Γ. Μιχελάκης: “Άλμα Ποιότητας οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο”…

0

221213160819_9970

Την εκτίμηση ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά το 2016 εξέφρασε σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο υπουργός Εσωτερικών ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζει και ως άλμα ποιότητας τις αλλαγές που έγιναν στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές. «Απορώ γιατί κάποιοι ούτε σ’ αυτή την περίπτωση δεν βρήκαν την άνεση να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι γίνεται ένα άλμα ποιότητας στη Δημοκρατία μας και δίδεται ο πρώτος λόγος στην ίδια την κοινωνία. Προφανώς η μεμψιμοιρία και η μιζέριά τους είναι αγιάτρευτες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μιχελάκης ο οποίος απέφυγε να παραδεχθεί ότι υπάρχουν αντάρτικα   γαλάζιων υποψηφίων τονίζοντας  ότι η ΝΔ δεν έχει δώσει χρίσματα. Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο σενάριο πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο την ευθύνη θα την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του υπουργού στην REAL NEWS και τη δημοσιογράφο Χ. Κοραή

Ερ: Πόσο σας προβληματίζει η διπλή υποψηφιότητα, του Άρη Σπηλιωτόπουλου και του Νικήτα Κακλαμάνη στο Δήμο της Αθήνας; Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που φοβάστε για τον β γύρο;

Απ: Ναι, υπάρχει πρόβλημα. Πιστεύω, όμως, ότι μπορεί να ξεπεραστεί. Πιστεύω, άλλωστε, ότι είναι ώρα συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών. Μην περιορίζεστε, όμως, σε απαισιόδοξα σενάρια.

Ερ: Θα συμβουλεύατε το Νικήτα Κακλαμάνη να αποσυρθεί;

Απ: Δεν παριστάνω τον συμβουλάτορα κανενός. Ο ίδιος κουβεντιάζοντας με τον κόσμο της Παράταξης μπορεί να πάρει τις αποφάσεις που απαιτούν οι καιροί.

Ερ: Το ίδιο ισχύει και για τον Απόστολο Τζιτζικώστα;

Απ: Μα σας έχω ήδη απαντήσει. Η Νέα Δημοκρατία δεν δίνει χρίσματα και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανταρσίες. Βεβαίως, εμείς θα βρεθούμε στο πλευρό του Γιάννη Ιωαννίδη. Και το επαναλαμβάνω: Οι καιροί απαιτούν συνένωση δυνάμεων. Ας πάρει ο καθένας τις αποφάσεις του βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, κατόπιν το Παραταξιακό και στο τέλος το προσωπικό. Αυτή είναι η αρχή που πρέπει να δεσμεύει όλους μας.

Ερ: Ποιος φταίει για το «αντάρτικο»; Μήπως υπήρξαν καθυστερημένα αντανακλαστικά εκ μέρους του Μαξίμου και της ΝΔ;

Απ: Δεν υιοθετώ τον όρο «αντάρτικο», όπως σας είπα και δεν δέχομαι ισχυρισμούς για ευθύνες είτε στο Μαξίμου είτε στη Συγγρού. Ας συγκεντρωθούμε στην πολιτική και όχι την παραπολιτική.

Ερ: Στα δεξιά της ΝΔ προέκυψε και το κόμμα Ζώη – Πολύδωρα. Το θεωρείτε απειλή;

Απ: Ακόμη και το ελάχιστο ποσοστό που του δίνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις προέρχεται κυρίως από πολίτες που ήδη επέλεγαν άλλα κόμματα. Θέλω πάντως να πιστεύω πως εάν η ανάγκη ενότητας και συσπείρωσης δεν γίνεται αρκούντως κατανοητή σε επίπεδο επίδοξων κομματικών αρχηγών θα γίνεται ολοένα και πιο συνειδητή στο επίπεδο του κόσμου που κράτησε και κρατά όρθια την Παράταξή μας. Πολύ περισσότερο στις δύσκολες αυτές ώρες.

Ερ: Δέχεστε κριτική ότι αιφνιδιάσατε. Φέρνετε αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές τρεις μήνες πριν.

Απ: Απορώ γιατί κάποιοι ούτε σ’ αυτή την περίπτωση δεν βρήκαν την άνεση να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι γίνεται ένα άλμα ποιότητας στη Δημοκρατία μας και δίδεται ο πρώτος λόγος στην ίδια την κοινωνία. Προφανώς η μεμψιμοιρία και η μιζέριά τους είναι αγιάτρευτες.

Ερ: Η σταυροδοσία στις ευρωεκλογές δεν ευνοεί τα προβεβλημένα άτομα;

Απ: Και η λίστα ποιους ευνοεί; Εν πάση περιπτώσει ισχύει και σ’ αυτή την περίπτωση ό, τι ισχύει σε κάθε εκλογική διαδικασία. Είναι υπόθεση Δημοκρατίας. Ο πολίτης αποκτά το δικαίωμα να επιλέγει όχι μόνο το κόμμα, αλλά και τα πρόσωπα που θέλει να το εκπροσωπούν.

Ερ: Είναι δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές; Κρίνεται η κυβέρνηση;

Απ: Κάθε εκλογική διαδικασία έχει το δικό της ζητούμενο, το δικό της διακύβευμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές αναζητούμε τους καλύτερους για τις τοπικές υποθέσεις, στις ευρωεκλογές αυτούς που θα εκπροσωπούν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις εθνικές εκλογές αυτούς που θα δώσουν την επόμενη κυβέρνηση. Ας ανταποκριθούμε επιτέλους στο αυτονόητο.

Ερ: Υπάρχει κίνδυνος να καταψηφιστεί η ρύθμιση για τη ψήφο των μεταναστών από κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;

Απ: Πιστεύω ότι οι αρχικές παρεξηγήσεις θα έχουν αρθεί, και η τροπολογία θα ψηφιστεί. Αφορά άλλωστε εφαρμογή αμετάκλητης απόφασης του Σ.τ.Ε., που εάν αγνοηθεί μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δεν είναι ζήτημα κομματικού πατριωτισμού. Είναι υποχρέωση σεβασμού στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Ερ: Ποιες άλλες θεσμικές αλλαγές εξετάζετε; Μπορεί να φέρετε και ρύθμιση π.χ. για να σπάσει η αχανής Β’ Αθήνας;

Απ: Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η κρίση που διέρχεται η χώρα δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και θεσμική. Γι’ αυτό και απαιτούνται σοβαρές θεσμικές αλλαγές. Πριν απ’ όλα να πούμε ότι αλλαγή του εκλογικού νόμου αποκλείεται. Όμως έχουμε θέσει στο δημόσιο διάλογο ζητήματα όπως η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, για παράδειγμα της Β` Αθηνών, η μείωση του αριθμού των βουλευτών, η ψήφος των ομογενών και το ασυμβίβαστο της ιδιότητας βουλευτή και υπουργού.

Ερ: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, πόσες μονάδες διαφορά θα ήταν ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα;

Απ: Δεν πάμε για να χάσουμε και δεν θα χάσουμε. Θα είμαστε μπροστά στις ευρωεκλογές. Αυτός είναι ο στόχος μας και μπορούμε να τον πετύχουμε.

Ερ: Πόσους ευρωβουλευτές θα έπρεπε να εκλέξει το ΠΑΣΟΚ με τους «58» για να μην υπάρξει πρόβλημα νομιμοποίησης της δικομματικής κυβέρνησης την επομένη των ευρωεκλογών;

Απ: Δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.

Ερ: Εθνικές εκλογές πότε θα έχουμε;

Απ: Στο τέλος της τετραετίας, το 2016. Το είπε εδώ και πολύ καιρό ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ερ: Μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας από αυτήν τη Βουλή;

Απ: Βεβαίως μπορεί. Αλλά κι αν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας κατάχρηση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων, προκαλέσει πρόωρη διάλυση της Βουλής, θα φέρει ακέραια την ευθύνη και πιστεύω θα πληρώσει ακριβά το κόστος μιας τέτοιας απόφασης.

Προηγούμενο άρθροΤο 2ο ΕΠΑ.Λ. Νέας Φιλαδέλφειας, υποδέχεται την Ευρώπη!
Επόμενο άρθρο“Νέα εταιρία δημοσκοπήσεων” στη Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα???
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.