Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 - 12:13 μμ

Rethink Athens: Νέα Αθήνα το 2016…?(photos)

Η Fx-news στο Google News

Επίσημος συνεργάτης

rethinkΤο ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra, με την πρόταση «One Step Beyond», αναδείχθηκε νικητής στον διαγωνισμό Rethink Athens για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσία του πρωθυπουργού και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας.

Οι κύριες αρχές της βραβευμένης πρότασης είναι οι εξής:

Μια πόλη προσιτή: το Σύνταγμα, η Πλατεία Ομονοίας θα αποτελούν τις δύο πράσινες αστικές πλατείες, με πολλά υδάτινα στοιχεία ενώ η πλατεία Δικαιοσύνης θα “πρασινίσει” θα περιλαμβάνει μια πηγή νερού και θα φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο. Η οδός Πανεπιστημίου στο μέσον θα διασχίζεται από μια ζώνη πρασίνου.

Μια πόλη ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή: Η Πανεπιστημίου θα μεταμορφωθεί σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου πράσινου δικτύου, που θα προσφέρει σκιά και προστασία. Η ευρύτερη στρατηγική περιλαμβάνει: μείωση της αστικής θερμοκρασίας, βελτίωση των συνθηκών περιβαλλοντικής άνεσης, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και τη διαχείριση του νερού. Το πράσινο τρίγωνο που θα δημιουργηθεί θα συνδεθεί με τους λόφους γύρω από το κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα η μείωση της αστικής θερμοκρασίας να επεκταθεί σε όλο το Μητροπολιτικό Κέντρο.

Μια πόλη που σφύζει από ζωντάνια: Η αναβάθμιση της οδού Πανεπιστήμιου περιλαμβάνει την ιδέα του θεάτρου των 1.000 δωματίων όπου στα παρακείμενα κτήρια θα δημιουργηθούν χώροι όπου θα φιλοξενούνται πολιτιστικά δρώμενα.

Με τον διαγωνισμό Rethink Athens, το «Ίδρυμα Ωνάση» έχει ως στόχο να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και γενικά να συμπράξει στη μεγάλη προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική γαλήνη.

Υποστηρίξτε με ένα Like την σελίδα μας στο Facebook!