Πρόστιμα – φωτιά στα ανασφάλιστα αυτοκίνητα…

1

pinak646Αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα και ποινές θα βρεθούν σύντομα οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναμένεται να στείλει ειδοποιητήρια στους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων, με τα οποία θα ζητά -εντός οκτώ ημερών- την ασφάλιση του οχήματος και την πληρωμή προστίμου 250 ευρώ. Αν οι κάτοχοι των οχημάτων δεν προσέλθουν οικειοθελώς, τότε το πρόστιμο που θα τους επιβληθεί θα φτάνει τα 500 ευρώ για Ι.Χ., τα 1.000 ευρώ για φορτηγά, ενώ για μοτοσικλέτες θα είναι 250 ευρώ.

 Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς, ανασφάλιστα κυκλοφορούν σήμερα περισσότερα από 1.500.000 οχήματα. Θεωρητικά, πρόστιμο 250 ευρώ στο καθένα θα μπορούσε να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 375.000.000 ευρώ.
Αυτά τα πρόστιμα αλλά και η όλη διαδικασία επιβολής ποινών για τα ανασφάλιστα Ι.Χ. προβλέπονται σε νομοθετική ρύθμιση, την οποία είχε αποκαλύψει πρώτη η «κυριακάτικη δημοκρατία» από τις 20/06/2012 και τώρα δημοσιεύεται στο opengov.gr.

Αναλυτικότερα, η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, αφαιρούνται από την Αστυνομία πινακίδες, άδεια οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας για δέκα ημέρες. Επιστρέφονται μόνο μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος και εφόσον ασφαλιστεί το όχημα. Αν προκληθεί ατύχημα από ανασφάλιστο όχημα, πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια. Επιστρέφονται και πάλι μόνο μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος και με την προϋπόθεση ασφάλισης του οχήματος.

 Με πράξη της αστυνομικής Αρχής θα βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για ανασφάλιστα λεωφορεία και φορτηγά, 500 ευρώ για επιβατικά και 250 ευρώ για δίκυκλα. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη διάταξη ορίζεται ότι αυτά τα πρόστιμα εισπράττονται υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου (είναι υπεύθυνο για την κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστα οχήματα) και σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων αφήνεται ανοιχτό παράθυρο και για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, η ΓΓΠΣ θα διενεργεί τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο διασταυρώσεις στοιχείων ανάμεσα στα αρχεία των οχημάτων που έχουν ασφαλιστεί και των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας. Στους ανασφάλιστους θα αποστέλλεται ειδοποιητήριο, με το οποίο θα καλούνται να συμμορφωθούν εντός οκτώ ημερών. Για την ασφάλιση του οχήματος, όμως, προϋπόθεση θα είναι η προσκόμιση παραβόλου 250 ευρώ υπέρ Δημοσίου στην ασφαλιστική εταιρία.

 Σε περίπτωση μη εμφάνισης, μη παροχής ικανοποιητικών εξηγήσεων και μη συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη του οχήματος, η ΓΓΠΣ θα αποστέλλει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του οχήματός του στην αρμόδια αστυνομική Αρχή, η οποία επισπεύδει τη σε βάρος του επιβολή κυρώσεων και ποινών.

 Στέλιος Κράλογλου

Προηγούμενο άρθρο“Τραίνο” η ΑΕΚ στο Βόλλεϋ στις Κορασίδες…
Επόμενο άρθροΚαθαρίζουμε την Ελλάδα μέσα σε μία μέρα!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κανείς δεν διαφωνεί με την ασφάλιση των οχημάτων και θέλω να πιστεύω ,οτι όσοι αφηνουν ανασφάλιστα τα οχήματα τους ,το κάνουν από ανέχεια και μόνο.μην ξεχνάμε ότι πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας,βέβαια δεν ξέρω αν ”ΟΙ ΣΟΦΟΙ”’ το σκέφτηκαν αυτό για να προστατευσουν τον άνθρωπο ή για το καλό των ταμείων;;;;;;;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.