπληρώσουν τις πολλές απώλειες που είχαν εσχάτως με μπαράζ αποχωρήσεων βουλευτών και στελεχών.

Η Χρυσή Αυγή διαβεβαιώνει ότι δεν θα ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα και εκτιμά ότι μετά τις εκλογές θα βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Πρόκειται για άγνωστο Χ, καθώς τα δημοσκοπικά της ποσοστά βαίνουν μειούμενα, η ηγεσία της είναι στον Κορυδαλλό και μπροστά τους έχουν τις δίκες με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Πάντως, όπως φάνηκε στις ευρωεκλογές, το ακροδεξιό κόμμα διατηρεί σημαντικές δυνάμεις.

Η περίοδος των γιορτών προβλέπεται θερμή. Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου η πολιτική ένταση αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμα της, πάρα το πνεύμα ειρήνης των Χριστουγέννων. Εάν όντως δεν εκλεγεί ΠτΔ, η πρωτοχρονιά θα είναι προεκλογική, καθώς οι κάλπες θα στηθούν είτε στις 25 Ιανουαρίου είτε την 1η Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗnooz.gr
Προηγούμενο άρθροΚαταδικάζει η ΚΕΔΕ τα έκτροπα στη Ν. Φιλαδέλφεια
Επόμενο άρθροΠρωτιές για τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.