Τζαμί θέλει την Αγία Σοφία Τούρκος αρχιεροκήρυκας…

0

«Πόσες δέσμες μέτρων εκδημοκρατισμού πρέπει να περάσουν για να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τέμενος», αναρωτήθηκε ο αρχιεροκήρυκας Κωνσταντινούπολης στο κήρυγμά του στο τέμενος Σουλταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) την περασμένη Τρίτη, πρώτη μέρα θρησκευτικής γιορτής στην Τουρκία.

Την ώρα που η Άγκυρα επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πιο ευρωπαϊκό προφίλ για την Τουρκία, ο πρωθιερέας του τεμένους Σουλταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) στην Κωνσταντινούπολη προέβη στην προκλητική κίνηση να ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση την άδεια η Αγιά Σοφία να λειτουργεί ως τζαμί κατά τη διάρκεια των ισλαμικών εορτών!!!

Ζητούν, πάλι, να γίνει τζαμί (!) η Αγιά Σοφιά
Ζητούν, πάλι, να γίνει τζαμί (!) η Αγιά Σοφιά

Στο λόγο που εκφώνησε ο πρωθιερέας του τεμένους, ο Μουσταφά Ακγκιούλ την πρώτη μέρα της Εορτής των Θυσιών, ζήτησε να λειτουργεί η διπλανή Αγία Σοφία που από την δεκαετία του 1930 λειτουργεί ως μουσείο, και ως τζαμί για τις ημέρες του μπαϊραμιού. Συγκεκριμένα, στον λόγο που εκφώνησε ο πρωθιερέας του τεμένους Μουσταφά Ακγκιούλ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: “το τζαμί του Σουλταναχμέτ πλημμυρίζει με κόσμο κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αλλά οι πιστοί στερούνται την Αγιά Σοφιά. Θα πρέπει να επιτραπεί ο χώρος της Αγίας Σοφίας να λειτουργήσει ως “τζαμί””…

Η Αγία Σοφία από την Άλωση μέχρι το 1930 λειτούργησε ως τζαμί. Το 1930 ξεκίνησαν βελτιωτικά έργα. Στις 24 Νοεμβρίου 1934, όμως, μετατράπηκε, με απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, σε μουσείο. Άρχισε να λειτουργεί ως μουσείο την 1η Φεβρουαρίου 1935.

Η ομιλία του πρωθιερέα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και ανησυχία στην τουρκική κοινωνία, που θεωρεί την κίνηση ως απομάκρυνση από τον …λαϊκό χαρακτήρα του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Προηγούμενο άρθροΑ.Ο.Π.Χαλκηδονικός: Το Σάββατο η συνεστίαση του συλλόγου
Επόμενο άρθροΑΕΚ: Ποιον Δήμαρχο ήθελαν κάποιοι παράγοντες της???
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.