Μάρτιος: Κύμα ζέστης απο την Αφρική

0

zesti-660_3
Κατά 7 και 8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από τα συνηθισμένα για την εποχή, σκαρφάλωσε ο υδράργυρος την τελευταία εβδομάδα, στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Ενδεικτικό είναι πως στη Λάρισα ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε θερμοκρασία μέχρι και 28 0C, όταν η μέση μέγιστη τιμή στην περιοχή διαμορφώνεται στους 16 βαθμούς.

Οι μετεωρολόγοι από την πλευρά τους, αναλύοντας το σκηνικό καλοκαιριού που επικρατεί από τα μέσα Μαρτίου, υποστηρίζουν πως το φαινόμενο οφείλεται τόσο στη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική, όσο και στις καθοδικές κινήσεις των στρωμάτων της ατμόσφαιρας που προκαλούν θερμότητα.

Οπως γράφει και το ΕΘΝΟΣ, πρόκειται για ένα από τα μετεωρολογικά παιχνιδίσματα του Μαρτίου, ο οποίος φημίζεται, άλλωστε, για τις περιόδους ζέστης που ενίοτε εμφανίζει. Είναι ενδεικτικό ότι στα ρεκόρ θερμοκρασιών του μήνα τα τελευταία εξήντα χρόνια περιλαμβάνονται τιμές που υπερβαίνουν τους 30 0C, όπως οι 32,4 0C που καταγράφηκαν στις 28 Μαρτίου 1970 στη Σούδα ή οι 31,2 0C που έζησαν οι κάτοικοι του Ρεθύμνου στις 18 Μαρτίου 1981.

Ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί ότι η ζέστη που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη βόρεια ως τη νότια Ελλάδα, οφείλεται «στους νοτιοδυτικούς ανέμους που μεταφέρονται από τις ακτές της Αφρικής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη δυτική και Κεντρική Ευρώπη και στις καθοδικές κινήσεις στρωμάτων της ατμόσφαιρας, λόγω του αντικυκλώνα που επικρατεί».

ΠΗΓΗiefimerida.gr
Προηγούμενο άρθροΟ Παντελής Γρετζελιάς σας προσκαλεί:
Επόμενο άρθροΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ από τη Σχολή Χατζήβεη
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.