Απ. Κόντος: “Κοινωνική πολιτική – Τρίτη ηλίκια”

0
Του Απόστολου Κόντου-Υποψήφιος Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με την Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη «Ζούμε Μαζί»
Του Απόστολου ΚόντουΥποψήφιος Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με την Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη «Ζούμε Μαζί»
 Του Απόστολου Κόντου-Υποψήφιου Δήμαρχου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας με την Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη «Ζούμε Μαζί»

Η κοινωνική πολιτική προϋποθέτει την σύζευξη της θεωρίας και της εφαρμογής ,  την  μελέτη και την έρευνα των προβλημάτων της κοινωνίας ,την ανάλυσης των θεσμών και των κοινωνικών δομών. Βασικός στόχος είναι ο σχεδιασμός για την εφαρμογή της αξιολόγησης της κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό και Εθνικό επίπεδο.

Η αναγνώριση των κοινωνικών στόχων και ο καθορισμός της εφαρμογής των κοινωνικών πολιτικών σε τοπικό και Εθνικό επίπεδο παραμένουν κυρίως θέμα της αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Η πλήρης απασχόληση , η κοινωνική πρόοδος, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής.

Οι ευπαθείς ομάδες  βλέπουμε δυστυχώς να απομονώνονται κοινωνικά και ουσιαστικά να βαθαίνει το χάσμα  μεταξύ των πολιτών. Η τοπική κοινωνία μπορεί και επιβάλλεται να δίνει λύσεις και απαντήσεις σε ζωτικά προβλήματα που αφορούν τους πολίτες και ιδιαίτερα την τρίτη ηλικία .

Η υπογεννητικότητα μαζί  με την γήρανση του πληθυσμού αλλάζει της δομές της Ελληνικής κοινωνίας  και της οικογένειας.  Οι παππούδες και οι γιαγιάδες σήμερα κοντεύουν να ξεπεράσουν αριθμητικά τα παιδιά.

Η κοινωνική αλληλεγγύη για την προστασία της τρίτης ηλικίας χρειάζεται μία σειρά από μέτρα κοινωνικής πολιτική και υποδομής όπως τα ΚΑΠΗ, τα ΚΗΦΗ (Κέντρα ΗμερήσιαςΦροντίδας), οι στέγες ηλικιωμένων ,τα προγράμματα βοηθείας στο σπίτι, η προώθηση του θεσμού των κοινωνικών βοηθών ,κοινωνικών λειτουργών, κατ΄οίκον νοσηλεία κ.α.

Άποψη μου είναι ότι εάν ευελπιστούμε σε ένα καλύτερο κοινωνικό κράτος πρέπει να επιλέξουμε ρεαλιστικές πολιτικές που να έχουν σχέση και άμεση πρόσβαση στην τοπική κοινωνία. Φυσικά τις αντίστοιχες δράσεις κάθε φορά διαμορφώνουν οι ιδιαιτερότητες της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας .

Στόχοι σημαντικοί είναι να γνωρίζουμε πρώτοι ποιοι αποτελούν σε κάθε κοινωνία τις ευπαθείς ομάδες, που χρειάζονται την στήριξη μας και δεύτερο ποιοι είναι οι καλύτεροι μηχανισμοί της διανομής των πόρων σε εκείνους που τους έχουν ανάγκη. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν.

Οι στόχοι της κοινωνικής πολιτικής που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας και πρόνοιας, θα πρέπει να είναι από τις βασικότερες πολιτικές της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Η εξασφάλιση του θεσμού της κοινωνικής φροντίδας της τρίτης ηλικίας αποτελεί τον ελάχιστο φόρο σεβασμού προς τους γονείς και παππούδες/γιαγιάδες μας, αλλά παράλληλα  και το μέγεθος αυτοσεβασμού του καθενός μας.

Προηγούμενο άρθροΓήπεδο ΑΕΚ: «Σε 90-100 ημέρες οι μπουλντόζες»…
Επόμενο άρθρο“Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, η αρχή του τέλους του μνημονίου…”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.